ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πενήντα χρόνια ιερός ναός Αγίου Αχιλλίου

Δημοσίευση: 25 Απρ 2015 10:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:24

Πέρασε και μέσα από τους λογαριασμός της ΔΕΥΑΛ (ΟΥΗΛ), πριν χρόνια. Το θρυλικό «ταληράκι». Τούβλο- τούβλο, αναγέρθηκε ο σημερινός περικαλλής μητροπολιτικός ναός του πολιούχου Αγίου Αχιλλίου, που δεσπόζει στον λόφο του Φρουρίου. Τον ιστορικό τόπο γέννησης της Λάρισας και της ιστορίας της. Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τα επίσημα εγκαίνια του ναού, που έγιναν στις 6 Ιουνίου 1965. Δίπλα από τα παρκάκι όπου βρισκόταν ο προηγούμενος, που καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1941. Στη θέση του υπάρχει μόνο το σημείο που βρισκόταν η Αγία Τράπεζα, κοντά στην προτομή του μάρτυρα του 1821 μητροπολίτη Πολύκαρπου Δαρδαίου…
Η Λάρισα έχει δύο επετείους, κοντά – κοντά, που γιορτάζει κάθε χρόνο. Τη γιορτή του πολιούχου στις 15 Μαΐου και την επιστροφή των λειψάνων του αγίου από τις Πρέσπες χίλια χρόνια μετά, που έγινε με λαμπρότητα στις 14 Μαΐου 1981.Φέτος, προστίθεται και η 6η Ιουνίου, τα 50 χρόνια από τα εγκαίνια του σημερινού ναού. Ο ναός άρχισε σειρά εκδηλώσεων, που θα διαρκέσουν μέχρι το φθινόπωρο και θα ανακοινώνονται σιγά- σιγά. Ανάμεσα σε αυτές αφιερώματα- ημερίδες, για την ιστορία του ναού, για την υμνογραφία, φιλοξενίες λειψάνων αγίων, επισκέψεις αρχιερέων και συλλείτουργα κλπ.
Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου αφιέρωσε το ημερολόγιο του 2011 στην επανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Αχιλλίου στη Λάρισα και το ημερολόγιο του 2012 στον «κώδικα» της Μητρόπολης, που περιλαμβάνει πάνω από δύο αιώνες ( 1647- 1868). Ο κώδικας αυτός είναι πολύτιμο τεκμήριο για την εκκλησιαστική, πολιτική και κοινωνική ζωή της Λάρισας και του μεγαλύτερου τμήματος της Θεσσαλίας. Όσο για τα λείψανα, αυτά βρέθηκαν από τον καθηγητή Νικ. Μουτσόπουλο, που έκανε ανασκαφή στο νησάκι και στο ναό του Αγίου Αχιλλίου στις Πρέσπες. Εκεί βρήκε τα λείψανα, στη θέση, που τα είχε τοποθετήσει ο ηγεμόνας των Βουλγάρων Σαμουήλ, όταν τα έκλεψε από τη Λάρισα, τον 10ο αιώνα. Φιλοξενήθηκαν για κάποιο διάστημα στην ιερά μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας Χαλκιδικής κι από κει φυλάχθηκαν για λίγο στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και παραδόθηκαν στη Λάρισα, με λαμπρή τελετή στις 14 Μαΐου 1981. Παρουσία του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, πολλών αρχιερέων και των αρχών της περιοχής. Βεβαίως, για όλα αυτά, θα ακουστούν περισσότερα, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τα 50χρονα του ναού του πολιούχου Λάρισας.
Το ρεπορτάζ φιλοξενεί φωτογραφία , που ελήφθη πριν το 1940, στην κεντρική είσοδο του ναού, που καταστράφηκε το 1941. Απεικονίζονται τα μέλη της σχολής βυζαντινής μουσικής της Μητρόπολης. Στους καθήμενους, από δεξιά, είναι ο εφημέριος του μητροπολιτικού ναού Δημήτριος Νασιούλας, δίπλα του (μέσον) ο μητροπολίτης Δωρόθεος, μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, δίπλα ο πρωτοσύγκελος (άγνωστο το όνομά του) και ο λαϊκός, αριστερά, είναι ο θεολόγος καθηγητής Θωμάς Σαράφης, μετέπειτα γυμνασιάρχης στο Α΄ Γυμνάσιο Αρρένων Λάρισας. Η άλλη φωτογραφία είναι από τη δεκαετία του ΄60, μάλλον στην οδό Βενιζέλου, στην περιφορά της εικόνας του Αγίου Αχιλλίου, με επικεφαλής τον ιερέα Δημ. Νασιούλα, που κρατά λείψανα αγίων. (Τις φωτογραφίες παραχώρησε στην «Ε» η κ. Αναστασία Κροπίδου και ανήκουν στην οικογένειά της.)
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass