Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ - ΕΚΚΕΝΩΣΕ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟ ΔΙΩΡΟΦΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΝΕΑΡΟΙ

Ντουγρού ανακατάληψη με σφραγίδα ΕΛ.ΑΣ.

* Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση *Με τους καταληψίες οι γείτονες *Ερωτηματικά για το ιδιοκτησιακό

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2015 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:56

Άδοξο τέλος είχε η κατάληψη του εγκαταλειμμένου σπιτιού στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Οικονόμου εξ Οικονόμων στη Λάρισα, καθώς χθες επενέβη η Αστυνομία, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και απομάκρυνε τους νεαρούς καταληψίες προσάγοντας 25 από αυτούς στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Νωρίτερα, ο αύλειος χώρος με προσωπική εργασία των παιδιών είχε καθαριστεί από τόνους μπαζών, χόρτων, συριγγών και άλλων άχρηστων υλικών, ενώ εργασίες ανακαίνισης και συμμαζέματος είχαν αρχίσει και στο εσωτερικό του.

Πιο συγκεκριμένα:

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε στις 12.20 περίπου χθες το μεσημέρι, όταν μεγάλη αστυνομική δύναμη, με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Λάρισας Γ. Αγάκο, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και ατόμου που δήλωσε ιδιοκτήτης του εγκαταλειμμένου σπιτιού, κατέφθασε στον χώρο και συναντήθηκαν με τα παιδιά που από προχθές το απόγευμα είχαν εγκατασταθεί εκεί και τον καθάρισαν κάνοντάς τον ήδη αγνώριστο!

Ο - φερόμενος ως - ιδιοκτήτης, ζήτησε από τους καταληψίες να αποχωρήσουν "γιατί είναι ιδιοκτησία μου" όπως είπε, ενώ οι νεαροί απ' την πλευρά τους ζήτησαν ολιγόλεπτη διορία για να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Σ' αυτό το διάστημα κατέφθασε στο χώρο και ο δικηγόρος τους, με τον οποίο διαβουλεύτηκαν και οι δύο πλευρές. Και οι καταληψίες και η αστυνομία με τον - φερόμενο ως - ιδιοκτήτη. Στη συζήτηση-διαπραγμάτευση - που έγινε σε ήρεμο γενικά κλίμα στην αυλόπορτα του σπιτιού - τονίσθηκε απ' την πλευρά του συνηγόρου ότι πρόκειται για μια ιδιωτική διαφορά (καθώς δεν είχε καταληφθεί δημόσιος χώρος) που δεν δικαιολογεί τόση μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση. (Να σημειωθεί ότι οι διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει τις οδούς Οικονόμου εξ Οικονόμων και Ασκληπιού - προς την πλευρά του πρώην ΙΚΑ - ενώ πυροσβεστικό όχημα είχε αποκλείσει την Ασκληπιού απ' τη νότια πλευρά προς τη συμβολή της με τη Ρούσβελτ).

Εκπρόσωποι των νεαρών ανέφεραν ότι πρόθεσή τους είναι να καθαρίσουν το χώρο και να τον μετατρέψουν σε αυτοδιαχειριζόμενο στέκι όπου θα μπορεί ο καθένας να προσέρχεται, να συζητά ελεύθερα και να δημιουργεί και ταυτόχρονα να ανοίξει στους γείτονες και στα παιδιά τους, να πάψει να είναι μια μόνιμη εστία βρομιάς και δυσοσμίας αλλά και άντρο παραβατικότητας με ναρκωτικά, σύριγγες κ.ά.

Ο - φερόμενος ως - ιδιοκτήτης (ο οποίος σημειωτέον δεν ζει στη Λάρισα και όπως δήλωσαν γείτονες στην "ΕτΔ" κανείς δεν τον γνωρίζει, ενώ και το συγκεκριμένο εγκαταλειμμένο διώροφο, έλεγαν οι ίδιοι άνθρωποι, έχει κληρονομικά ιδιοκτησιακά προβλήματα... - φάνηκε ανένδοτος και επέμεινε στην απόφασή του, καθιστώντας αστυνομία και δικαστικό λειτουργό υπεύθυνους για τις δικές τους ενέργειες.

Οι νεαροί καταληψίες ζήτησαν λίγο ακόμη χρόνο για να συζητήσουν και να καθορίσουν συλλογικά τη στάση τους, ενώ ήδη αρκετοί γείτονες εκδήλωναν τη συμπαράστασή τους στο εγχείρημά τους, καταφερόμενοι ταυτόχρονα κατά του (άγνωστου σ' αυτούς) ιδιοκτήτη, ο οποίος εν τω μεταξύ, αποχώρησε.

Έλεγαν δηλαδή ότι το σπίτι είναι για πάρα πολλά χρόνια παρατημένο, εστία βρομιάς και παραβατικότητας, κάποιοι πρότειναν να μαζέψουν υπογραφές συμπαράστασης στους καταληψίες, ενώ άλλοι αναρωτιούνταν αν δηλώνεται από τον ή τους ιδιοκτήτες στην Εφορία, στο Κτηματολόγιο, στις δημοτικές υπηρεσίες ή εάν και κατά πόσο οι τελευταίες τον ή τους έχουν ειδοποιήσει να το καθαρίσουν, όπως κάνουν με άλλους κατόχους "εγκαταλειμμένων" ακινήτων. Ο αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης πάντως, που έσπευσε στον χώρο, δήλωσε ότι ο Δήμος είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση αξιοποίησης του ακινήτου, εάν και εφόσον συμφωνούν οι ιδιοκτήτες του και το ζητήσουν τα παιδιά.

Τελικά οι καταληψίες δήλωσαν στον αστυνομικό διευθυντή ότι δεν αποχωρούν, ενώ - και μαζί με άλλους νεαρούς φίλους τους που εν τω μεταξύ είχαν φτάσει στο χώρο - άρχισαν να ζητούν έμπρακτη συμπαράσταση από τη γειτονιά, και να φωνάζουν συνθήματα όπως "αν δεν αντισταθούμε σ' όλες τις γειτονιές οι πόλεις μας θα γίνουν όλες φυλακές".

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ

Η επόμενη κίνηση της ΕΛ.ΑΣ. ήταν να μπουν άνδρες της στην αυλή του σπιτιού και να οδηγούν ένα-ένα τους νεαρούς στην αστυνομική κλούβα, ενώ προς στιγμήν και στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ αστυνομικών και του δημοτικού συμβούλου Ντ. Διαμάντου, ο οποίος ζητούσε απ' τον αστυνομικό διευθυντή να δικαιολογήσει τον ακριβή χαρακτήρα της επιχείρησης, το κατά πόσον η συγκεκριμένη αστυνομική επέμβαση είναι απολύτως σύννομη, και εάν έχει ελεγχθεί βάσιμα ο ισχυρισμός του φερόμενου ως ιδιοκτήτη ότι όντως φέρει αυτή την ιδιότητα και άρα νομιμοποιείται να ζητά την παρέμβαση δικαστικών και αστυνομικών αρχών.

Τελικά προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση 25 άτομα, τα οποία μετά από δύο περίπου ώρες - καθώς απεσύρθη η σχετική μήνυση του ιδιοκτήτη, η οποία προκάλεσε και την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. - αφέθηκαν ελεύθερα, ενώ μέχρι τις 4 περίπου το απόγευμα το σπίτι φυλασσόταν και αφού κατά τις 3.30 περίπου, κλειδαράς, παρουσία του υποδιοικητή της Ασφάλειας Χρ. Καλούσιου, πέρασε δύο μεγάλα λουκέτα με αλυσίδες στη μισογκρεμισμένη αυλόπορτα...

Η κατά τα άλλα άκρως φιλόδοξη πρώτη φάση της "Ντουγρού κατάληψης" είχε λήξει ως "Ντουγρού ανακατάληψη" και η πρώτη αστυνομική επέμβαση κατά "φίλιων δυνάμεων" με κυβέρνηση "πρώτη φορά Αριστερά", είχε περάσει στην ιστορία.

Ως παρένθεση ή κάτι άλλο, ο χρόνος θα δείξει.

* Μετά τα μεσημεριανά γεγονότα και αφού αφέθησαν ελεύθεροι οι προσαχθέντες, μέλη της πρωτοβουλίας συγκεντρώθηκαν εκ νέου το απόγευμα απέναντι από το σπίτι ενώ στην περιοχή παρέμειναν ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Αργά τα βράδυ τα μέλη της κατάληψης αποχώρησαν από τον χώρο, προκειμένου να επανακαθορίσουν τη στάση τους ενώ το σπίτι επιτηρείται από αστυνομικούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass