ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ

Το ΚΚΕ τίμησε τον Αγγ. Τσιτώτα

Δημοσίευση: 27 Απρ 2015 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:24

Τον μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (ΔΣΕ) Αγγελο Τσιτώτα, τίμησε χθες το ΚΚΕ, με σεμνή εκδήλωση που οργάνωσε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στον Αγ. Κων/νο, και πορεία στον τόπο που "μαρτύρησε", στο τέρμα της οδού Υψηλάντου στη Λάρισα.

Στην προσωπικότητα, την προσφορά και τη συμβολή του στους αγώνες του κόμματος και του ΔΣΕ, για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, δικαιοσύνη και σταμάτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, αναφέρθηκε το στέλεχος του ΚΚΕ, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος, Θαν. Σερδένης. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα 70 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών, στη συμβολή του κόμματος σ΄αυτήν, καθώς και στη γενικότερη πάλη του τα τελευταία 100 χρόνια για ειρήνη, δημοκρατία, ισότητα, σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Αγώνες και προσπάθεια, όπως τόνισε, που πρέπει να ενταθούν ακόμη περισσότερο σήμερα, καθώς ο καπιταλισμός γίνεται ακόμη πιο αδίστακτος και άγριος ενώ δυνάμεις που επαγγέλλονται ανατροπές και ριζικές αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αποδεικνύονται όλο και περισσότερο αφερέγγυες και αναξιόπιστες. Γι΄αυτό, είπε, ο λαός δεν πρέπει ούτε να τις εμπιστεύεται ούτε να τις δίνει απεριόριστη πίστωση χρόνου.

ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

Εκτενή αναφορά έκανε και στο τραγικό τέλος του τιμώμενου αγωνιστή, δανειζόμενος - και παρουσιάζοντας - αποσπάσματα από δημοσιεύματα των Τρ. Γεροζήση, Λαζ. Αρσενίου και Θαν. Βογιατζή. Σύμφωνα με αυτά, ο Αγγ. Τσιτώτας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1917. Ηταν μηχανικός αυτοκινήτων και μάλλον ήξερε γερμανικά, παράτολμος, προικισμένος με οξύτατη νοημοσύνη και με ατσαλένια νεύρα.

...Το καλοκαίρι του 1946 ο Τσιτώτας με εντολή του κόμματος για να αποφύγει τη σύλληψη στη Λάρισα εντάχθηκε στο Τμήμα Ελευθέρων Σκοπευτών του Αρχηγείου Ανατολικής Θεσσαλίας του ΔΣΕ.

Τέλη Ιανουαρίου του 1947 οι Αγγελος Τσιτώτας, Μιχ. Κυρίτσης και Αιμ. Κουλουφάκος (ανεξάρτητη ομάδα ελεύθερων σκοπευτών Λάρισας) μπήκαν στη Λάρισα με συγκεκριμένη αποστολή ο καθένας τους.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

...Υπήρχε στη Λάρισα η οικογένεια Φαντάνα, μεγάλων κτηματιών με την οποία ο Τσιτώτας συνδεόταν φιλικά. Οι "Φανταναίοι" είχαν ένα συνεργείο - αποθήκη για τα γεωργικά τους μηχανήματα, περιφραγμένο με πλίθινο ντουβάρι και σκεπασμένο σταθερά με λαμαρίνες προς το τέλος της οδού Υψηλάντη.

Ο Τσιτώτας πήγε εκεί ή για να μείνει ή γιατί είχε κάποια συνάντηση. Εγινε όμως αντιληπτή η παρουσία του και ενημερώθηκε ο Ιάκωβος "Γιάκωβος') γνωστός ασφαλίτης - βασανιστής.

Ετσι νωρίς το βράδυ ο χώρος είχε κυκλωθεί από τη Χωροφυλακή και ο Τσιτώτας κλήθηκε να παραδοθεί. Αρνήθηκε και με την παραμικρή κίνηση τους χτυπούσε με το αυτόματό του ή με χειροβομβίδες. Οι ώρες περνούσαν και οι ασφαλίτες είχαν ήδη δύο τραυματίες.

Στις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις τους ο Τσιτώτας που ήξερε βέβαια με τι καθάρματα είχε να κάνει, απαντούσε με το "κλασσικό" τότε:

"Οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού δεν παραδίνονται, πολεμούν και πεθαίνουν".

Μπροστά στην αδυναμία τους, ο λόχος των χωροφυλάκων και των ασφαλιτών ζητά ενίσχυση από τη Στρατιωτική Διοίκηση. Καταφτάνει ένας λόχος μαυροσκούφηδων με ένα τανκς με επικεφαλής τον επίλαρχο Στ. Πατακό και μερικούς ανωτάτους αξιωματικούς.

Ο Πατακός γνωρίζοντας πλέον ότι μόνο ένας ένοπλος μαχητής ΔΣΕ πολεμά και με τον αέρα του ισχυρότερου προτείνει στον Αγγελο να παραδοθεί. Σε απάντηση του ΄ρχεται μια ρυπή που τον τραυματίζει.

Τότε αρχίζει να ρίχνει το τάνκς με τα πολυβόλα και το κανόνι του γκρεμίζοντας μέρος του πλίθινου τοίχου και της σκεπής. Η μάχη ακούγεται σε όλη την πόλη και ιδιαίτερα στις γειτονιές του Σιδηροδρομικού Σταθμού, Αγ. Κωνσταντίνου, Σουφλαρίων.

...Η μάχη κράτησε ώρες και οι πολιορκητές μπήκαν στην αποθήκη τα ξημερώματα όταν πια ο Αγγελος Τσιτώτας είχε αυτοκτονήσει και περάσει στο Πάνθεον των Λαϊκών Αγωνιστών. Στο σακίδιό του βρέθηκε ένα κομμάτι μπομπότα και ένα κομμάτι καβουρμάς, η "ξηρά" τροφή με την οποία του είχε εφοδιάσει η Επιμελητεία. Σε διάφορα σημεία βρέθηκαν άδειοι γεμιστήρες του αυτομάτου "Στάγερ" που είχε και το πιστόλι "Παραμπέλουμ" με το οποίο αυτοκτόνησε. Από τους άλλους τρεις που ήταν στην αποθήκη άοπλοι, σκοτώθηκαν οι δύο, μάλλον μετά την αυτοκτονία του Τσιτώτα από τον φόβο και την έλλειψη ψυχραιμίας από την πλευρά των "πολιορκητών" μπροστά στον θρύλο ήρωα Αγγελο Τσιτώτα.

Η εκδήλωση - που οργάνωσαν οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ του 3ου διαμερίσματος Λάρισας - ολοκληρώθηκε με πορεία στην οδό Υψηλάντου και κατάθεση λουλουδιών στο σημείο της μάχης και του τραγικού τέλους του συμπολίτη - μαχητή του ΔΣΕ και των συντρόφων του.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass