ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Επιχορηγείται με 1 εκατ. το Οινοποιείο Τυρνάβου

Δημοσίευση: 13 Νοε 2015 20:52

                                                                            

ΑΘΗΝΑ, (Γραφείο «Ε»)

Πρόγραμμα προώθησης των προϊόντων του οινοποιείου Τυρνάβου ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την επόμενη τριετία ανέρχεται σε 2.106.796 ευρώ εκ των οποίων το 1.053.398 ευρώ θα καταβληθεί από τον Κοινοτικό προϋπολογισμό.

Στα προγράμματα προώθησης γεωργικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αγορές της ΕΕ και τρίτων χωρών που ενέκρινε η Ευρ. Επιτροπή περιλαμβάνονται οκτώπου αφορούν την Ελλάδα  με συνολική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σχεδόν 12 εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα τριετίας. Το ποσό αυτό θα καλύψει κατά 50% το κόστος υλοποίησης προγραμμάτων προώθησης ελληνικών γεωργικών προϊόντων τόσο στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και εκτός ΕΕ.

Το πρόγραμμα αφορά σε προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή/και Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ), αλλά και σε αποστάγματα, καθώς και νωπά και μεταποιημένα οπωροκηπευτικά ελληνικής παραγωγής. Από την Ελλάδα εκτός του οινοποιητικού συνεταιρισμού Τυρνάβου θα χρηματοδοτηθούν αγροτικοί συνεταιρισμοί από τη Ζάκυνθο, τη Νάξο, το Αίγιο, τη Ζαγορά Πηλίου και τη Μαγνησία, φορείς από το Μώλο και τη Θάσο και η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου

 Ο κ. Φιλ Χογκαν, Επίτροπος αρμόδιος για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη δήλωσε: «Χαιρετίζω τα νέα προγράμματα, ιδίως στο πλαίσιο των πρόσφατων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η αγορά. Τα προγράμματα αυτά είναι σημαντικά για την δημιουργία νέων εμπορικών ευκαιριών, ιδίως σε αγορές εκτός ΕΕ και το αποτέλεσμα θα είναι η τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής».

 Γενικότερα, τα 33 προγράμματα που εγκρίθηκαν σήμερα θα χρηματοδοτηθούν με 108 εκατ. ευρώ κατά την επόμενη τριετία, και το μισό ποσό (54 εκατ. ευρώ) θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τα προγράμματα θα συμβάλλουν στο άνοιγμα νέων αγορών και την αύξηση της κατανάλωσης των προωθούμενων προϊόντων εντός και εκτός της ΕΕ.

Τα επιλεγέντα προγράμματα καλύπτουν ευρύ φάσμα κατηγοριών προϊόντων, ιδίως εκείνα που επλήγησαν από τις πρόσφατες δυσκολίες στην αγορά, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και το κρέας, τα φρέσκα και τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά, τα προϊόντα ποιότητας (ιδίως όσα προστατεύονται βάσει των τριών καθεστώτων γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ) καθώς και το ελαιόλαδο και τα βιολογικά προϊόντα.

Από τα 33 επιλεγέντα προγράμματα, τα 20 στοχεύουν την εσωτερική αγορά και τα 13 τρίτες χώρες και περιοχές: Κίνα, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αμερική, Νοτιοανατολική Ασία, Ιαπωνία, Νότιο Κορέα, Αφρική, Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αυστραλία, Νορβηγία και τις χώρες των Βαλκανίων που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Επιπρόσθετα, δύο από τα εγκριθέντα προγράμματα αποκαλούνται «πολύ-προγράμματα», είναι δηλαδή προγράμματα από επιχειρήσεις που εδρεύουν σε διαφορετικές χώρες – μέλη και πραγματοποιούν κοινή καμπάνια.

Σημειώνεται ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα εισαχθούν νέοι κανόνες στα προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων που θα προβλέπουν αύξηση του συντελεστή χρηματοδότησης, επέκταση των ωφελούμενων και των προϊόντων που κρίνονται επιλέξιμα, αλλαγές στις διαδικασίες, την εισαγωγή ενός ετήσιου προγράμματος εργασιών. Ακόμη θα ενθαρρύνονται προτάσεις που θα υποβάλλουν από κοινού επιχειρήσεις από διαφορετικές χώρες – μέλη. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για το 2016 ανέρχεται σε 111 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass