ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Θεσσαλοί» 159 πρόσφυγες ως το 2020

*Το κόστος 3,5 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τη Θεσσαλία *Γ. Πατούλης (ΚΕΔΕ): «Οι δήμοι στερούνται των υποδομών και του προσωπικού που μας ζητά η κεντρική εξουσία»

Δημοσίευση: 21 Απρ 2015 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:15

 

Του Γιώργου Μακρή

Σε 159 ανέρχονται οι πρόσφυγες που καλείται να φιλοξενήσει σε μόνιμη βάση για τα επόμενα 5,5 χρόνια η Θεσσαλία με την Περιφέρεια να καταβάλλει από το νέο ΕΣΠΑ 2014-20 ποσό ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τα έξοδα σίτισης, στέγασης αλλά και δράσεων ένταξής τους στην κοινωνία.

Αυτό αποκαλύπτει η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου σε επιστολή που απέστειλε στους 13 περιφερειάρχες γνωστοποιώντας τους την κατανομή ανά περιφέρεια των προσφύγων-αιτούντων άσυλο που θα μείνουν για χρόνια στην Ελλάδα και ζητώντας τους να δεσμεύσουν αμέσως τους απαιτούμενους πόρους.

Συνολικά, προβλέπεται να μείνουν 2.238 άτομα με το συνολικό κόστος για τον καθένα να υπολογίζεται στις 22.082 ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από το 6% των πόρων που πρόκειται να λάβει κάθε περιφέρεια στο νέο ΕΣΠΑ (για τη Θεσσαλία το ποσό είναι 3.509.442 ευρώ).

«Το τελικό κόστος ανά άτομο (λιγότερο από 11 ευρώ ημερησίως) είναι κατώτερο από το επίδομα ανεργίας που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα», τονίζει η κ. Χριστοδουλοπούλου στην επιστολή της προς τους 13 περιφερειάρχες, εξηγώντας ότι με τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν υπηρεσίες όπως:

-«Στέγαση σε διαμέρισμα.

-Σίτιση.

-Παροχή ειδών ένδυσης και υπόδησης.

-Υποστηρικτικές υπηρεσίες: παροχή κοινωνικής υποστήριξης, παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, παροχή ιατρικής υποστήριξης και χορήγησης φαρμάκων.

-Ένταξη επωφελούμενων σε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας υλοποιούμενα από φορείς της κοινωνίας των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Χορήγηση μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

-Επικοινωνία μέσω της διαμεσολάβησης διερμηνέα».

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συγκαταλέγει στα «πολλαπλά πλεονεκτήματα» αυτής της προσέγγισης και τα εξής:

-«Αποφυγή «ιδρυματισμού» - Υποβοήθηση ενσωμάτωσης στο κοινωνικό σύνολο – Αποφυγή «γκετοποίησης» από την πλευρά των αλλοδαπών.

-Άμεση μετακίνηση του οικονομικού οφέλους στην τοπική οικονομία και διασπορά αυτού. Η τοπική κοινωνία θα ωφεληθεί καθώς οι πόροι δεν κατευθύνονται σε εταιρίες αλλά διοχετεύονται σε ιδιοκτήτες ακινήτων και στην τοπική κυρίως οικονομία (καταστήματα).

-Σύντομος χρόνος έναρξης λειτουργίας».

«ΟΧΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΔΟΜΕΣ»

«Το υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να εφαρμόσει μια πολιτική όπου ούτε θα «φυτρώνουν» τεράστιες δομές εν μια νυκτί χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ούτε θα αφήνονται οι μετανάστες άστεγοι στα κέντρα των πόλεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το αίσθημα ασφάλειας και την ασφάλεια των ίδιων και των κατοίκων», καθιστά σαφές η κ. Χριστοδουλοπούλου αλλά θέτει ως προϋπόθεση «να υπάρξει άμεσα αξιοποίηση μέρους των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου των Περιφερειών για το σκοπό αυτό ώστε να εξασφαλιστεί και μια δίκαιη και αναλογική κατανομή του πληθυσμού στις περιφέρειες της χώρας».

«ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ»

Στο μεταναστευτικό αναφέρθηκε στην ομιλία του χθες σε προσυνεδριακή εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνοντας:

«Η Ελληνική Πολιτεία προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στους Δήμους, ζητώντας μας να καλύψουμε με τις δικές μας δομές και τα δικά μας κονδύλια, τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας. Μας ζητά χώρους, χρήματα και προσωπικό για να αντιμετωπίσουμε ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα, τη στιγμή που ως αυτοδιοίκηση στερούμαστε τις υποδομές και τους πόρους για να στηρίξουμε τις δικές μας κοινωνικές δομές, τις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών. Για άλλη μια φορά θέλουν να χρησιμοποιήσουν την αυτοδιοίκηση ως πειραματόζωο, αλλά δεν θα τους το επιτρέψουμε. Δεν θα επιτρέψουμε ως ΚΕΔΕ να μετατραπούν τα νησιά μας λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου σε χώρους υποδοχής προσφύγων. Δεν θα γυρίσουμε φυσικά την πλάτη σε ένα κοινωνικό πρόβλημα. Ποτέ άλλωστε δεν το κάναμε αυτό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε καμία περίπτωση δεν θα παίξουμε ούτε με την ασφάλεια των κατοίκων, ούτε με τη δημόσια υγεία, αλλά ούτε και με τον τουρισμό, που αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τον τόπο και τις τοπικές οικονομίες.

Η αυτοδιοίκηση στον βαθμό που της αναλογεί θα είναι εκεί να συνεισφέρει, αλλά πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συμβάλουν, στο πλαίσιο μιας ενιαίας στρατηγικής, που θα πρέπει να ορίσει η ίδια η κυβέρνηση. Πρέπει να ξέρουμε από πού έρχονται αυτοί οι άνθρωποι, πότε και πώς θα εξετάζονται, πώς θα στελεχωθούν οι χώροι υποδοχής, ποιος θα τους σιτίσει, πού θα πάνε, ποιος θα έχει την ευθύνη σε επίπεδο δημόσιας υγείας».  

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass