Θριαμβευτική επιστροφή 2.500 εκπαιδευτικών και όλων των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2015 20:59 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:12

Της Λένας Κισσάβου

 

Μία από τις μεγαλύτερες νίκες του εκπαιδευτικού κόσμου, χαρακτήρισαν την επαναλειτουργία των τομέων και των πενήντα ειδικοτήτων τους, που είχαν καταργηθεί εν μία νυκτί, στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της χώρας, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας, στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν στα γραφεία της, προκειμένου να ενημερώσουν γονείς και μαθητές.

Η ψήφιση του νομοσχέδιου προχθές, για επανασύσταση και λειτουργία τους, σύμφωνα με το οποίο οι τομείς εφαρμοσμένων τεχνών, υγείας πρόνοιας ,αισθητικής και κομμωτικής προστίθενται στα ΕΠΑΛ του Υπουργείου παιδείας και οι καθηγητές όλων των κλάδων (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ) επιστρέφουν στα σχολεία που είχαν καταργηθεί, έγινε πανηγυρικά δεκτή από τον εκπαιδευτικό κόσμο της Λάρισας, που πρωτοστάτησε πανελλήνια στους αγώνες ενάντια στην κατάργησή τους.

«Τρομακτική παρένθεση στην ελληνική παιδεία», χαρακτήρισε την κατάργησή τους η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας κ. Ερμιόνη Μαγαλιού σημειώνοντας επίσης ότι: «Μετά από δύο χρόνια αγώνων οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα επιστρέφουν και πάλι στα σχολεία τους. Η επιτροπή Αγώνα εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα και η ΕΛΜΕ Λάρισας, πρωτοστάτησαν σε αυτούς, αφήνοντας παρακαταθήκη για το μέλλον. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα για όσα διαδραματίζονται στην παιδεία και είναι ενάντια στην παροχή δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών».

Εκπαιδευτικός που είχε βγει σε διαθεσιμότητα, η κ. Δήμητρα Κόκοβα, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, φανερά συγκινημένη από την αίσια έκβαση των αγώνων 22 μηνών, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, με πορείες…, ανάφερε: «Μέσα σε εκείνο το μαύρο καλοκαίρι ξεκινήσαμε τη μάχη. Κάναμε έναν ανυποχώρητο, επίμονο αγώνα, με σύνθημά μας μόρωση και δουλειά για όλους. Η ΕΛΜΕ Λάρισας στάθηκε δίπλα μας. Κρατήσαμε ζωντανή τη φλόγα για δημόσια δωρεάν παιδεία και τα καταφέραμε. Για μας και για όλον τον εκπαιδευτικό κόσμο είναι μια μεγάλη νίκη…».

Η κ. Κόκοβα, προς ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μαθητών, τόνισε ότι: «Καταργήθηκαν μεν οι ΕΠΑΣ, αλλά οι ειδικότητες αυτών θα λειτουργήσουν στα ΕΠΑΛ. Να σημειώσουμε ότι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, αποκτούν ισότιμο απολυτήριο με αυτό των γενικών λυκείων, επίσης πτυχίο ειδικότητας και έχουν τη δυνατότητα να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις μαζί με τους μαθητές των γενικών λυκείων για την εισαγωγή τους στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στα ΕΠΑΛ μπορούν να εγγραφούν, εκτός αυτών που θα ξεκινήσουν από την Α Λυκείου και μαθητές γενικών λυκείων από την Β’  τάξη Λυκείου, όπως έχουν τη δυνατότητα αυτή και οι απόφοιτοι είτε γενικών λυκείων είτε ΕΠΑΛ.

Μάλιστα οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ που λόγω του ότι είχαν καταργηθεί οι ειδικότητες που ήθελαν να ακολουθήσουν, δεν τα κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία και να κάνουν μια δεύτερη προσπάθεια».

Μέλος της Επιτροπής Αγώνα Λάρισας και η κ. Μαρία Πολυμερίδου, κατά τη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε στη «μεγάλη νίκη του εκπαιδευτικού κόσμου» και ενημέρωσε παράλληλα ότι οι εγγραφές των μαθητών στα ΕΠΑΛ ξεκινούν τον Ιούνιο και συνεχίζονται τον Σεπτέμβριο.

Ο γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας κ. Μιχάλης Τζιατζιάς, τόνισε ότι: «Οι αγώνες του κλάδου δικαιώνονται με τη επιστροφή των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα. Τα προβλήματα όμως στην παιδεία υφίστανται και γι αυτό δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, όταν ακόμη πειραματίζονται στα παιδιά με τις συνεχείς αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, όταν θα προκύψουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, στα σχολεία τον Σεπτέμβριο, όταν ματαιώνεται η πρόσθετη διδακτική στήριξη…».

«Οι αγώνες δεν πάνε χαμένοι…», ανάφερε τέλος το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι « Αυτή τη νίκη την αφιερώνουμε στην εκπαιδευτικό που είχε τεθεί τότε σε διαθεσιμότητα, την Κλαίρη Καψαχάτη, που έφυγε από τη ζωή αγωνιζόμενη…».

ΠΟΙΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο επαναλειτουργούν οι εξής τομείς και ειδικότητές τους, στους οποίους προστέθηκε ακόμη ένας αυτός του Βιομηχανικού Σχεδιασμού :

-Τομέας Υγείας – Πρόνοιας:

1.Βοηθός Νοσηλευτή

2.Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων

3.Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

4.Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

5.Βοηθός Οδοντοτεχνίτη

6.Βοηθός Ακτινολογικών Εργαστηρίων

7.Βοηθός Φαρμακείου

-Τομέας Αισθητικής - Κομμωτικής 

1.Αισθητικής Τέχνης

2.Κομμωτικής Τέχνης

-Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών

1.Γραφικών Τεχνών

2.Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων

3.Αργυροχρυσοχοΐας

4.Συντήρηση Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης

5.Ψηφιδογραφίας – Υαλογραφίας

-Τομέας Βιομηχανικού Σχεδιασμού

1.Σχεδίασης και παραγωγής ενδύματος

2.Επιπλοποιίας – Ξυλογλυπτικής»

ΜΑΘΗΜΑΤΑ:

Τα μαθήματα ανά Ομάδα Προσανατολισμού, τα οποία προστέθηκαν για την Α΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2015-2016, είναι τα εξής:

-Υγείας-Πρόνοιας και Αισθητικής-Κομμωτικής:

1.Αγωγή Υγείας (3 ώρες)

2.Στοιχεία Υγιεινής και Ιατρικής Βιολογίας (2 ώρες)

3.Πρώτες Βοήθειες (2 ώρες)

4.Επικοινωνία, Διαπροσωπικές Σχέσεις (2 ώρες)

5.Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός − Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια και Υγιεινή (2 ώρες),

6.Εφαρμογές Πληροφορικής (2ώρες).

-Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Εφαρμογών:

1.Ελεύθερο Σχέδιο (3 ώρες),

2.Αρχές Σύνθεσης (3 ώρες),

3.Ιστορία της Τέχνης (2 ώρες),

4.Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός − Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια και Υγιεινή (2 ώρες),

5.Εφαρμογές Πληροφορικής (3 ώρες).

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ

93 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Να σημειωθεί ότι στο νομό Λάρισας, είχαν τεθεί αρχικά σε διαθεσιμότητα,

114 εκπαιδευτικοί εκ των οποίων κάποιοι απεβίωσαν, άλλοι πήραν σύνταξη, άλλοι εξαίρεση…,  για να καταλήξει ο αριθμός αυτών που καλούνται να επιστρέψουν να ανέρχεται στους 93.

Πανελλήνια σε διαθεσιμότητα  είχαν τεθεί 2.500 εκπαιδευτικοί.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass