Μήνυμα δημοκρατίας από τη Λάρισα για το Παρίσι

Δημοσίευση: 17 Νοε 2015 8:00

 

Του Κ. Γκιάστα

Ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και ενάντια στον φόβο που θέλει ο φανατισμός, στάλθηκε χθες από τη Λάρισα και συγκεκριμένα από το Γαλλικό Ινστιτούτο προς τον λαό της Γαλλίας που δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες μετά το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα που δέχθηκε το βράδυ της Παρασκευής και μετράει δεκάδες νεκρούς και ακόμα περισσότερους τραυματίες.

Μπροστά στο κτίριο που υπήρχαν λουλούδια, κεράκια ρεσό και ένα βιβλίο συλλυπητηρίων, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους παρευρεθέντες στη μνήμη όλων των θυμάτων του χτυπήματος.

Παρόντες στη διαδικασία ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τάχος, ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Σούλτης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Σάπκας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Καλομπάτσιος, εκπρόσωπος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κέλλα και εκπρόσωποι του Ρόταρι Κλαμπ Όλυμπος –Λάρισα κ. Στουκογεώργος - Αβέλλας. Προχθές εκεί βρέθηκε και ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Μπαργιώτας. Τους υποδέχθηκε η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Χρύσα Βουλγαράκη μαζί με το προσωπικό.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Καλογιάννης δήλωσε σχετικά: «Είμαστε εδώ στο Γαλλικό Ινστιτούτο για να στείλουμε ένα μήνυμα συμπαράστασης στη θλίψη των κατοίκων του Παρισιού και γενικότερα του γαλλικού λαού για τα θύματα που είχε από το τρομοκρατικό χτύπημα των προηγούμενων ημερών. Νομίζω πως το χτύπημα αυτό είναι χτύπημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε απέναντι από τέτοιες ενέργειες γιατί πέρα του ότι χάθηκαν αθώες ζωές και υπάρχει φόβος στις ψυχές των ανθρώπων σε τέτοιες καταστάσεις, υπάρχει και ένα πολύ σημαντικότερο ζήτημα. Είναι μια στιγμή που τέτοιες ενέργειες έχουν τον κίνδυνο να δημιουργήσουν μια υποχώρηση στις αξίες όλης της Ευρώπης. Έχει σημασία να τονίσουμε πως είμαστε όλοι μαζί. Αυτό το χτύπημα ήταν χτύπημα κατά της ανθρωπότητας, κατά των αξιών της ισότητας. Σε μια τέτοια κατεύθυνση η Ευρώπη πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα πως δεν θα επιτρέψει την άνοδο εκείνων των δυνάμεων που ακριβώς αυτό θέλουν για να διχάσουν άλλη μια φορά την κοινωνία. Ταυτόχρονα θα ήθελα να πω πως η λύση τέτοιων ζητημάτων αφορά γενικότερα όλο τον κόσμο και έχει σχέση με τη δημοκρατική λύση των προβλημάτων και ταυτόχρονα με ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Αυτά τα δύο στοιχεία οφείλει πλέον η Ευρώπη να τα δει για να μπορέσουμε να περιορίσουμε και να εξαφανίσουμε τέτοιες ενέργειες και ταυτόχρονα να ανοίξουμε διάπλατα τον δρόμο για την Ευρώπη που προαναφέραμε της ισότητας και της ευημερίας»

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου, κ. Χρύσα Βουλγαράκη ανέφερε: «Ήταν ένα χτύπημα εναντίον όλης της ανθρωπότητας και όχι μόνο κατά της Γαλλίας. Όλες αυτές τις ημέρες η συμπαράσταση από τον κόσμο της Λάρισας αλλά και σε εθνικό επίπεδο ήταν πολύ έντονη. Χαίρομαι πολύ που στην πόλη μου η ανταπόκριση είναι τέτοια γιατί περνάει πιο εύκολα το μήνυμα του αντιρατσισμού και του αντιφανατισμού. Αυτό ήταν ένα χτύπημα στην ανθρωπότητα και όχι μόνο στο Γάλλο πολίτη που εκείνη τη στιγμή περνούσε κάποιες στιγμές της καθημερινότητάς του. Αυτό είναι το μήνυμα που εμείς ως γαλλική πλευρά θέλουμε να περάσουμε. Η Γαλλία είναι η χώρα στην οποία δημιουργήθηκαν και καλλιεργήθηκαν οι αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της ανεξιθρησκείας. Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που άνοιξε την αγκαλιά της σε αυτό που σήμερα πολύ εύκολα ονομάζουμε μετανάστευση, πρόσφυγας, διαφορετικό και είναι εντελώς παράδοξο και οξύμωρο πως αυτή η χώρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας -όπως και η δική μας επίσης- γίνονται θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων και φανατισμού. Ο φανατισμός δεν θα επιτρέψει τον φόβο στην καρδιά κανενός Γάλλου, κανενός Έλληνα, κανενός Ευρωπαίου πολίτη. Πρέπει να πιστέψουμε πιο βαθιά στην αξία του ανθρώπινου είδους, στην αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πατάξουμε οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας και φανατισμού. Ευχαριστώ κάθε απλό πολίτη για τις παρεμβάσεις τους και ειδικά τα μικρά παιδιά. Την Κυριακή είχαμε μια συγκέντρωση με προσωπική πρωτοβουλία ενός πολίτη και είχαμε πολλά παιδιά και νέους. Το παράδοξο είναι πως αυτοί που σκότωσαν τα θύματα αυτά ήταν νέοι. Δηλαδή ο 15χρονος σκότωνε 15χρονους. Ο 20χρονος σκότωνε τον συμφοιτητή του. Υπάρχει και μια άλλη πλευρά του νομίσματος και αυτήν πρέπει να κρατήσουμε».

Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Καλομπάτσιος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας γι’ αυτά τα ειδεχθή τρομοκρατικά εγκλήματα και εκφράζουμε επίσης τη συμπαράστασή μας προς τους συγγενείς των θυμάτων και τον δοκιμαζόμενο γαλλικό λαό».

*Ανακοίνωση για την τρομοκρατική ενέργεια εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας η οποία αναφέρει τα εξής: «Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία, που οδήγησε στον θάνατο σχεδόν 150 ανθρώπους.

Η πείρα έχει δείξει ότι τέτοια γεγονότα αξιοποιούνται από κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για τους σχεδιασμούς τους ενάντια στους λαούς, νέους πολέμους. Τα συνδικάτα πρέπει να δυναμώσουν τον διεθνισμό, την ταξική Αλληλεγγύη κόντρα στο μίσος, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Κόντρα στους νέους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Γαλλίας».

*Ανακοίνωση εξέδωσε και Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας Μ-Λ (μαρξιστικό-λενινιστικό) όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «με μαζικούς αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την αντίδραση, να καταδικάσουμε τη νέα θηριωδία. Οι λαοί δεν είναι κρέας για τα κανόνια και τις βόμβες των αυτόκλητων «σωτήρων». Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass