ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Εξηγήσεις αντιδημάρχων για τα τραπεζοκαθίσματα

* Ολοκληρώνεται μεθαύριο η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων στο κέντρο της Λάρισας

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2015 0:29
Από την άσκηση της Πυροσβεστικής, στις 18 Μαρτίου 2015, όταν για να φθάσουν οχήματα στην πλατεία Ταχυδρομείου, χρειάστηκε να μετακινηθούν τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες Από την άσκηση της Πυροσβεστικής, στις 18 Μαρτίου 2015, όταν για να φθάσουν οχήματα στην πλατεία Ταχυδρομείου, χρειάστηκε να μετακινηθούν τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες

Εξηγήσεις για την κατάσταση στο κέντρο της Λάρισας με αφορμή τα τραπεζοκαθίσματα καλούνται να δώσουν τρεις αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαρισαίων, στο Α’ Αστυνομικό Τμήμα στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας.

Η προκαταρτική έρευνα διατάχθηκε μετά από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, με αφορμή δυσκολίες που αντιμετώπισαν οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά τη διέλευσή τους σε κεντρικούς πεζόδρομους (στο πλαίσιο άσκησης) από τραπεζοκαθίσματα, τέντες και ομπρέλες, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η κλήση των αντιδημάρχων από την ΕΛ.ΑΣ. να δώσουν εξηγήσεις, συμπίπτει με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, μεθαύριο Πέμπτη, της νέας Κανονιστικής Απόφασης (Κανονισμός Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων) της δημοτικής αρχής για το κέντρο της πόλης ενώ ιδιοκτήτες καφετεριών της Λάρισας, σήμερα ή αύριο πραγματοποιούν συνέλευση με το ίδιο θέμα παρουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής.

ΑΣΚΗΣΗ

Η άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας έγινε τον περασμένο Μάρτιο και το σενάριο ήθελε, μεταξύ άλλων, τον απεγκλωβισμό πολιτών από διαμερίσματα πολυώροφης πολυκατοικίας, στο ισόγειο της οποίας εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

Ωστόσο το γερανοφόρο όχημα της ΠΥΛ, λόγω του όγκου του, αντιμετώπισε πρόβλημα κατά την προσέγγιση του χώρου της άσκησης, στην πλατεία Ταχυδρομείου, με αφορμή τόσο τα τραπεζοκαθίσματα όσο και τις ομπρέλες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η διέλευση των οχημάτων της ΠΥΛ «διευκολύνθηκε» τότε από τις μετακινήσεις τραπεζοκαθισμάτων, με τη διαφορά ότι επρόκειτο για άσκηση και όχι για αληθινή πυρκαγιά που θα απειλούσε όντως ανθρώπινες ζωές.

Ανάλογα προβλήματα κατά καιρούς, αντιμετωπίζουν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που σε πολλές των περιπτώσεων αδυνατούν να προσεγγίσουν τον χώρο όπου βρίσκεται ο ασθενής με αποτέλεσμα να ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές.

Η κατάσταση στο κέντρο της πόλης είναι γνωστή από χρόνια καθώς, τόσο οι αυθαίρετες «μόνιμες» κατασκευές όσο και οι ανεξέλεγκτες επεκτάσεις τραπεζοκαθισμάτων έχουν παγιωθεί, είτε με το πρόσχημα της ικανοποίησης αναγκών των πελατών, είτε με αφορμή την καταβολή δημοτικών τελών. Επί της ουσίας η πολυετής παρέκκλιση από στοιχειώδεις κανόνες έχει ως αποτέλεσμα τη σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση, καταλύοντας την έννοια του κοινόχρηστου χώρου.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Οι τρεις αντιδήμαρχοι, Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδης, Καθαριότητας Νίκ. Καλτσάς και, Οικονομικών Παν. Νταής θα καταθέσουν γραπτώς τις εξηγήσεις τους για την επικρατούσα κατάσταση ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», αναμένεται να παραπέμψουν στη νέα Κανονιστική Απόφαση.

Σημειώνεται πως η δημοτική αρχή προχώρησε στην αλλαγή της απόφασης με την οποία διευθετούνται αντίστοιχα θέματα, μετά και τη διαπίστωση ότι η προηγούμενη Κανονιστική, κατέστη αναποτελεσματική καθώς «αποτελούσε συρραφή διαφόρων αποφάσεων» που «δεν επέτρεπαν ουσιαστικές παρεμβάσεις» λόγω ασαφειών δημιουργώντας μάλιστα την εικόνα «της διαφορετικής μεταχείρισης» σε καταστήματα που βρίσκονται στην ίδια οδό και απέχουν λίγα μέτρα μεταξύ τους.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Στον νέο Κανονισμό, που με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης θα τεθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, επιχειρείται «η ομαλοποίηση της κατάστασης σχετικά με τη διαχείριση των κοινοχρήστων χώρων που υπάρχει σήμερα. Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Κανονισμού, ελλείποντας τις ασάφειες του τρόπου εφαρμογής του προηγούμενου.

Ο εξορθολογισμός των κριτηρίων με τα οποία παραχωρούνται κατά χρήση κοινόχρηστοι χώροι. Ο καθορισμός ρυθμίσεων για παραχωρήσεις κατά χρήση κοινοχρήστων χώρων που βρίσκονται πλησίον αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και, ο επαναπροσδιορισμός των εμπορικών οδών».

Οι βασικές διαφορές του νέου, σε σχέση με τον υπάρχοντα Κανονισμό, μεταξύ άλλων εστιάζονται στα εξής: «Δεν δίνεται άδεια παραχώρησης κατά χρήση κοινόχρηστου χώρου αν στον χώρο υπάρχει οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή.

Δεν δίνεται άδεια παραχώρησης κατά χρήση κοινοχρήστου χώρου εφόσον συντρέχουν λόγοι ορθής λειτουργίας και χρήσης τους. Μετά τα δυο διοικητικά πρόστιμα και αν εξακολουθεί να υπάρχει παράβαση ανακαλείται η άδεια χρήσης του κοινοχρήστου χώρου».

Τέλος, «απαγορεύεται η τοποθέτηση διαχωριστικών παράλληλα του άξονα του πεζόδρομου έτσι ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία κλειστών εγκαταστάσεων στον πεζόδρομο και γενικότερα σε κοινόχρηστο χώρο».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass