ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ, ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ... ΤΗ ΒΡΟΧΗ

Ταμείο... στο Παζάρι

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2015 0:52
 Με χαλβά και σουβλάκι το διασκέδασε ο Λαρισαίος Με χαλβά και σουβλάκι το διασκέδασε ο Λαρισαίος

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Οι Θεσσαλοί, οι Λαρισαίοι μικροί και μεγάλοι παζάρεψαν, ψώνισαν, έπαιξαν και διασκέδασαν στη μεγάλη εμποροπανήγυρη της Λάρισας στη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης. Σήμερα μία εβδομάδα μετά την έναρξη του Παζαριού πέφτει η αυλαία και οι έμποροι κάνουν τον απολογισμό τους.

Για πρώτη φορά φέτος έγινε προσπάθεια από τη δημοτική αρχή για την αναβάθμιση του χώρου, με την αντικατάσταση μεταξύ άλλων των ξυλοκατασκευών με τέντες, βελτιώσεις υπήρξαν με στόχο την καλύτερη καθαριότητα και την υγιεινή ενώ οι αντιδράσεις από τους συμμετέχοντες ποικίλλουν.

Κάποιοι έκαναν λόγο για το ακριβότερο Παζάρι της χώρας σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, παρά τη μείωση 5% στην οποία προχώρησε η δημοτική αρχή, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι έγιναν κάποια λάθη αλλά το θετικό που αποκόμισαν είναι ότι ο δήμος έδειξε διάθεση για συνεργασία.

Η «Ε» βρέθηκε, χθες μία ημέρα πριν την ολοκλήρωση του παζαριού πίσω από τον πάγκο, μαζί με τους εμπόρους, την ώρα που έκαναν «ταμείο».

Ο Γιώργος είναι 45 ετών και ήρθε από την Αθήνα για να συμμετάσχει στο Παζάρι της Λάρισας έχοντας πάγκο με ρούχα. Κάνοντας τον απολογισμό της εβδομάδας εστιάζει στη ζημιά που έπαθαν όσοι βρέθηκαν στον πρώτο και στον δεύτερο διάδρομο. «Το περασμένο Σάββατο με τη βροχή καταστραφήκαμε. Όχι, γιατί δεν είχε κόσμο αλλά γιατί οι τέντες που τοποθέτησαν έβαζαν όλα τα νερά μέσα στις παράγκες. Πήγαν να κάνουν ένα καλό και μας έκαναν ζημιά», ανέφερε για τον τρόπο που τοποθετήθηκαν οι λευκές τέντες ανάμεσα στους διαδρόμους που είχε σαν αποτέλεσμα να βρέχονται τα εμπορεύματά τους. Στην πλειοψηφία τους οι έμποροι των παραπάνω διαδρόμων υποστηρίζουν ότι «πληρώνουμε για επτά ημέρες, τα χρήματα είναι πάρα πολλά, ενώ δουλέψαμε για πέντε. Ο κόσμος ήρθε στο Παζάρι αλλά τα έσοδά μας είναι πεσμένα κατά 40% με 50% σε σχέση με πέρυσι».

Από τους χαμένους της φετινής εμποροπανήγυρης ήταν και οι επιχειρηματίες του λούνα παρκ. Όπως δήλωσε ο Γιάννης «είχε κόσμο αλλά δεν είχε δουλειά. Δεν βγάλαμε ούτε τα έξοδά μας, αν τα ενοίκια ήταν πιο χαμηλά θα ρίχναμε και εμείς τις τιμές στα ταμεία μας».

«Την Κυριακή ξεμείναμε από χαλβά», αναφέρει από την άλλη πλευρά η κ. Νόνη που διατηρεί εδώ και χρόνια πάγκο με χαλβά Φαρσάλων στο παζάρι της Λάρισας. «Κάνοντας σήμερα έναν πρόχειρο απολογισμό μπορώ να πω ότι τα πήγαμε πολύ καλά, αν και το Σάββατο μας τα χάλασε η βροχή, την Κυριακή ήταν σαν να δουλέψαμε δύο ημέρες είχε πάρα πολύ κόσμο. Φέτος ήταν η καλύτερη χρονιά».

Από τους τυχερούς που τα πήγαν καλά με τη συμμετοχή τους στο Παζάρι της Λάρισας ήταν και οι επιχειρηματίες με τις ψησταριές. «Μας τα χάλασε λίγο ο καιρός το Σάββατο αλλά δουλέψαμε αρκετά, ήμασταν από τους τυχερούς» τόνισε ο Κώστας.

ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ

Η κ. Μαρία είναι 70 χρονών, όλα της τα καλοκαίρια τα περνάει στα παζάρια ανά την Ελλάδα. Η «Ε» την εντόπισε στην κουζίνα της νταλίκας που έχει διαμορφωθεί σε κατοικία και συνοδεύει τη «ρόδα», τον «γύρο του θανάτου», μόνο γυναίκες δουλεύουν στην επιχείρηση. «Τα πρωινά οι πιο νέες βγαίνουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις μας, εγώ έμεινα να μαγειρέψω. Όλη μας η ζωή είναι τα παιχνίδια στο λούνα παρκ», λέει και παραπέμπει για λεπτομέρειες στον Γιάννη που τον βρίσκει κανείς στην μπαλαρίνα. Το εκδοτήριο εισιτηρίων για τα συγκρουόμενα όταν τα φώτα σβήσουν λειτουργεί και ως υπνοδωμάτιο. «Σπίτι μας είναι ο δρόμος», δηλώνει ο Γιάννης και προσθέτει: «Δεν είναι εύκολο να μένεις για πέντε μήνες στο τροχόσπιτο και να γυρίζεις με τα παιχνίδια τα παζάρια της χώρας, από την άλλη πλευρά όμως δεν το αλλάζω. Είναι όλη μου η ζωή».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass