ΤΟ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ

Ένα μικρό πάρκο παλεύει με το… μπετόν

* Ζητούν τη βοήθεια της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2015 0:31

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Είναι ένα μικρό παρκάκι μέσα στο κέντρο της πόλης που δεν φαίνεται από τον διπλανό κεντρικό δρόμο, καθώς, κατά το κοινώς λεγόμενο «δεν το πιάνει το μάτι σου».

Περικυκλωμένο κυριολεκτικά από πολυκατοικίες και από τοίχους μπετόν, στη γωνία των οδών Ολύμπου και Νίκης, αποτελεί μια μικρή όαση για την περιοχή του κέντρου της πόλης που ασφυκτιά μέσα από το τσιμέντο.

Οι ένοικοι των πέριξ πολυκατοικιών ουσιαστικά το έχουν υιοθετήσει και πολλές φορές αναλαμβάνουν οι ίδιοι δράση ξεχορταριάζοντας τα παρτέρια και ποτίζοντας τους θάμνους και τα λιγοστά δενδράκια όταν ακόμα δεν είχαν τοποθετηθεί τα λάστιχα για το πότισμα.

Έχει περίπου ένα χρόνο ζωής και τα παράπονα των γειτόνων πολλά, για τις ζημιές που έγιναν κατά την εγκατάσταση της βρύσης, αλλά και τους σοφάδες που πέφτουν και που γεμίζουν με χώμα τους διαδρόμους.

Ζητούν περισσότερα δένδρα και όχι καλλωπιστικά φυτά για ίσκιο ένα καλάθι απορριμμάτων για τα σκουπίδια, αλλά και την αντικατάσταση ή θεραπεία των δυο μικρών δένδρων που μαραζώνουν.

Κατά καιρούς έχουν κάνει παρεμβάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου αλλά…

«Μα είναι δυνατόν, μας λένε, να μαλώνουμε στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου για το… πράσινο!»

Αγωνία συμπολιτών λοιπόν που ευαισθητοποιημένοι επιζητούν το πράσινο πιστεύοντας σε μια αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα στην τσιμεντούπολη.

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Όσο για το πράσινο στην πόλη αλλά και τη βλάστηση εντος των τειχών τα οφέλη της είναι πολλά και οι ειδικοί περιβαλλοντολόγοι αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Η βλάστηση στην πόλη έχει πολλαπλές ωφέλειες:

Ρύθμιση του μικροκλίματος. -Δροσισμός το καλοκαίρι με τις μεγάλες ζέστες. Τα δέντρα -είτε των δενδροστοιχιών είτε των πάρκων, όχι μόνο προσφέρουν σκιά, αλλά μειώνουν τη θερμοκρασία στο περιβάλλον τους με την εξάτμιση-διαπνοή που κάνουν. Παράλληλα, η καθιερωμένη πρακτική να φυτεύονται φυλλοβόλα δέντρα στις δεντροστοιχίες επιτρέπει το χειμώνα να φτάνουν οι θερμές ακτίνες του ήλιου στο επίπεδο του εδάφους.

Απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακος. Τα φυτά, μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, το βασικό υπεύθυνο αέριο για τις δραματικές κλιματολογικές αλλαγές του πλανήτη.

Παροχή οξυγόνου. Τα φυτά εκλύουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, και βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα στην πόλη, σε συνδυασμό και με την παρακάτω λειτουργία:

Κατακράτηση αερίων ρύπων (σκόνες, καπνιά, μόλυβδος κ.α.). Στα φύλλα των δέντρων κατακρατούνται διάφορες βλαβερές για τον άνθρωπο ουσίες.

Μείωση της ηχορύπανσης. Τα φυλλώματα των δέντρων λειτουργούν σαν "φράγματα" για τον ήχο.

Όλα τα παραπάνω είναι κάποια πολύ συγκεκριμένα και αναμφισβήτητα ωφελήματα από την παρουσία των φυτών, που, φυσικά, τα μεγάλα δέντρα τα έχουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τα μικρά δεντράκια και τους θάμνους.

Επιπλέον:

Το περιβάλλον που διαμορφώνουν οι συστάδες των δέντρων και θάμνων στα πάρκα διευκολύνει το φώλιασμα και τη διαβίωση γενικά πολλών πουλιών και άλλων μικρών ζώων. Τα πάρκα και τα άλση των πόλεων απέχουν πολύ από τα φυσικά οικοσυστήματα, αλλά δεν παύουν να λειτουργούν σαν ένα κομμάτι της φύσης μέσα στο τεχνητό οικιστικό περιβάλλον. Δημιουργείται ένας χώρος που, με την παρουσία φυτών, ζώων, ανθρώπινων κατασκευών και την συνολική αισθητική που διαμορφώνεται σ' αυτόν, λειτουργεί ως χώρος χαλάρωσης, ξεκούρασης, διαλογισμού, παιχνιδιού, αναγκαίος για την υγεία και ευεξία μικρών και μεγάλων…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass