ΕΦΥΓΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 96 ΕΤΩΝ

Κηδεύτηκε ο εκσυγχρονιστής Δήμαρχος Τυρνάβου Δημ. Νασίκας

* Κατήργησε τα πηγάδια και υδροδότησε την πόλη * Παρασημοφορήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2015 0:06
Ο Δημήτριος Νασίκας Ο Δημήτριος Νασίκας


 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Πλήρης ημερών και κυριολεκτικά όρθιος μέχρι την τελευταία του στιγμή έφυγε από τη ζωή μετά από ολιγοήμερη ασθένεια ο τέως δήμαρχος Τυρνάβου Δημήτριος Αστ. Νασίκας. Ο άνθρωπος ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Τυρνάβου αλλά και της ευρύτερης περιοχής δίνοντας για την εποχή του τις δυνατότητες στους συμπολίτες του, στη 10ετία του 1960, να ξεφύγουν από πρακτικές του 19ου αιώνα και να κάνει τον Τύρναβο ένα σύγχρονο αστικό δήμο. Το σημαντικότερο έργο, διαχρονικά, ήταν όταν ο κ. Δημήτριος Νασίκας στην αρχή της θητείας του, το 1959   ως δήμαρχος, πήρε έναν Τύρναβο των πηγαδιών της ύδρευσης και των επιδημιών και τον μετέτρεψε σε σύγχρονη πόλη.

Στο πρώτο διάστημα της θητείας του το 1959, συγκεντρώθηκαν τα νερά των πηγών «Βρύση» Τυρνάβου, έγιναν τα υδραγωγεία και χρόνο με το χρόνο έγιναν οι αγωγοί ύδρευσης και κάθε σπίτι είχε βρύση με καθαρό, υγιεινό και γάργαρο νερό. Με την δημιουργία του Συνδέσμου Ύδρευσης το νερό αυτό με αγωγούς έφτανε ακόμα στον Αμπελώνα, τη Φαλάνη και τα άλλα χωριά της περιοχής.

Ο Δημήτριος Νασίκας υπήρξε ένας δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος Τυρνάβου και όπως λένε οι παλαιότεροι, είχε πυγμή και ήταν σκληρός στα ζητήματα του δήμου όταν ήταν βέβαιος για τη ορθότητα της γνώμης του και πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα του δήμου Τυρνάβου και των συμπολιτών του.

Γεννήθηκε στη Σμίξη Γρεβενών στις 23 Οκτωβρίου 1919 και ορφάνεψε σε πολύ μικρή ηλικία, 6 ετών. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Γρεβενών το 1938 και εισήχθηκε αμέσως στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, λαμβάνοντας την 12η θέση μεταξύ τετρακοσίων διαγωνισθέντων. Στο 3ο έτος των σπουδών του, κηρύχθηκε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Λόγω υπολειτουργίας της οδοντιατρικής σχολής, αλλά και των σοβαροτάτων οικονομικών προβλημάτων, ύστερα από την επιστράτευση των τριών αδελφών του και της μη ύπαρξης πατέρα, αναγκάσθηκε να εργαστεί στην Αγροτική Τράπεζα της Λαμίας.

Το 1959 εκλέγεται Δήμαρχος Τυρνάβου, ως πλειοψηφών σύμβουλος με 607 σταυρούς. Το 1963 εκλέχθηκε για δεύτερη φορά Δήμαρχος λαμβάνοντας το 53 % των ψήφων.

Στις 11 Ιουνίου 1967, παύτηκε από το αξίωμα του δημάρχου από την τότε κυβέρνηση των Συνταγματαρχών, ενώ με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, επανέρχεται ως αντιδήμαρχος Τυρνάβου, διορισθέντος δικαστικού ως Δημάρχου. Από το 1975 μέχρι το 1978, ο Δημήτριος Νασίκας υπηρέτησε την πόλη του από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου.

Το 1964παρασημοφορείται με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα, από τον τότε Βασιλέα Παύλο. Η θητεία του ως δημάρχου Τυρνάβου, συνοδεύεται με ποικιλόμορφη κοινωνική προσφορά προς τους συμπολίτες του.

Χθες στην εξόδιο ακολουθία στον μητροπολιτικό ναό της Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου μιλώντας ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σαρχώσης για τον εκλιπόντα τόνισε ότι η τυρναβίτικη κοινωνία αποχαιρετά έναν άξιο πολίτη, έναν άξιο δήμαρχο που σημάδεψε με το έργο του την εποχή του και την πόλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή μέρα για τον Δήμο Τυρνάβου ορίστηκε ως ημέρα πένθους και η σημαία μπροστά από το δημαρχείο κυμάτιζε μεσίστια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass