Διεκδικούν ανεξάρτητη διαβίωση

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2015 22:28 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:47

 

 

 

«Τι σημαίνει ανεξάρτητη διαβίωση;», ήταν η αφοπλιστική ερώτηση που έκαναν στους περαστικούς , στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, μια ομάδα νέων. Κάποιοι ξαφνιάστηκαν κοιτώντας τριγύρω να δουν τι συμβαίνει, κάποιοι απάντησαν άμεσα και άλλοι ρωτούσαν αν πρόκειται για παιχνίδι… ή για διαφημιστική καμπάνια.

Όπως και να αντέδρασαν πάντως όλοι, το σίγουρο είναι ότι ο στόχος της ομάδα των νέων που προγραμμάτισε αυτή τη δράση, επιτεύχθηκε και δεν ήταν άλλος από την ενημέρωση που ήθελαν να παρέχουν στο ευρύτερο κοινό για το τι σημαίνει Ανεξάρτητη Διαβίωση των ανθρώπων με αναπηρία.

Πρόκειται για μέλη του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης, με την επωνυμία «i-living», που πρόσφατα δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, αλλά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη στο ενεργητικό του δράση πολλών χρόνων. Στη Λάρισα και στην ευρύτερη περιοχή της, η ανταπόκριση για ίδρυση τμήματος του Οργανισμού στη χώρα μας, ήταν άμεση, με ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του να είναι η κ. Αντωνία Τρικαλιώτη, (από το Συκούριο), η οποία βέβαια προΐστανται στη χθεσινή δράση στην πόλη μας.

Όπως μας είπε η κ. Τρικαλιώτη, σήμερα είναι η Ευρωπαϊκή ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης των ανθρώπων με αναπηρία, και η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, στις δράσεις που θα διοργανωθούν σε δεκάδες μεγάλες πόλεις.

Σκοπός ήταν η προώθηση της Ανεξάρτητης Διαβίωσης μέσω της ενημέρωσης των συμπολιτών μας και μας είπε πως: «Στη χώρα μας λόγω της μη εξοικείωσης των Ελλήνων με τον όρο Ανεξάρτητη Διαβίωση, τα μέλη και οι εθελοντές του Οργανισμού Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας, με την επωνυμία i-living ζήτησαμε από περαστικούς να γράφουν τί πιστεύουν ότι σημαίνει ο όρος».

Στη συνέχεια φωτογράφησαν τις απαντήσεις με σκοπό τη δημιουργία ενός βίντεο που θα παρουσιάζει από τη μία την Ελληνική πραγματικότητα και την άγνοια που επικρατεί σχετικά με το θέμα, αλλά και από την άλλη πως η Ανεξάρτητη Διαβίωση των ανθρώπων με αναπηρία δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που έχει ο καθένας στο μυαλό του, ακούγοντας αυτές τις δύο λέξεις ανεξαρτήτου αναπηρίας.

Η κ. Τρικαλιώτη υποστήριξε ότι: «Δόθηκαν απαντήσεις όπως ελευθερία, ζωή, αξιοπρέπεια που είναι ιδανικά που ο κάθε άνθρωπος θέλει και δικαιούται να απολαμβάνει.

Οι Λαρισαίοι έδειξαν πρόθυμοι να ενημερωθούν για κάτι νέο γι αυτούς, αλλά παλιό για την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού η Ανεξάρτητη Διαβίωση σαν φιλοσοφία και σαν θεσμοθετημένα μέτρα του κράτους, μετρά ήδη τρεις δεκαετίες ύπαρξης στην Ευρώπη και τέσσερις στις ΗΠΑ».

Η Ανεξάρτητη Διαβίωση είναι εν ολίγοις, το αυτονόητο, αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου στον αυτοπροσδιορισμό, στο να επιλέγει τον τρόπο ζωής του, στο να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνία και τη ζωή. Αυτό το δικαίωμα εξασφαλίζεται στους ανθρώπους με αναπηρία σε δεκάδες ανεπτυγμένες κι αναπτυσσόμενες χώρες (ακόμη και στη γειτονική Βουλγαρία) από κρατικούς μηχανισμούς».

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass