ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Ανοιχτό και χθες το Παζάρι

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2015 0:52
Αυξημένη και χθες η επισκεψιμότητα στο Παζάρι της Λάρισας Αυξημένη και χθες η επισκεψιμότητα στο Παζάρι της Λάρισας

 

Κανονικά λειτούργησε και χθες το «κλειστό» Παζάρι. Παρά τις διαβεβαιώσεις από τη δημοτική αρχή ότι η μεγάλη εμποροπανήγυρη της Λάρισας θα έκλεινε τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης, οι έμποροι λειτούργησαν κανονικά με την επισκεψιμότητα μάλιστα χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να είναι αυξημένη.

Ελάχιστοι ήταν οι έμποροι χθες που είχαν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο και μάζεψαν τα εμπορεύματά τους. Οι περισσότεροι βρίσκονταν πίσω από τους πάγκους και εξυπηρετούσαν κανονικά. Σε δηλώσεις του μάλιστα ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης υποστήριξε ότι «το Παζάρι της Λάρισας λειτούργησε κανονικά από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, όπου στις 12 τα μεσάνυχτα ήταν προγραμματισμένη η λήξη του» για να προσθέσει ότι «προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, διότι κάποιοι μίλησαν για παράταση έως την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, συζήτησα με τους συμμετέχοντες και τους ζήτησα να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και να αποχωρήσουν». Η χθεσινή ημέρα δηλαδή σύμφωνα με τη δημοτική αρχή ήταν η ημέρα που οι έμποροι θα μάζευαν τα εμπορεύματά τους και θα αποχωρούσαν, κάτι το οποίο και δεν έγινε τουλάχιστον μέχρι και νωρίς το απόγευμα.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη το πρωί, αρχικά από μια μερίδα εμπόρων που συμμετέχουν στο Παζάρι και στη συνέχεια των περισσοτέρων που έκαναν λόγω για χάσιμο μιας ημέρας λόγω κακοκαιρίας και της παράτασης της λειτουργίας μέχρι και χθες Πέμπτη. Η αντίδραση της δημοτικής αρχής ήταν άμεση και κατηγορηματική και έκανε λόγο για κλείσιμο του Παζαριού στις 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς να αφήνει κανένα ενδεχόμενο παράτασης.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Οργισμένος όμως εμφανίστηκε ο εμπορικός κόσμος της Λάρισας, αντιδρώντας στην περαιτέρω λειτουργία του Παζαριού ενώ ζήτησε την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών.

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας υποστηρίζει ότι «η παράνομη λειτουργία του Παζαριού της Λάρισας πέραν των προβλεπομένων από τον νόμο και την κανονιστική του Δήμου Λαρισαίων ορίων επτά ημερών καταδεικνύει περίτρανα, ότι τίποτα απολύτως δεν άλλαξε σε σχέση με ό,τι μέχρι πέρυσι γνωρίζαμε. Παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις και ανακοινώσεις του Δήμου Λαρισαίων για λήξη στις 30 Σεπτεμβρίου το Παζάρι λειτουργεί κανονικότατα και την 1η Οκτωβρίου.

Η αδυναμία του Δήμου για εφαρμογή του νόμου αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από εμφανής. Όπως επίσης εμφανές κατέστη και ότι κάποιοι λειτουργούν πέρα από τον νόμο, χωρίς να υφίστανται ουδεμία συνέπεια. Η ευθύνη για τη μη εφαρμογή των προβλεπομένων βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον Δήμο Λαρισαίων, που έπρεπε εγκαίρως να μεριμνήσει για την ομαλή λήξη της εμποροπανήγυρης και να μην αφήσει καν υπόνοια για παράταση. Αλλά ακόμα κι αν δεν έγινε εγκαίρως κάτι τέτοιο, όφειλε εφόσον υπήρξαν ανακοινώσεις για παράταση, να φροντίσει για αυτό με τη συνεργασία τόσο της δημοτικής αστυνομίας όσο και της ΕΛ.ΑΣ. Και οφείλει ακόμα να το κάνει. Το Παζάρι λειτουργεί πλέον παράνομα κι αυτή η φαρσοκωμωδία πρέπει να λάβει τέλος εδώ και τώρα.

Τελικά ο μόνος κερδισμένος είναι τα ταμεία του Δήμου και οι συμμετέχοντες στο Παζάρι - που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι Λαρισαίοι - και μεγάλος χαμένος, για μια ακόμα φορά, η τοπική οικονομία. Σε αυτή τη βάση και με δεδομένη είτε την έλλειψη βούλησης, είτε την αδυναμία για ουσιαστική αλλαγή του θεσμού προς όφελος του συνόλου της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της πόλης, θα πρέπει να καταργηθεί το Παζάρι της Λάρισας, που ούτως ή άλλως ως θεσμός είναι αναχρονιστικός και όπως διεξάγεται αποτελεί κοιτίδα παρανομίας, φοροδιαφυγής και αφαίμαξης της τοπικής οικονομίας».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass