ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΑΝΟΥΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ Π.Υ. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Άλλο η ήπια αντιμετώπιση και άλλο το κράτος δικαίου

* «Θέλω να αυξήσω τον αριθμό των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης από 4.000 που είναι σήμερα, στους 5.000 σε όλη την Ελλάδα. Αλλά να ηρεμήσει πρώτα η χώρα….» τόνισε στην «Ε»

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2015 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:12

«Η ήπια αντιμετώπιση ορισμένων γεγονότων δεν αποτελεί υποχώρηση. Να μην εκληφθεί από κανέναν ότι η ήπια αντιμετώπιση σημαίνει αμηχανία. Ο νόμος θα εφαρμοσθεί χωρίς να υπερβούμε το κράτος δικαίου», τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, μιλώντας σε πανθεσσαλική σύσκεψη στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Πανούσης, στο πλαίσιο περιοδειών του στη χώρα, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Βασίλη Μαστρογιάννη, βρέθηκε χθες στη Λάρισα, όπου σε συσκέψεις με τις ηγεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε πανθεσσαλικό επίπεδο, παρουσίασε τις κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου.

Στη μεν ΕΛ.ΑΣ. αναφέρθηκε επιγραμματικά στους στόχους της νέας πολιτικής αποσαφηνίζοντας ότι «δεν χαριζόμαστε ούτε στον παράνομο, ούτε και στον πολίτη που θέλει συγκρουσιακές σχέσεις», στη δε Πυροσβεστική, έδωσε έμφαση στην αύξηση του προσωπικού με αφορμή τις ανάγκες πυροπροστασίας κυρίως λόγω της αντιπυρικής περιόδου. Για να παραπέμψει σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

ΠΕΖΗ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑ, ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Μιλώντας στη σύσκεψη της ΕΛ.ΑΣ., όπου τον υποδέχθηκαν ο γενικός επιθεωρητής Βορ. Ελλάδας Δημ. Σοφιός, ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας Νίκ. Γιαννέλος και ο διευθυντής Αστυνομίας Λάρισας Γ. Αγάκος, μεταξύ άλλων αποσαφήνισε τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. απέναντι σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σημειώνοντας πως «να μην εκληφθεί από κανέναν ότι η ήπια αντιμετώπιση σημαίνει αμηχανία. Ο νόμος θα εφαρμοσθεί χωρίς να υπερβούμε το κράτος δικαίου».

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε σε σχεδιαζόμενες αλλαγές όπως, η πεζή περιπολία, ο αστυνόμος της γειτονιάς, το νέο μοντέλο εκπαίδευσης, οι επιτροπές κατά της διαφθοράς και της διακομματικής επιτροπής ελέγχου της αστυνόμευσης.

Ο κ. Πανούσης στηλίτευσε τον ρόλο των ΜΜΕ με αφορμή τις διαρροές για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. λέγοντας ότι τα Μέσα Ενημέρωσης «από τις εννέα επιτυχίες θα προβάλουν τη μία αποτυχία».

«Θέλουμε πολιτικό και εθνικό χρόνο για να δημιουργήσουμε τις ρίζες, δεν είναι εύκολο αλλά αξίζει τον κόπο» τόνισε ο κ. Πανούσης με αφορμή και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Για να προσθέσει ακόμη πως «ανοίγουμε το αρχείο της ΕΛ.ΑΣ. γιατί είναι η ιστορία της Ελλάδας. Όχι σκανδαλοθηρικά, ούτε πολιτικά, θα το ανοίξουμε με σύνεση».

«ΜΠΛΕ ΦΙΛΟΣ»

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ερωτηθείς για τις διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης οι οποίες, όπως είπε, «κάνουν κακό στο έργο της αστυνομίας» σημείωσε πως «το είπα και το υποστηρίζω επιστημονικά. Μην το παίρνετε προσωπικά, ο ρόλος των media, ιδίως στην Ελλάδα δεν είναι η προβολή του καλού. Σήμερα μου είπε ο αρχηγός που είχαμε μεγάλες επιτυχίες και συλλάβαμε κάποιους καταζητούμενους, θα το δείτε σε κάποιο δελτίο ειδήσεων πιστεύετε;

Εάν κάτι συνέβαινε στραβό, θα λέγανε «φιάσκο» της αστυνομίας κλπ., αυτή είναι η φύση των media στην Ελλάδα. Εγώ θα ήθελα να μπορέσει η αστυνομία να έχει δικό της ραδιοφωνικό σταθμό, «ο μπλε φίλος» έχω σκεφθεί δηλαδή και τον τίτλο για να μπορεί ακριβώς να ενημερώνει και να λέει ότι είχαμε αυτά, εξιχνιάσαμε αυτά, εκκρεμούν αυτά, δυσκολίες εκεί. Γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, να ενημερωθεί ο πολίτης για τις επιτυχίες μας».

Ερωτηθείς για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού στην επαρχία που έχουν ως αποτέλεσμα την αφύλακτη περιφέρεια και ενόψει της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. σημείωσε πως «χθες τελείωσε η προθεσμία της υποβολής των προτάσεων. Αυτές θα ελεγχθούν από τη φυσική ηγεσία και θα μεταφερθούν σε εμάς. Αφού δούμε τα διάφορα στοιχεία, γιατί δεν θα βγάλουμε ένα ΠΔ για κάθε περιοχή, θα καταθέσουμε την αρχική πρόταση. Στη συνέχεια θα ζητήσουμε από τους δημάρχους να τους συναντήσουμε, όπως με τοπικούς βουλευτές, να μας πούνε τη γνώμη τους για να δούμε πώς θα είναι η τελική αναδιοργάνωση.

Δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας, θα δούμε ποιο μοντέλο θα εφαρμόσουμε σε κάθε πόλη με αφορμή τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Γιατί θα πρέπει να έχεις οργανωμένα συστήματα και όχι διάσπαρτα τμήματα τα οποία στην ουσία φυλάνε την ταμπέλα, που λέει Αστυνομικό Τμήμα.

Αυτό όμως είναι ένα μοντέλο που το έχω στο μυαλό μου δεν εφαρμόζεται παντού, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί γρήγορα. Ο στόχος είναι η ασφάλεια δεν είναι η εξοικονόμηση. Δεν είναι δηλαδή να ξενοικιάσουμε 2 – 3 κτίρια που τα νοικιάζαμε, για να βγάλουμε 5.000 ευρώ. Είναι το αίσθημα ασφάλειας να ξέρεις ο άλλος ότι είναι 50 αστυνομικοί και μόλις τηλεφωνήσεις να σου στέλνουν ανθρώπους και όχι όταν τηλεφωνείς να σου λένε ότι δεν έχω κανέναν. Αυτό είναι το ζητούμενο».

ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ

Για την αυτονόμηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως «αυτό συζητάται. Το μοντέλο να βρίσκεσαι κάτω από έναν υπουργό Εσωτερικών – με τον κ. Βούτση έχω τις καλύτερες σχέσεις – και να είναι αναπληρωτής υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής και αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη όλα αυτά μεταξύ τους δεν έχουν συνάφεια και συγγένεια και δημιουργούνε και πιθανόν τριβές.

Εμείς δεν έχουμε τριβές γιατί γνωριζόμαστε με τους άλλους, αλλά το μοντέλο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει παντού και πάντοτε. Πιθανόν και το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να αυτονομηθεί και είναι βέβαιο ότι πρέπει να αυτονομηθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το πότε θα γίνει δεν είναι της στιγμής».

Ερωτηθείς τέλος για τη διαπραγμάτευση και αν είναι αισιόδοξος τόνισε πως «ναι. Εγώ νομίζω ότι με κάποιο τρόπο θα τελειώσει. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η συμφωνία με την Ελλάδα, όχι η συμφωνία με τους έξω, αυτό είναι το πρόβλημα», ενώ για το ίδιο θέμα σε δήλωσή του κατά την επίσκεψη στο δημαρχείο εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα υπάρξει «συμφωνία μέσα στον Ιούνιο και είναι θέμα αντίληψης του ελληνικού λαού να ξεφύγει από το παλιό σύστημα».

Η ΕΑΛ

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, ο κ. Πανούσης συναντήθηκε και με μέλη του προεδρείου της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας. Όπου μεταξύ άλλων τέθηκαν ζητήματα όπως η ξαφνική κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, η συντήρηση αστυνομικών Υπηρεσιών μέσω εσόδων της λέσχης κ.ά.

ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

 «Θέλω να αυξήσω τον αριθμό των πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης από 4.000 που είναι σήμερα στους 5.000 σε όλη την Ελλάδα. Αλλά να ηρεμήσει πρώτα η χώρα….» τόνισε στην «Ε» ο κ. Πανούσης, προσθέτοντας ότι «άμα βγει το φετινό καλοκαίρι, μετά θα υπάρξει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός».

Ο υπουργός, επισκέφθηκε το κτίριο της ΠΥ Λάρισας στην οδό Ιωαννίνων, όπου τον υποδέχτηκαν ο συντονιστής επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος υποστράτηγος Δημοσθ. Αναγνωστάκης και ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας αρχιπύραρχος Νικ. Μιχαλάκης και άλλοι αξιωματικοί.

Στην ομιλία του προς τους αξιωματικούς της Θεσσαλίας της Π. Υ. σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να ρίξουμε πολύ μεγάλο βάρος στην πρόληψη. Έχουμε στη δύναμή μας ένα καναντέρ παραπάνω και δύο ελικόπτερα πυρόσβεσης. Οι 1.500 εποχικοί έχουν υπογραφεί, οι 232 πενταετούς, το υπέγραψα προ μηνός, χρειάζονται ακόμα κάποιοι έλεγχοι χαρτιών κλπ., επίσης 34 πυροσβέστες μόνιμοι.

Για την πρόληψη θα κυκλοφορήσει ένα «σποτάκι», θα παίζει παντού, σε κανάλια, στα πλοία, στα σχολεία κλπ. Χρειάζεται γενική ενημέρωση του κόσμου. Η αμέλεια είναι η κύρια αιτία των πυρκαγιών… Τα ‘χουμε όλα, μας λείπει η τύχη. Κανείς δεν ξέρει πώς θα λειτουργήσει η βλάστηση λόγω των πολλών βροχών και πώς θα αντιδράσει το σύστημα. Έχουμε κάνει σχεδιασμούς για το μέλλον, αλλά πρέπει να βγάλουμε αυτό το καλοκαίρι.

Πρέπει όμως, εκτός από το καθήκον, να σκέφτεστε και τη ζωή σας. Σώζετε ανθρώπους, αλλά μην παραβλέπετε και τη δική σας ζωή, σας περιμένουν κι άνθρωποι στο σπίτι. Δεν πειράζει να καούν και κάποια στρέμματα παραπάνω. Ελπίζω ότι τελειώνοντας τον Οκτώβριο την αντιπυρική, θα έχουμε τον χρόνο, να αναδιοργανωθούμε σε όλα τα επίπεδα και να φτιάξουμε πιο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. Ώστε να ξέρουμε την επόμενη πενταετία πώς θα λειτουργήσει το σύστημα και να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή να προλάβουμε θεσμικές και οργανωτικές «τρύπες».

Η ΚΑΥΣΗ ΚΑΛΑΜΙΩΝ

Το μοναδικό σχεδόν ζήτημα που τέθηκε από διοικητές υπηρεσιών και αξιωματικούς ήταν η καύση καλαμιών στη Θεσσαλία. Αναφέρθηκε ως παράδειγμα ότι μεταξύ Νίκαιας και Φαρσάλων καλλιεργούνται πολλά στρέμματα με δημητριακά. Λόγω ενός μύκητα, υπάρχουν γεωπόνοι που συστήνουν καύση καλαμιών ή όργωμα αργότερα, με τον παγετό. Για το σβήσιμο μιας καλαμιάς, τα πυροσβεστικά κινούμενα σε χωράφια, παρουσιάζουν πολλές βλάβες. Να γίνει προσπάθεια ενημέρωσης και να εξεταστούν επιπτώσεις στους παραβάτες. Κάτι να γίνει, να περάσει στη νοοτροπία του κόσμου. Προτάθηκαν κι ως λύσεις, να κόβεται μέρος των επιδοτήσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως προβλέπεται από την Ε. Ε. Ακόμα, κατά την υπογραφή της δήλωσης ΟΣΔΕ από τους αγρότες, που υποχρεούνται να τηρούν κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής, μετά τη συγκομιδή να υπάρχει χρονικό διάστημα 15 ημερών, να προβούν άμεσα στη άροση των αγροτεμαχίων.

Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη, να ενημερωθεί ο κόσμος, στα καφενεία, παντού, «να του αλλάξουμε τη σκέψη, να τα καίνε μια συγκεκριμένη περίοδο, που δεν είναι κρίσιμη για πυρκαγιές. Αλλιώς, να υπάρχει μια αυτοτελής ποινή για τους παραβάτες. Σε αυτή τη φάση να δοθεί ένταση στην ενημέρωση. Αν δεν μπορεί το κράτος να τους πείσει, ας τους πείσει ο γεωπόνος, που τον ακούνε…»

ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ο κ. Πανούσης συναντήθηκε χθες το πρωί, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη Θεσσαλία Κώστα Αγοραστό.

Ο κ. Αγοραστός τον ενημέρωσε για την προμήθεια μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας από την Περιφέρεια, περιπολικών, μηχανών και τζιπ για την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και μέσω του τομεακού ΕΣΠΑ ειδικών οχημάτων για την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τον διαβεβαίωσε δε, πως ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει διεκπεραιώσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες μέσω των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας για τη μέγιστη δυνατή αντιπυρική θωράκιση της περιοχής.

«Μέσα από τη δύσκολη για τη χώρα συγκυρία, στηρίζουμε την Αστυνομία, την Τροχαία και την Πυροσβεστική αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό τους, με στόχο να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη αλλά και προσδοκώντας θετικά αποτελέσματα στην οδική ασφάλεια, τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την πρόληψη των πυρκαγιών» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Ο κ. Πανούσης επισκέφθηκε τέλος χθες το απόγευμα και τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη ο οποίος, μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκε στο θέμα της δημοτικής αστυνομίας, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Ε.Ρ. – Β.Κ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass