ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΚΠΕ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Αρχαιολογικοί θησαυροί της επαρχίας Ελασσόνας

Δημοσίευση: 10 Νοε 2015 22:38

 

Με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ σχολείου και φορέων πολιτιστικής κληρονομιάς, η ημερίδα με θέμα "Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της επαρχίας Ελασσόνας" είχε ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα τοπικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τη σύνδεσή τους με τα γνωστικά πεδία του σχολείου και την ενίσχυση της συνεργασίας τους με τους αρμόδιους για την προστασία των αρχαιοτήτων φορείς.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα, η ημερίδα ξεκίνησε με παρουσιάσεις και εισηγήσεις στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κισσάβου Ελασσόνας. Ο υπεύθυνος του Κέντρου Ανδρ. Γκανάτσιος στον χαιρετισμό του συνέδεσε τα προγράμματα του Κέντρου με το σκοπό της ημερίδας, έπειτα η σχολική σύμβουλος της 6ης Περιφέρειας Π.Ε. Λάρισας Μαρία Παπαδοπούλου, έδωσε το μεθοδολογικό πλαίσιο προσέγγισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς βασισμένο στα ΔΕΠΠΣ και τα Α.Π.Σ.

Στη συνέχεια από την αν. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια και την προϊσταμένη του τμήματος Βυζαντινών Χώρων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Άννα Γιαλούρη, παρουσιάσθηκαν διαχρονικά οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής σε συνάρτηση με τη δυνατότητα ένταξής τους σε πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαδρομές, καθώς επίσης και οι εκπαιδευτικές δράσεις και τα προγράμματα των δύο Εφορειών Αρχαιοτήτων.

Τέλος, οι υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. και Δ.Ε. Λάρισας Κωνσταντίνου Χατζημίχου και Αργυρώ Οικονομάκη μίλησαν για τις τρεις φάσεις στην οργάνωση μιας επίσκεψης σε έναν αρχαιολογικό χώρο: πριν την επίσκεψη, που γίνεται στο σχολείο, την κυρίως επίσκεψη στο χώρο και άλλη μια μετά την επίσκεψη. Τονίστηκε πως ο εκπαιδευτικός πρέπει να επισκεφθεί τον χώρο και να γνωρίσει τα εκθέματα για να μπορέσει να οργανώσει την επίσκεψη καλύτερα.

Οι συμμετέχοντες μετέβησαν στο Τελωνείο της Ελασσόνας και στα μνημεία του Πυθίου και συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Πυθίου Απόλλωνα και στον ναό της Παναγίας, όπου ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Ασημίνα Τσιάκα.

Η ημερίδα εντάσσεται στο Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων με φορέα – ιδρυτή τη Διεύθυνση Π.Ε. Λάρισας και έχει ως θέμα: «Περιβάλλον, Παράδοση, Εκπαίδευση. Ερευνώντας το παρελθόν του τόπου μου, ενεργοποιούμαι για το μέλλον του» μέσα από το οποίο οι μαθητές θα γνωρίσουν και θα προβάλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μνημεία του τόπου τους. Προωθείται η εξοικείωση των μαθητών με τους χώρους πολιτιστικής, αρχαιολογικής, φυσικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς.

Από τους διοργανωτές σημειώνεται τέλος η σημαντική βοήθεια στο συγκεκριμένο σεμινάριο τόσο από την τοπική εκκλησία και ιδιαίτερα από τον μητροπολίτη Ελασσόνας σεβ. Χαρίτωνα όσο κι από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης Ελασσόνας, όπως τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Ευαγγέλου και την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Καρκαβανίδου που ανταποκρίθηκαν άμεσα στη διοργάνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass