ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Eνα βήμα πριν την πιστοποίηση ασφαλείας

Δημοσίευση: 12 Νοε 2015 1:19

Στην τελική φάση βρίσκεται η διαδικασία πιστοποίησης των παιδικών χαρών στη Λάρισα. Τις τελευταίες ημέρες οι Λαρισαίοι είναι μάρτυρες της όλης διαδικασίας που απαιτείται προκειμένου οι παιδικές χαρές να φιλοξενούν τα παιδιά με ασφάλεια. Αρχικά παρατηρήθηκε μια μικρή αναστάτωση στους γονείς, καθώς έβλεπαν ότι ξηλώνονται όλα τα όργανα, αλλά μετά την πληροφόρησή τους ότι αυτά θα αντικατασταθούν με νέα αναμένουν την ολοκλήρωση του έργου και την παράδοσή του στα μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων, του τμήματος «Συντήρησης Έργων» στη διαδικασία προμήθειας νέων οργάνων είναι τρεις παιδικές χαρές. Συγκεκριμένα πρόκειται για την παιδική χαρά στην πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου, για την παιδική χαρά που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Ψαρών απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και για την παιδική χαρά στην οδό Αστεριάδου και Κατσώνη.

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να τοποθετηθούν όργανα σε άλλες τέσσερις παιδικές χαρές. Πρόκειται για αυτή που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δαόχου και Κατσίγρα, Ελευθερίας και Αμαλθείας, Σαρίμβεη και Σκιάθου και στην πλατεία του ΑΤΑ.

Η διαδικασία για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών προβλέπει την αντικατάσταση των οργάνων όπου αυτό απαιτείται, τη συντήρηση και την κατασκευή της περίφραξης. Την πρώτη πιστοποίηση τη χορηγεί η εταιρία μόλις τοποθετηθούν τα καινούργια όργανα και η δεύτερη πιστοποίηση που περιλαμβάνει τη χορήγηση του ειδικού σήματος πραγματοποιείται με την ολοκλήρωση του έργου, τη συντήρηση και των υπολοίπων εργασιών που προαναφέρθηκαν.

Συγχρόνως στον προγραμματισμό του Δήμου Λαρισαίων είναι να πιστοποιηθούν οι παιδικές χαρές που βρίσκονται στην οδό Νίκης, στην πλατεία Ανατολικής Ρωμυλίας, τέρμα της οδού Καραολή Δημητρίου, στην πλατεία Ειρήνης, στην οδό Αισχύλου, στη Νέα Σμύρνη Κ.Χ. 1067, στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, στην οδό Αλιάκμονος, στην οδό Ερέτρειας και Καραγάτση, στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, στην κοίτη Πηνειού στην περιοχή Αμπελόκηποι, στην κοίτη Πηνειού στην περιοχή ΔΕΥΑΛ, στην οδό Θεοδωρακοπούλου, στην οδό Δοβροτσίου και Τάσσου, στην οδό Γρεβενών, στην οδό Θεοφράστου, στην πλατεία Ελευθερίας, στην οδό Σόλωνος.

Συνολικά ο Δήμος Λαρισαίων διαθέτει 125 παιδικές χαρές, στόχος είναι να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της πιστοποίησης για τις 25. Πρόκειται για μια «επιχείρηση» ασφάλειας των παιδικών χαρών που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Για τους αρμόδιους του Δήμου Λαρισαίων είναι ένα ευαίσθητο θέμα, με υψηλό κόστος καθώς οι βανδαλισμοί είναι σχεδόν καθημερινοί.

Με βάση απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών απαιτείται η πιστοποίηση της τήρησης των απαιτήσεων των εφαρμοζόμενων προτύπων και προδιαγραφών ασφαλείας από φορέα ελέγχου. Οι 25 παιδικές χαρές που βρίσκονται ένα βήμα πριν την πιστοποίησή τους βρίσκονται στο κέντρο της πόλης αλλά και σε συνοικίες. Από αυτές ορισμένες αφορούν σε νέες κατασκευές οι οποίες πληρούν τις προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας. Οι υπόλοιπες παιδικές χαρές αφορούν σε παλιότερες διαμορφώσεις και κατασκευές. Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων οι εργασίες στις παιδικές χαρές θα περιλαμβάνουν τον αρχικό έλεγχο των παιδικών χαρών, την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και την έκδοση του πιστοποιητικού συμμόρφωσης αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και ο επανέλεγχός τους.

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης διευκρινίζει πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι παιδικές χαρές οφείλουν να λάβουν ειδική πιστοποίηση, η οποία χορηγείται από το υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν τριπλού ελέγχου: πρώτον, της Τεχνικής Υπηρεσίας του οικείου Δήμου, δεύτερον, ενός εκ των διαπιστευμένων προς τη διενέργεια ελέγχων φορέων από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης και τρίτον, της τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Όσες δε παιδικές χαρές δεν διαθέτουν την αντίστοιχη πιστοποίηση πρέπει να σφραγιστούν.

Επισημαίνεται δε ότι κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου. Ως εκ τούτου, κάθε δήμος οφείλει να τηρεί το θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν οι προαναφερθείσες αποφάσεις, προκειμένου να εξασφαλίζει την ακίνδυνη χρήση των παιδικών χαρών, αφού προηγουμένως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους. Βέβαια όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν ο υπουργός Εσωτερικών σε κάθε περίπτωση, οσάκις ο οικείος δήμος κρίνει ότι μια παιδική χαρά είναι ακατάλληλη οφείλει να τη σφραγίζει ο ίδιος αμέσως ή να αποξηλώσει τα επικίνδυνα παιχνίδια σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχει δώσει το Υπουργείο κατά καιρούς.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass