ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΔΕΝ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ

Άχαρες παιδικές χαρές στον Τύρναβο

Δημοσίευση: 21 Απρ 2015 11:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:15

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Αναστάτωση για τον τρόπο χρήσης των δημοτικών παιδικών χαρών οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε πάρκα και πλατείες με αφορμή το τραγικό γεγονός σε παιδική χαρά των Ιωαννίνων με ένα ανυποψίαστο παιδί να χάνει τον αντίχειρα παίζοντας σε κούνια της παιδικής χαράς.

Το δυσάρεστο αυτό γεγονός δημιούργησε σε πανελλαδικό επίπεδο ανησυχία, προβληματισμό, αλλά και φόβο για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών τα οποία, ακόμα και με τη συνοδεία των γονέων ή και άλλων συγγενικών προσώπων παίζουν ανέμελα.

Ποιος όμως έχει την ευθύνη των παιδικών χαρών σε δημοτικούς χώρους σε πόλεις και χωριά; Ο Δήμος; Οι γονείς και τα συγγενικά πρόσωπα, κυρίως παππούδες και γιαγιάδες που συνοδεύουν τα παιδιά; Ή η ίδια η πολιτεία η οποία πρέπει με τα θεσμικά της όργανα να διαπιστώνει ότι οι παιδικές χαρές έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές προστασίας των ίδιων των παιδιών;

Στον Δήμο Τυρνάβου και πιο συγκεκριμένα στις νεοκατασκευασμένες πλατείες του Μεσοχωρίου, των Κατσανουλέικων και των Πλατανουλίων, οι εργασίες μπορεί μεν να έχουν ολοκληρωθεί, όπως και οι παιδικές χαρές εντός των χώρων, ωστόσο αυτές δεν έχουν επισήμως παραδοθεί από τον αρμόδιο εργολάβο και η ασφαλής χρήση τους παραμένει ερωτηματικό.

Μιλώντας στην «Ε» ο Tυρναβίτης κ. Γεώργιος Καραγιαννίδης (φωτ.) ο οποίος μένει ακριβώς απέναντι από τη νέα πλατεία Μεσοχωρίου μίλησε με θλίψη για την κατάσταση της παιδικής χαράς σ΄ αυτή. Ο ίδιος αλλά και οι περίοικοι ζητούν την προστασία και τη σωστή λειτουργία της παιδικής χαράς η οποία θα δίνει χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Θα μπορούσε να είναι πρωταπριλιάτικη φωτογραφία και όμως είναι πραγματικότητα. Στην καρδιά του Αμπελώνα, απέναντι από τον επιβλητικό καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σε ένα όμορφο χώρο πρασίνου υπάρχει μια παιδική χαρά με κούνιες, τσουλήθρα, γύρο – γύρο όλοι και άλλα προσφιλή παιχνίδια για τα παιδιά, σε έναν χώρο ανοιχτό και ευχάριστο.

Ωστόσο η πινακίδα του Δήμου Τυρνάβου είναι ξεκάθαρη: «Αναστέλλεται η λειτουργία της παιδικής χαράς. Απόφαση 209 του 2014 του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου». Κι όμως τα παιδιά παίζουν καθημερινά εκεί μέρα και νύχτα, καλοκαίρι και χειμώνα. Παίζουν με την ευθύνη των γονέων και συγγενικών προσώπων, αλλά και του Δήμου Τυρνάβου ο οποίος ναι μεν τοποθέτησε τη συγκεκριμένη πινακίδα, αλλά δεν φρόντισε να μην επιτρέπει την πρόσβαση σε παιδιά μέχρι να αρθεί η απαγορευτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Για όλα τα παραπάνω η «Ε» απευθύνθηκε στον Δήμο Τυρνάβου όπου άμεσα δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα κυρίως των πολιτών.

Ο Δήμος Τυρνάβου σημειώνει με έμφαση ότι σε ό,τι αφορά τις νέες παιδικές χαρές, ως διευθύνουσα υπηρεσία έχει χορηγήσει βεβαίωση των εργασιών τον Νοέμβριο του 2014. Ακολουθεί διάστημα 15 μηνών έως την οριστική παραλαβή του έργου. Σύμφωνα με τον Δήμο Τυρνάβου σ΄ αυτό το διάστημα ο εργολάβος έχει την ευθύνη ως προς το έργο.

Επίσης δεν έγινε η διαδικασία παραλαβής του έργου διότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τυρνάβου ζήτησε να γίνουν απαραίτητες αλλαγές.

Ακόμα ο Δήμος Τυρνάβου σημειώνει ότι για τις παλιές παιδικές χαρές, από τις πρώτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου πάρθηκε απόφαση για την αναστολή λειτουργίας τους στο σύνολό τους και για το λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί σχετικές πινακίδες.

Επιπλέον ο Δήμος Τυρνάβου υλοποιεί σχετικό πρόγραμμα κατασκευής νέων παιδικών χαρών στον Αμπελώνα, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Έτσι οι νέες παιδικές χαρές θα αναμορφωθούν σύμφωνα και με τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος, στην απάντηση του Δήμου Τυρνάβου σημειώνεται με έμφαση ότι: «Προσπαθούμε, ως δημοτική αρχή, για το καλύτερο προς τους δημότες. Στο συγκεκριμένο ζήτημα με τις παιδικές χαρές έτσι έχουν τα πράγματα. Ο Δήμος Τυρνάβου αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και σε ό,τι συμβαίνει στον Δήμο. Ωστόσο για τη χρήση των παιδικών χαρών, ας μην ξεχνάμε, ευθύνη έχουν για τα παιδιά τους και οι ίδιοι οι γονείς και τα συγγενικά τους πρόσωπα».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass