ΑΜΕΤΡΗΤΟΙ ΤΟΝΟΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΔΑΥ

«Βουνό» τα ανακυκλώσιμα στον ΧΥΤΑ

* Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε λόγω «σφάλματος» διαγωνισμό του ΦΟΔΣΑ που επαναλαμβάνεται την Τρίτη – Εφόσον δεν αλλάξει το νομικό καθεστώς ο Δήμος Λαρισαίων θα συνεχίσει να «δουλεύει τζάμπα» για τους ιδιώτες

Δημοσίευση: 07 Νοε 2015 20:31
«Βουνό» τα ανακυκλώσιμα στον ΧΥΤΑ αφού το ΚΔΑΥ παραμένει κλειστό εδώ και έναν μήνα τουλάχιστον «Βουνό» τα ανακυκλώσιμα στον ΧΥΤΑ αφού το ΚΔΑΥ παραμένει κλειστό εδώ και έναν μήνα τουλάχιστον

 

 

Αμέτρητοι τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών έχουν σχηματίσει «βουνό» στη χωματερή (ΧΥΤΑ) της Λάρισας περιμένοντας την επαναλειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) που εδώ και έναν μήνα τουλάχιστον, παραμένει κλειστό.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας εντοπίζοντας «σφάλματα» στον διαγωνισμό του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Λάρισας (γνωστότερου ως ΦΟΔΣΑ) ακύρωσε τον διαγωνισμό που επαναλαμβάνεται την ερχόμενη Τρίτη 11 Νοεμβρίου, προκειμένου το Κέντρο να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία.

Ετσι, τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών, αφού η αποκομιδή τους συνεχίζεται ομαλά, αποθηκεύονται προσωρινά σε χώρο του ΧΥΤΑ για να επεξεργασθούν όταν επαναλειτουργήσει το ΚΔΑΥ, μετά και τη λήξη της σύμβασης με τον προηγούμενο διαχειριστή του Κέντρου τον περασμένο Αύγουστο ενώ στάση αναμονής τηρούν και 34 εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί από τον ιδιώτη και δεν έχουν πλέον «αντικείμενο» στο ΚΔΑΥ Λάρισας.

Με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ και δήμαρχο Αγιάς Αντ. Γκουντάρα να διευκρινίζει στην Ε» πως «τα ανακυκλώσιμα που έχουν συγκεντρωθεί ήδη, θα αξιοποιηθούν σύντομα όταν επαναλειτουργήσει το ΚΔΑΥ με την ολοκλήρωση του δεύτερου διαγωνισμού από βδομάδα» με εξαίρεση το χαρτί όπου υπάρχουν «απώλειες» από την πάροδο του χρόνου.

Η προσωρινή «δυσλειτουργία» του ΚΔΑΥ Λάρισας αναδεικνύει ωστόσο και το θέμα της διάθεσης (εμπορίας) των ανακυκλώσιμων από τους ίδιους τους ΟΤΑ, θέμα ανοιχτό τόσο για τη διοίκηση του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων όσο και για το δήμο Λαρισαίων με αφορμή και το καθεστώς που διαμορφώνει το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Καθώς, αν δεν αλλάξει το ισχύον νομικό καθεστώς τότε δήμοι όπως της Λάρισας, θα συνεχίζουν να «δουλεύουν τζάμπα» για τους ιδιώτες. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Δήμος Λαρισαίων διαθέτει στελεχωμένη με προσωπικό και εξοπλισμό, Υπηρεσία Καθαριότητας η οποία συλλέγει τα ανακυκλώσιμα από τους μπλε κάδους και τα μεταφέρει στον ΧΥΤΑ όπου ο ιδιώτης τα επεξεργάζεται και τα πουλάει, χωρίς ωστόσο ο Δήμος Λαρισαίων και κατ’ επέκταση οι δημότες να έχουν κάποιο πρόσθετο οικονομικό όφελος, με εξαίρεση ίσως τα τέλη ταφής και κάποιες «δωρεές» σε εξοπλισμό.

Υπενθυμίζεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, ενέκρινε πρόσφατα το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων, ενώ στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου θα πρέπει να αναθεωρηθεί το νομικό καθεστώς έτσι ώστε οι ΦΟΔΣΑ και οι κατά τόπους ΟΤΑ, να έχουν και οι ίδιοι τη δυνατότητα εμπορίας των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών.

Στο θέμα επανήλθε και η ΠΟΕ ΟΤΑ που, με προχθεσινή της ανακοίνωση «καταγγέλλει την πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια στον τομέα της Ανακύκλωσης και εξακολουθεί να συνεχίζεται με στόχο την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων, αντί της εξασφάλισης του Δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Προς το παρόν πάντως, από το «κλειστό» ΚΔΑΥ απώλεια εσόδων έχει μόνο ο ΦΟΔΣΑ και όχι οι δήμοι του νομού Λάρισας, που διαθέτουν δίκτυο ανακύκλωσης.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο διαγωνισμός του ΦΟΔΣΑ (που ως φορέας έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ) για την παραχώρηση του ΚΔΑΥ Λάρισας «βγήκε στον αέρα» στα μέσα του περασμένου Αυγούστου μερικές ημέρες προτού λήξει η σύμβαση με τον προηγούμενο διαχειριστή.

Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την ανακήρυξη αναδόχου ο ΦΟΔΣΑ, κατά τα προβλεπόμενα, απέστειλε την απόφασή του προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

Η οποία στις 19 Οκτωβρίου ακυρώνει την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ «επειδή» όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση «στη με αρ. πρωτ. 6189/21-8-2015 διακήρυξη ορίζεται ο τύπος της δημοπρασίας “πλειοδοτική δημοπρασία με σφραγισμένες προσφορές” , ωστόσο με την αρ. απόφαση 6190/21-8-2015 σχετική περίληψη διακηρύττεται η “διενέργεια φανερής προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας”» και «επειδή από το σώμα της ελεγχόμενης απόφασης, καθώς και από τα στοιχεία του φακέλου, προκύπτει ότι εμφιλοχώρησαν σφάλματα κατά τη διενέργεια της δημοπρασίας».

Ετσι η δεύτερη δημοπρασία για την παραχώρηση του ΚΔΑΥ (για ένα έτος) θα γίνει το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, οπότε και εκτιμάται ότι θα ανάψει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του ΚΔΑΥ.

ΠΟΕ ΟΤΑ

Στο πολυσυζητημένο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επανήλθε προχθές και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ -ΟΤΑ) που με ανακοίνωσή της «καταγγέλλει την πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια στον τομέα της Ανακύκλωσης και εξακολουθεί να συνεχίζεται με στόχο την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων, αντί της εξασφάλισης του Δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων, στα χρόνια του μνημονίου, έχει μπει στο στόχαστρο των μεγαλοεργολάβων που το μόνο που αναζητούν επίμονα είναι το εύκολο και σίγουρο κέρδος, χωρίς σε καμία περίπτωση να εγγυώνται πως δεν θα υπάρξει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Αντιθέτως, με τη συνδρομή αφενός των κυβερνητικών παραγόντων και πολλών αιρετών απαξιώνονται συστηματικά οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι λόγοι είναι προφανείς».

«Ενώ συνεχίζεται η μνημονιακή πολιτική, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε γίνει μάρτυρες αποφάσεων και από τη σημερινή συγκυβέρνηση που ευνοούν τα εργολαβικά - επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των ΟΤΑ, όπως της καθαριότητας» καταλήγει η ΠΟΕ ΟΤΑ ζητώντας να ενθαρρυνθούν «αποκεντρωμένες Δημοτικές ή Διαδημοτικές υποδομές υποδοχής και αξιοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών, με οικονομικό όφελος για τους Δήμους και τους δημότες».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass