ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΖΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Πολύτιμος οδηγός για την ιστορία της Κοιλάδας των Τεμπών

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2015 1:30

 

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, ο Δήμος Τεμπών, η ΔΡΥΑΣ και ο Σύλλογος Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το θέμα ήταν «Βία και ανεκτικότητα στην Κοιλάδα των Τεμπών» και οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα Τέμπη και τα Αμπελάκια.

Αποκορύφωμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς η χθεσινή μέρα με την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Ζήση Παπαδημητρίου, με τίτλο «Τέμπη, το ενδιαίτημα των νυμφών», που έγινε σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, λόγω της απουσίας του καθηγητή κ. Ζήση Παπαδημητρίου. Ο δήμαρχος κ. Κώστας Κολλάτος, προλογίζοντας το βιβλίο, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του συγγραφέα, στην προσφορά του στον τόπο και στη μεγαλοψυχία του ζεύγους Παπαδημητρίου να χαρίσουν στον Δήμο τα έργα ζωγραφικής που συγκεντρώθηκαν από τις εκθέσεις που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στο σπίτι τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η Πινακοθήκη Γόννων.

Ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Σιούλας, αναφερόμενος στο βιβλίο του καθηγητή, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα πόνημα που αναδύει μέσα από τις σελίδες του όλο το ενδιαφέρον αλλά και την αγωνία του συγγραφέα αυτός ο ιστορικός τόπος να μάθει κατ’ αρχάς τη μακρά του ιστορία αλλά και, κυρίως, να αξιοποιήσει και να αναδείξει τις μεγάλες δυνατότητές του, το εξαιρετικό φυσικό κάλλος που εξακολουθεί να τον διακρίνει και να καθιστά την περιοχή αξιοσημείωτη παγκοσμίως και τέλος να αναμετρηθεί με τις προκλήσεις του μέλλοντός του.

«Το βιβλίο είναι γραμμένο με ευσύνοπτο τρόπο, με πλήρη παράθεση των πηγών απ’ όπου αντλείται το υλικό του αλλά χωρίς ούτε λεπτό να κουράζει τον αναγνώστη παρά την πυκνότητα των πληροφοριών που περιέχει. Συνιστά, χωρίς αμφιβολία, έναν απολύτως κατατοπιστικό οδηγό για την περιοχή που, επιβάλλεται να βρίσκεται στα χέρια κάθε δημότη αλλά και κατοίκου του νομού μας. Μπορεί επίσης κάλλιστα ν’ αποτελέσει ένα εγχειρίδιο τοπικής ιστορίας που θα ήταν ευχής έργο να διδάσκεται στους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία του δήμου. Έχω την αίσθηση πως κάτι τέτοιο βαθύτατα θα ικανοποιούσε τον Ζήση που επί έτη πολλά υπήρξε δάσκαλος. Το βιβλίο επίσης συνεισφέρει στη βιβλιογραφία της περιοχής που μάλλον είναι ελλειμματική και σε πολλές περιπτώσεις αποσπασματική. Επιπλέον θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω πως το πόνημα του καθηγητή Παπαδημητρίου παραχωρείται στον Δήμο Τεμπών και είναι αφιερωμένο στον θρυλικό μπουρλοτιέρη των Τεμπών Αντώνη Αγγελούλη- Βρατσάνο και στους συντρόφους του» πρόσθεσε επίσης ο κ. Σιούλας.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ

Από την πλευρά της η πρόεδρος της "ΔΡΥΑΣ" κ. Κατερίνα Κόσσυβα εξήρε τον καθηγητή ως άνθρωπο, πολίτη, συγγραφέα και οραματιστή καθώς και το πολύτιμο έργο του και την προσφορά του.

Αναφερόμενη, στο βιβλίο του τόνισε ότι αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό για την τοπογραφία, την ιστορία, τη μυθολογία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Κοιλάδας των Τεμπών και της ευρύτερής περιοχής. Ένα ευανάγνωστο βιβλίο και για επιστήμονες και για απλούς ανθρώπους. Παράλληλα, πρόσθεσε μεταξύ άλλων «H συγγραφή αυτού του βιβλίου είναι φανερό ότι δεν οφείλεται απλά στο ιστορικό ενδιαφέρον του συγγραφέα. Δεν είναι ένα ψυχρό αφήγημα. Είναι αποτέλεσμα της αγάπης και της λατρείας του Ζήση Παπαδημητρίου για τον τόπο. Είναι αποτέλεσμα της βαθιάς επιθυμίας να αναδειχτεί η ομορφιά του τόπου και να σταματήσει η κακοποίησή του από ανεύθυνες και κακόγουστες επεμβάσεις.

Ο συγγραφέας ψηλάφησε σπιθαμή προς σπιθαμή αυτό τον τόπο και μίλησε για την κάθε γωνιά του. Δίνει λεπτομερέστατες πληροφορίες για τους ναούς που υπήρχαν στην αρχαιότητα, για το ρωμαϊκό δρόμο, για τα νεότερα οικοδομήματα επί τουρκοκρατίας, για τις πηγές, για τα ρέματα, για τις φλέβες των βράχων. Έτσι πετυχαίνει ν’ αναδείξει όχι απλά τα χαρακτηριστικά του τόπου, αλλά την ψυχή του τόπου».

Επιπρόσθετα, η κ. Κόσσυβα μίλησε για την ανάγκη αναστήλωσης του Τεκέ του Χασάν Μπαμπά που αναφέρεται και στο βιβλίο του καθηγητή, γεγονός που θα στείλει ένα μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, πέρα από εθνικισμούς, και χωρίς προκαταλήψεις αναδεικνύοντας το φιλάνθρωπο πρόσωπο του Χασάν Μπαμπά που περιέθαλπε φτωχούς ανεξάρτητα από την καταγωγή και τη θρησκεία.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι ο συγγραφέας μέσα από το βιβλίο του δίνει μαθήματα περιβάλλοντος και πολιτισμού. Έκανε ένα υπέροχο ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο. Ανακάλυψε την ομορφιά και το μεγαλείο αυτού του τόπου και προσπαθεί μέσω του βιβλίου του να κάνει τους αναγνώστες κοινωνούς αυτής της λατρείας.

Ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κωνσταντίνος Κολλάτος στο τέλος έκανε μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση ενημερώνοντας τους παρευρεθέντες για τις προσπάθειες του Δήμου για την ανάδειξη και αξιοποίηση της Κοιλάδας των Τεμπών, γεγονός που θα φέρει την τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση ολόκληρης της περιοχής.

Ακολούθησε συζήτηση και οι παρευρεθέντες γεύτηκαν τα εδέσματα του Συνεταιρισμού Γυναικών Γόννων.

Η κ. Σδρόλια ξενάγησε τους επισκέπτες στον Τεκέ, με λιακάδα αυτή τη φορά, και μ’ αυτό τον τρόπο ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις στα Τέμπη, που στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρέστησαν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αθ. Παιδής, ο πρώην δήμαρχος Συκουρίου κ. Νίκος Γερογιάννης, ο αντιδήμαρχος κ. Στ. Σαΐτης, ο διευθυντής ΕΘΙΑΓΕ δρ. Χρ. Τσαντήλας, ο πρώην διευθυντής του Τμήματος Αιμοδοσίας κ. Παπαδούλης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών κ. Γ. Μανώλης, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κ. Τσαντίλης και Γ. Φασούλας, Γ. Σάπκας, γιατρός, ιστορικός-ερευνητής κ. Νίκος Παπαθεοδώρου, ο διευθυντής σύνταξης της «Ε» κ. Χρήστος Τσαντήλας και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι εκδηλώσεις του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή όπου μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μακρυχωρίου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΔΡΥΑΣ, που υλοποιείται από τη μουσειοπαιδαγωγό Ελένη Μουσουλή, στο Κέντρο Ενημέρωσης για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον στον πρώην Σ.Σ. Τεμπών και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στον Τεκέ του Χασάν Μπαμπά από την αρχαιολόγο κ. Σταυρούλα Σδρόλια.

Το Σάββατο το απόγευμα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι φίλοι της «ΔΡΥΑΣ» και του Διαχρονικού Μουσείου ξεναγήθηκαν στα βαφεία και στον χώρο του Τεκέ. Η αρχαιολόγος Σταυρούλα Σδρόλια ζωντάνεψε με τις ιστορικές αναφορές αυτό που ήταν κάποτε ο Τεκές του Χασάν Μπαμπά, ένας τόπος λατρείας και φιλοξενίας Μουσουλμάνων και Χριστιανών. Εξήγησε ότι αυτό που σώζεται είναι μόνο ένα μέρος από τον τεκέ, ο τάφος του Χασάν Μπαμπά και τα μαγειρεία, ενώ το τζαμί και το πανδοχείο που υπήρχε κάποτε καταστράφηκαν. Αυτός ο χαρακτήρας του Τεκέ πρέπει να αναδειχτεί και να συνδεθεί με τον χαρακτήρα της πολυπολιτισμικότητας της Κοιλάδας των Τεμπών από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια. Τα βαφεία που σώζονται στην αυλή του αρχοντικού του Παύλου Στρούλια, είναι μοναδικά στην Ελλάδα και συνδέονται με τον Συνεταιρισμό των Αμπελακίων. Στη συνέχεια οι επισκέπτες ανέβηκαν στα Αμπελάκια όπου ξεναγήθηκαν στο Αρχοντικό του Γεωργίου Σβαρτς από την κ. Σδρούλια, που επισήμανε την ανάγκη να αναδειχτεί η αξία αυτού του μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα πολιτισμού των Αμπελακίων με τα αρχοντικά, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, που οφείλεται στην επιτυχία του Συνεταιρισμού των Αμπελακίων. Στη συνέχεια και για πρώτη φορά στα χρονικά ακολούθησε μια καταπληκτική μουσική εκδήλωση στον δεύτερο όροφο του αρχοντικού. Ο Σπύρος Καβαλλιεράτος και η Μαριάννα Ζάχου με ένα επιλεγμένο ρεπερτόριο τραγουδιών γοήτευσαν τους επισκέπτες και ξαναζωντάνεψαν το αρχοντικό με τις υπέροχες μελωδίες τους. Η εκδήλωση ήταν, κατά την ομολογία όλων, μία πραγματική μυσταγωγία. Η εκδήλωση αυτή ήταν αφιερωμένη στην προσπάθεια του Δήμου Λαρισαίων για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ο κ. Απόστολος Σουρλαντζής προλογίζοντας την εκδήλωση, εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων, ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία να συνδράμουν στην προσπάθεια του Δήμου Λαρισαίων αναδεικνύοντας ένα σπάνιο κομμάτι της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Τοπικοί παράγοντες συγκινήθηκαν από το γεγονός και εξέφρασαν την ελπίδα να επαναληφθούν τέτοιες εκδηλώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass