ΑΓΝΩΣΤΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΑΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Εκτεθειμένα ακόμα τα επικίνδυνα απόβλητα

* Παραμένουν στην «TERRA Α.Ε.» και μετά την πυρκαγιά

Δημοσίευση: 07 Νοε 2015 20:30

 

Άγνωστο παραμένει το πότε και πώς θα μεταφερθούν μακριά από τη Λάρισα οι τεράστιες ποσότητες λυμάτων και υλικού, προερχόμενες από επεξεργασία επικίνδυνων και μη αποβλήτων, που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτεθειμένες στον υπαίθριο χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας «TERRA Α.Ε.», στο 6ο χιλιόμετρο του δρόμου Λάρισας – Συκουρίου.

Πρόκειται για το θέμα που ανέδειξε πρώτη η «Ε» με δημοσίευμά της προ 14μήνου και το οποίο έλαβε ευρύτερες διαστάσεις από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα συγκεκριμένα λύματα τον περασμένο Μάιο και η οποία κατασβήστηκε με επίπονες και συντονισμένες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετά από... ενάμιση μήνα.

Τη σοβαρότητα του θέματος καταδεικνύει η γνωμοδότηση της Περιφερειακής Επιτροπής Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΠΕΑΠΖ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

Όπως επισημαίνεται σε έγγραφο που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Ε», είναι «κοινή εκτίμηση όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων ότι υφίσταται ενδεχόμενος κίνδυνος εκδήλωσης νέων πυρκαγιών στα συγκεκριμένα υλικά για λόγους που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη διαρκή έκθεσή τους στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, λόγω της υπαίθριας αποθήκευσής τους, την ανεπαρκή περίφραξη του χώρου αποθήκευσής τους, που τα καθιστά προσβάσιμα και ευάλωτα σε ενδεχόμενες κακόβουλες ενέργειες, τη σημαντική τους ποσότητα, που εκτιμάται κατά προσέγγιση σε 10.000 τόνους, το γεγονός ότι η υπόψη βιομηχανία δεν βρίσκεται σε λειτουργία κ. α.».

Στο ίδιο έγγραφο γίνεται επίσης λόγος για «τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σαν αποτέλεσμα της πυρκαγιάς και της επιχείρησης κατάσβεσής της, καθώς ο σωρός των καιόμενων υλικών έχει ήδη δεχθεί μεγάλες ποσότητες νερού και έχει επικαλυφθεί με αργιλόχωμα».

Η Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θεωρεί ότι η συνεχιζόμενη παραμονή και αποθήκευση των υλικών αυτών συνιστά απειλή πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημιάς και ότι «πρέπει να διαμορφωθούν συγκεκριμένες προτάσεις και να καθοριστούν όλες οι απαραίτητες διοικητικές ενέργειες με σκοπό την οριστική επίλυση του θέματος, αλλά και για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής».

Εν κατακλείδι, η ΠΕΑΠΖ Θεσσαλίας ζήτησε από τη διοίκηση της «TERRA Α.Ε.» να υποβάλει Διαχειριστικό Σχέδιο απομάκρυνσης αυτών των επικίνδυνων υλικών από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Όπως καταγγέλλει η διοίκηση της εταιρείας, η πολιτεία της ζητάει σήμερα να απομακρύνει από την περιοχή αυτά τα υλικά προκειμένου να ταφούν σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής επικίνδυνων υλικών που όμως δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Της ζητάει, με άλλα λόγια, να επωμιστεί το κόστος μεταφοράς περίπου 2.500 φορτίων αυτών των επικίνδυνων υλικών που θα ταξιδέψουν μέσω των δρόμων της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης, προκειμένου να αποθηκευτούν στη... Σουηδία όπου υπάρχει ανάλογος ΧΥΤΑ!

Σύμφωνα δε με τη διοίκηση της «TERRA Α.Ε», το κόστος για μία τέτοιου είδους μεταφορά ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που η ίδια η εταιρεία – πολύ πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά - έχει υποβάλει πρόταση για την ανάμειξη αυτών των υλικών με χώμα (πρώτη ύλη κεραμικών προϊόντων) και τη στεγασμένη αποθήκευσή τους.

Όλα ασφαλώς ξεκινάνε από το πρόβλημα που προέκυψε με το σφράγισμα της επιχείρησης το 2010 επειδή «δεν πληρούσε ορισμένους περιβαλλοντικούς όρους». Ένας από αυτούς ήταν και η συγκεκριμένη καύσιμη ύλη (πετ-κοκ) που ενώ τη χρησιμοποιούσαν πολλές ανάλογες βιομηχανίες σε όλη τη χώρα, στην «TERRA» απαγορεύτηκε με αποτέλεσμα το κλείσιμο του εργοστασίου στο οποίο εργάζονταν 120 άνθρωποι.

Από τότε, η εταιρεία παραμένει κλειστή παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της για να επαναλειτουργήσει, αλλά και της επισήμανσης του μεγάλου κινδύνου πυρκαγιάς που υπήρχε, η οποία δυστυχώς επιβεβαιώθηκε...

Το μεγάλο ζητούμενο, που είναι παράλληλα και το αναπάντητο ερωτηματικό, είναι αν, πότε και με ποιο τρόπο θα καταστούν τα λύματα, που παραμένουν εκτεθειμένα σε υπαίθριο χώρο πολύ κοντά σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, ακίνδυνα για τους πολίτες.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass