ΔΥΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΕΚΛ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ

«Ραντεβού» στις πλατείες για την Πρωτομαγιά

* Κάλεσμα για ανατροπή του «εργασιακού μεσαίωνα»

Δημοσίευση: 01 Μαϊ 2015 7:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:38

Του Δημήτρη Βάλλα

Με επίκληση στους αγώνες των εργατών του Σικάγο το 1886, Εργατικό Κέντρο Λάρισας και ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους του Νομού για μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που οργανώνονται σήμερα με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στη Λάρισα θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις: Στις 10 π.μ. του ΕΚΛ στην Κεντρική πλατεία, και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Λάρισας την ίδια ώρα στην πλατεία Νομαρχίας.

Με ανακοινώσεις τους τα Συνδικάτα και οι Σύλλογοι ζητούν από εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους να δώσουν δυναμικά το «παρών» στους δρόμους και στις πλατείες διαδηλώνοντας κατά του «εργασιακού και κοινωνικού Μεσαίωνα» που έχει υποβληθεί τα τελευταία χρόνια από τις μνημονιακές πολιτικές.

 

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

* Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας:

Επισημαίνοντας ότι αυτή η Πρωτομαγιά δεν αποτελεί μια ακόμα διαδήλωση το Εργατικό Κέντρο Λάρισας απευθύνοντας κάλεσμα για τη συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Δηλώνουμε την αγωνιστική ετοιμότητά μας, την απόφασή μας να υπερασπίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Οι εργαζόμενοι δεν θα υποδεχτούν με αδράνεια, φόβο και υποχώρηση τα νέα μνημόνια όπως και να τα ονομάσουν, τα νέα δεινά στη ζωή τους για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Το ΕΚΝΛ, συντονίζοντας τα βήματά του με το ΠΑΜΕ, καλεί την εργατική τάξη να παραμερίσει τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, παλιό και νέο, και να βγει δυναμικά μπροστά με τις διεκδικήσεις της, τη φωνή της. Κάθε τίμιος συνδικαλιστής, κάθε εργάτης καλείται να ακολουθήσει αυτή την πορεία.

  Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς. Το αίμα που πότισε τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης δεν πήγε χαμένο! Η εργατική τάξη στην πρωτοπορία, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, προχωράμε μπροστά».

 

* Τo Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ:

Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ σε δική του ανακοίνωση για τη συγκέντρωση στην πλατεία Νομαρχίας επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, οι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι επιστήμονες, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι άνεργοι θα συνεχίσουν να διεκδικούν:

- Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.

- Διαγραφή του χρέους, που αποτελεί όρο για την επιβίωση της χώρας, του λαού και των εργαζομένων.

- Αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας προς όφελος του λαού.

- Επανάκτηση του ελέγχου Δημόσιων Επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

- Κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων που ψηφίστηκαν τόσο κατά την περίοδο των μνημονίων όσο και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών.

- Αύξηση των μισθών και των συντάξεων και επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

- Ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, το οποίο με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει, αλλά και με τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, τη φοροκλοπή και ταυτόχρονα με εξοντωτικά φορολογικά μέτρα σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των επαγγελματιών, υπηρετεί τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών της χώρας μας.

- Προώθηση όλων των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων για την κατάργηση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης και για την κατοχύρωση σταθερής και μόνιμης εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

 

ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Η επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς πρέπει να αποτελεί την αντανάκλαση των αγώνων του παρελθόντος στον καθρέφτη του μέλλοντος», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας επισημαίνοντας: «Οι εργαζόμενοι δέχονται πρωτοφανή και άγρια επίθεση από τους εκπροσώπους του Κεφαλαίου, με αποτέλεσμα οι εργατικοί αγώνες του σήμερα να επικεντρώνονται όχι μόνο στη διεκδίκηση της υπεραξίας της εργασίας, αλλά κυρίως στην υπεράσπιση των βασικών δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων σε πολλές ιστορικές στιγμές του παρελθόντος. Η Ελλάδα του μνημονίου αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα άγριας επίθεσης στα βασικά εργατικά και εργασιακά δικαιώματα, με τελικό σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους διά μέσου της ελαχιστοποίησης του κόστους της εργασίας, στη διαδικασία της παραγωγής.

Η λύση είναι μία: Αντίσταση και διεκδίκηση. Αντίσταση απέναντι στις τρόικες (εσωτερικού και εξωτερικού), αντίσταση σε κάθε τι που προσπαθεί ν’ ανατρέψει τα κεκτημένα του παρελθόντος και αγωνιστική διεκδίκηση της υπεραξίας της εργασίας με απώτερο στόχο την πτώση του καπιταλισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας καλεί τους πολίτες, την 1η Μαΐου, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Νομαρχίας, στη συγκέντρωση που διοργανώνεται με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά, σε μαζική συμμετοχή, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής στους αγώνες του παρελθόντος και ως ελάχιστο δείγμα πρόθεσης για τους αγώνες του παρόντος και του μέλλοντος».

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο, στην πλατεία Νομαρχίας, σήμερα στις 10:00 π.μ., απευθύνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, «Κων. Κούμας», για την Εργατική Πρωτομαγιά και σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «…Ο ίδιος ανυποχώρητος αγώνας θα συνεχιστεί ενάντια στην επιχειρούμενη, με τελεσίγραφα και εκβιασμούς, προσπάθεια της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να συνεχιστεί η επιβολή μνημονιακών πολιτικών».

 

Η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καλώντας στη συγκέντρωση της Κεντρικής πλατείας, η Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία Λάρισας, επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: «Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι μια μέρα αφιερωμένη στο χθες, είναι μια μέρα αφιερωμένη στο σήμερα και στο αύριο. Και σήμερα τα καθήκοντα για την εργατική τάξη, παγκόσμια και στη χώρα μας, είναι πολλά, δύσκολα και απαιτούν επείγουσα απάντηση…

 Στους ταξικούς αγώνες η προοπτική της ανατροπής και του σοσιαλισμού».

 

ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΕΚΛ

* Εν τω μεταξύ, χθες, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά, το ΕΚΝΛ, πραγματοποίησε το βράδυ προβολή της ταινίας «Εργατικό Δυναμικό», στην αίθουσα συνελεύσεων-εκδηλώσεών του, την οποία και παρακολούθησαν πολλοί εργαζόμενοι.

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Η φετινή Πρωτομαγιά μπορεί να αποτελέσει μια νέα αφετηρία για αλλαγή πορείας, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ευκαιρία να δείξουμε την αντίθεσή μας έμπρακτα και να διαμαρτυρηθούμε γι' αυτή τη συνεχόμενη εξαντλητική πολιτική, τονίζει σε μήνυμά της η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων ν. Λάρισας. Η Ομοσπονδία πραγματοποιεί συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας και καλεί όλα τα μέλη της να συμμετέχουν.

Εξάλλου στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί σήμερα στην Κεντρική πλατεία, καλούν τους επαγγελματίες και τους εμποροϋπαλλήλους η γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων του νομού.

 

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Δύο συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά

 

Με δύο συγκεντρώσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, θα γιορταστεί η Πρωτομαγιά από τους εργαζομένους της πόλης και επαρχίας Φαρσάλων.

Το Εργατικό Κέντρο Φαρσάλων θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα γραφεία του στις 9 μ.μ. και μετά την ομιλία του προέδρου κ. Απόστολου Κάψου, οι εργαζόμενοι θα κατευθυνθούν στην πλατεία Δημαρχείου και θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου στις 10 π.μ. με ομιλητές τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων κ. Απόστολο Αναγνώστου και εκ μέρους του ΠΑΜΕ τον δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Αστέριο Μολόχα. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων από το Συνδικάτο Οικοδόμων Φαρσάλων και από το ΚΚΕ στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

"Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του κινήματός μας. Τιμάμε τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά σ' όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ού αιώνα. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Φαρσάλων συντονίζοντας τα βήματά του με το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της πόλης των Φαρσάλων, να παραμερίσει τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό παλιό και νέο και να βγει δυναμικά μπροστά με τις διεκδικήσεις της, την φωνή της.

Ο κόσμος της δουλειάς δεν έχει να περιμένει τίποτα από κυβερνήσεις της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, του ΔΟΣΑ, του ΔΝΤ, όπως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΖΑ - ΑΝΕΛ. Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά. Όλοι στον Αγώνα".

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass