ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ

Ελεγχοι σε πάρκα και πλατείες για τα ζώα συντροφιάς

* Δεμένος ο σκύλος στον περίπατο ειδάλλως το πρόστιμο φθάνει τα 300 ευρώ, ενώ στα 100 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για «παράλειψη άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα»

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2015 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:56

Εντείνουν τους ελέγχους τους, από σήμερα Δευτέρα, αστυνομικοί του Α’ Τμήματος Λάρισας μετά τις καταγγελίες συμπολιτών με αφορμή τόσο την επιθετική συμπεριφορά δεσποζόμενων σκύλων όσο και για το πρόβλημα των περιττωμάτων σε δημόσιους χώρους.

Ο τελευταίος νόμος (4039/12) για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς στη χώρα μας τροποποιήθηκε σε ορισμένα άρθρα του μετά την ψήφιση, πέρυσι, πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Ν. 4235/2014). Μέσω λοιπόν του νεότερου νόμου, αποσαφηνίζονται θέματα όπως μεταξύ άλλων η επικινδυνότητα (ορισμός του επιθετικού ζώου), κατ’ επέκταση και των κανόνων περιπάτου κλπ ενώ παράλληλα γίνονται πιο «τσουχτερά» τα πρόστιμα.

Ετσι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, έχουν και… υποχρεώσεις όχι μόνο απέναντι στα αγαπημένα τους τετράποδα αλλά και στους συμπολίτες. Οπως σημειώνεται στον νέο νόμο ο ιδιοκτήτης «για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν» ειδάλλως στην περίπτωση που δεν τηρήσει τον κανονισμό θα πληρώσει πρόστιμο 300 ευρώ!

Οπως επίσης στην «παράλειψη άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου» το πρόστιμο ανέρχεται στα 100 ευρώ. Στα… 500 ευρώ (ανά ζώο) ανέρχεται το πρόστιμο στην περίπτωση «παράλειψης τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας για ζώα συντροφιάς που διατηρούνται σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα»!

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, βελτιώθηκε αισθητά η νομοθεσία για προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό, ειδικά μετά την ψήφιση του ν. 4039/12 όπως και του ν. 4235/14.

Τα συμπαθή τετράποδα ωστόσο, αρκετές φορές αποτελούν την αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτών, με την ΕΛ.ΑΣ. να γίνεται αποδέκτης παραπόνων, τόσο για διατάραξη της κοινής ησυχίας με αφορμή προβλήματα σε πολυκατοικίες από δεσποζόμενα, όσο και με τις ακαθαρσίες σε δημόσιους χώρους, αφού ελάχιστοι είναι εκείνοι οι ιδιοκτήτες ζώων που όντως φροντίζουν για την καθαριότητα.

Πρόβλημα που γίνεται εντονότερο σε πάρκα ή πλατείες και ειδικότερα σε αυτές που διαθέτουν παιδικές χαρές, με τους γονείς παιδιών να διαμαρτύρονται για την εικόνα της πλατείας, μετά τη βόλτα των ζώων συντροφιάς.

 ΑΛΛΑΓΕΣ

Στα άρθρα 46 και 47 του αρχικού νόμου (ν.4039/2012) επήλθαν αλλαγές μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ν. 4235/2014).

Ετσι λοιπόν, σε μια από τις τροποποιήσεις του αρχικού νόμου, σημειώνεται πως «επικίνδυνο ζώο συντροφιάς είναι το ζώο συντροφιάς, που εκδηλώνει απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα, χωρίς να απειληθεί, προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και δεν θεραπεύεται».

Όπως επίσης «για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».

Στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, αποσαφηνίζονται επίσης θέματα ηλεκτρονικής σήμανσης, καταγραφής, έκδοσης βιβλιαρίου υγείας, μεταβολών, υποχρεώσεων κτηνιάτρων και δημοτικών αρχών ενώ υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας προστίθενται στους αρμόδιους για τη βεβαίωση των παραβάσεων.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Τα εξοντωτικά πρόστιμα έγιναν γνωστά από τις περιπτώσεις που έλαβαν δημοσιότητα, όπως αυτά των βασανισμών καθώς επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό. Ενώ 20.000 ευρώ πρόστιμο προβλέπεται για διατήρηση ζώου σε τσίρκο, 10.000 ευρώ πρόστιμο προβλέπεται για εκπαίδευση και χρησιμοποίηση ζώου σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας. Πρόστιμο 3.000 ευρώ αλλά και αφαίρεση άδειας επαγγέλματος κτηνιάτρου, προβλέπεται για την «αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη ή άλλο πρόσωπο ή τον κτηνίατρο».

Με τον νέο νόμο ωστόσο αλλάζει και ο πίνακας των διοικητικών κυρώσεων και κυρίως... των προστίμων που προβλέπονταν στον αρχικό νόμο. Ετσι, μεταξύ άλλων, η «παράλειψη εμπρόσθετης σήμανσης και καταγραφής του ζώου συντροφιάς ή δήλωσης της απώλειας του ζώου», σημαίνει πρόστιμο 300 ευρώ. Η «μη κατοχή ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας» όπως και «η εγκατάλειψη ζώου» έχουν πρόστιμο 300 ευρώ.

Όπως και η «παράλειψης τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας για ζώα συντροφιάς που διατηρούνται σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα» και «η διατήρηση περισσοτέρων από 2 ζώων συντροφιάς σε διαμέρισμα πολυκατοικίας όπου ο κανονισμός απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς» έχει πρόστιμο 500 ευρώ ανά ζώο.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass