ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Αλλάζει το κέντρο της πόλης

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2015 0:40

 

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η επίσημη παρουσίαση της μελέτης που θα προβλέπει το σύγχρονο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων που ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο της Ποδηλατροδρομίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων εντάσσεται στη μελέτη αστικής κινητικότητας και προβλέπει ένα «αγνώριστο», σε σύγκριση με το σημερινό, κέντρο της πόλης, ενώ η παρουσίασή της θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά και τη συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα διατυπωθούν οι τελικές παρατηρήσεις προκειμένου να προχωρήσει η παραλαβή και η έγκριση της μελέτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει προδηλατοδρόμους δεκάδων χιλιομέτρων που θα συνδέουν συνοικίες και κέντρο, επέκταση πεζοδρόμων, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και ολοκλήρωση έργων στον περιφερειακό δακτύλιο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ποδηλατόδρομους οι αρχικές προτάσεις της μελέτης βιώσιμης αστικής κινητικότητας έκαναν λόγο για ένα δίκτυο ροών πεζών και ποδηλάτου που με ένα δίκτυο 50 χλμ μαζί με τους σημερινούς διάσπαρτους πεζοδρόμους, θα συνδέουν πλήρως συνοικίες και κέντρο, ενώ ως χαρακτηριστικό είχε αναφερθεί το παράδειγμα της σύνδεσης του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Λάρισας, που αποτελεί πύλη εισόδου, με το κέντρο της πόλης.

Έτσι ως ποδηλατόδρομοι ή πεζόδρομοι ή ως δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, μπορούν να μετατραπούν τα τμήματα μεταξύ των οδών: Παπαναστασίου έως Γρηγορίου Ε΄, Κολοκοτρώνη – Λ. Κατσώνη, Ασκληπιού, Νικηταρά – Αυξεντίου, Ιουστινιανού, Ηρ. Πολυτεχνείου (Γεωργιάδου – Νικηταρά), 31ης Αυγούστου, Γεωργιάδου (Ηρ. Πολυτεχνείου – ΚΤΕΛ) όπως και το ανάχωμα, περιμετρικά των Αμπελοκήπων. Επιπροσθέτως να αναφερθεί ότι σε έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της μελέτης οι προθέσεις των πολιτών όσον αφορά στη χρήση του ποδηλάτου και των συγκοινωνιών εάν γίνουν οι βελτιώσεις ήταν εξαιρετικά θετικές.

Στο σημείο αυτό να διευκρινιστεί πως η μελέτη αστικής κινητικότητας, έχει καταγράψει τον κυκλοφοριακό φόρτο στις εισόδους της πόλης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων την κίνηση στις ώρες αιχμής αλλά και τους χώρους στάθμευσης. Παράλληλα, σε ό,τι έχει να κάνει με τις οδικές υποδομές η μελέτη προτείνει την ολοκλήρωση και διαμόρφωση κάποιων οδών, την κατασκευή, την αναβάθμιση, τη σύνδεση αλλά και τη μονοδρόμηση δρόμων.

Συγχρόνως, είχε προταθεί η λειτουργία κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας με σηματοδότες να δίνουν προτεραιότητα σε λεωφορεία, η διαχείριση πρόσβασης πεζοδρομημένων ζωνών και η πληροφόρηση των οδηγών για κενές θέσεις στάθμευσης.

Παράλληλα, είχε προταθεί η ύπαρξη διαχείρισης της στάθμευσης με στόχο την πλήρη εξάλειψη της παράνομης στάθμευσης με συστηματική και αυστηρή αστυνόμευση, ενώ παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις στάθμευσης των μόνιμων κατοίκων. Η μελέτη αναμένεται να δώσει έμφαση και στις δημόσιες συγκοινωνίες με σειρά προτάσεων.

Ζωή Παρμάκη

«Μέσο αλληλεγγύης» το ποδήλατο

Μετά την επιτυχή διοργάνωση της Ποδηλατοδρομίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης που συνδιοργάνωσε η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας και ο ποδηλατικός σύλλογος «Πηνειός», υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της πόλης μας, (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Ιατρικής, Βιοχημείας και ΑΤΕΙ Θεσσαλίας) ο Δήμος Λαρισαίων σε ανακοίνωσή του ευχαριστεί «δημόσια, κάθε φορέα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και κάθε συλλογικό, επαγγελματικό φορέα (επαγγελματικό επιμελητήριο, εμπορικό σύλλογο και ΣΘΕΒ) αλλά και κάθε μεμονωμένο εθελοντή και εθελόντρια που με τη συμβολή τους βοήθησαν στην επιτυχημένη και ασφαλή διοργάνωση της εκδήλωσης. Το ποδήλατο εκτός από μέσο μετακίνησης, αναψυχής και άθλησης, απέδειξε ότι μπορεί να γίνει και “μέσο αλληλεγγύης”.

Χαιρετίζουμε τη μεγαλύτερη εκδήλωση με ποδήλατα από άποψη συμμετοχών, που έγινε ποτέ στην πόλη μας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με το ίδιο μεράκι στην επανάληψή της, την άνοιξη, αλλά και την ανάληψη ακόμη μεγαλύτερων διοργανώσεων που θα προωθήσουν τη διάδοση του ποδηλάτου και την εμπέδωση της έννοιας της αλληλεγγύης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass