ΠΙΣΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

Μοντέλα... αέρος στην Τερψιθέα

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2015 0:34

Του Κ. Γκιάστα

Φωτ.: Β. Ντάμπλης

Εκεί ήταν ένα σούπερ Δέκαθλο. Πιο δίπλα ένα ακροβατικό αμερικανικό Γουάκο. Να και ένα γερμανικό Miles Manchester μοναδικό στον κόσμο. Αυτά και άλλα πολλά βρέθηκαν στο Μοντελοδρόμιο Τερψιθέας όπου πήραν μέρος στους Πανελλήνιους Αγώνες Αερομοντελισμού στην κατηγορία F4 Scale. Όλα τους τηλεκατευθυνόμενα, υπό κλίμακα αεροπλάνα, πιστά αντίγραφα των αεροπλάνων ακόμα και του Πρώτου –φυσικά- και Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και σύγχρονων πρωτότυπων αεροσκαφών.

Οι ιδιοκτήτες των μοντέλων έβαλαν πολύ χρόνο προσωπικής εργασίας με στόχο να τα κάνουν να μοιάζουν όσο πιο πολύ γίνεται στο κανονικό αεροπλάνο αλλά και να πετάει σωστά.

Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα ήρθαν στη Λάρισα για να διαγωνιστούν στον τρόπο κατασκευής του μοντέλου, την ακρίβεια κλίμακας, τον χρωματισμό, τη σήμανση, την ποιότητα, την πιστότητα και τις λεπτομέρειες κατασκευής.

Το δεύτερο σκέλος των αγώνων περιελάμβανε το πτητικό μέρος το οποίο ήταν και το πιο συναρπαστικό. Οι αθλητές εκτέλεσαν συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων προσπαθώντας να πετάξουν το μοντέλο όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται στην πτήση του πραγματικού αεροπλάνου.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του χώρου, ο κάθε αερομοντελιστής φτιάχνει συνήθως ο ίδιος τα μοντέλα του. Ο κλασικός τρόπος κατασκευής παραμένει μέχρι σήμερα ο ίδιος. Ακολουθώντας ένα κατασκευαστικό σχέδιο, κόβει και κολλάει κομμάτια από ελαφρύ ξύλο ή κόντρα πλακέ και επικαλύπτει τον ανοιχτό σκελετό με ειδικό χαρτί ή φύλλο πλαστικού. Φυσικά χρησιμοποιούνται και τα μοντέρνα υλικά όπως η διογκωμένη πολυστερίνη και νήματα από γυαλί ή νήματα από άνθρακα, εμποτισμένα σε ειδικές ρητίνες. Ο αερομοντελισμός σύμφωνα με τους λάτρεις του, δεν είναι μόνο μια ευχάριστη και δημιουργική απασχόληση ή ένα άθλημα. Αποτελεί και μία σοβαρή πηγή γνώσεων που μπορεί να βοηθήσει τα νεαρά άτομα, στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, αναπτύσσοντας τις ειδικές επιδεξιότητες που χρειάζονται για την κατασκευή ενός αερομοντέλου και συγχρόνως αποτελεί και αιτία για απόκτηση γνώσεων σε φυσική, χημεία, μηχανική, αεροδυναμική.

Διοργανωτής ήταν η Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία, ενώ την επίβλεψη είχε η επιτροπή Αερομοντελισμού και την τέλεση των αγώνων έχει αναλάβει η Αερολέσχη Λάρισας. Οι αγώνες προσμετρήθηκαν στην αξιολόγηση των σωματείων και αποτελούν κριτήριο για τη συγκρότηση της Εθνικής Ομάδας για τους Διεθνείς Αγώνες.

Οι εξεταστές των αερομοντέλων ήταν Βρετανοί της παγκόσμιας αντίστοιχης ομοσπονδίας που φιλοξενήθηκαν από τις Αερολέσχες Λάρισας και Βόλου.

ΛΥΤΑΡΗΣ: «ΘΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΛΕΣΧΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ»

Πρωτιά για την Αερολέσχη Λάρισας

Την 1η θέση κατέλαβε η Αερολέσχη Λάρισας στους περιφερειακούς αγώνες υπερελαφρών αεροσκαφών που διοργάνωσε η Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία και διεξήχθησαν στο αεροδρόμιο του Αγρινίου. Το πλήρωμα των Διονύσιου Τσεκούρα και Βασίλειου Ραϊλη συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στη διαδικασία κύκλου χρονομέτρησης πτήσης και προσγειώσεως ακριβείας και κατέλαβε την 1η θέση. Στους περιφερειακούς αγώνες που έγιναν στο αεροδρόμιο Μυρίνης Καρδίτσας ένα άλλο πλήρωμα της αερολέσχης Λάρισας είχε καταλάβει την 1η θέση ενώ στους Πανελληνίους Αγώνες που έγιναν στο Αεροδρόμιο της Τερψιθέας, πλήρωμα της αερολέσχης Λάρισας κατέλαβε τη 2η θέση. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Αερολέσχης Λάρισας κ. Χρήστος Λυτάρης, η λέσχη αυτή τη στιγμή διαθέτει τους περισσότερους αεραθλητές-χειριστές υπερέλαφρων αεροσκαφών στην Ελλάδα, ενώ και με την επανέναρξη της Σχολής Χειριστών που προωθεί η αερολέσχη, θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί και αντίστοιχες αερολέσχες του εξωτερικού. Οι συνεχείς επιτυχίες που έχουν καταφέρει στους αγώνες οι χειριστές της αερολέσχης είναι απόρροια του επιπέδου της εκπαίδευσης που παρέχει η αερολέσχη στα μελή της και της αγάπης των μελών για την πτήση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass