Απεργούν οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ Λάρισας

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2013 22:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:01
 

Της Λένας Κισσάβου

Απεργία πραγματοποιούν την Τετάρτη 26 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ν. Λάρισας – Ο.ΚΑ.ΝΑ., κρούοντας τον κίνδυνο του κινδύνου στην κυβέρνηση, για τη βιώσιμη λειτουργία τους. Η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών σήμερα, βρίσκει τους φορείς πρόληψης και την αντιμετώπισης του προβλήματος στη χώρα μας να δέχονται απειλή στα θεμέλιά τους.

Το Κέντρο στη Λάρισα, μαζί με τα άλλα 71 Κέντρα Πρόληψης του υπάρχουν στην Ελλάδα, κλείνουν σήμερα Τετάρτη, τις πόρτες τους, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, για την μη ανανέωση της πενταετούς σύμβασης λειτουργίας τους από το Υπουργείο Οικονομικών και Υγείας, για τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους και ως εκ τούτου του δωρεάν έργου τους στην κοινωνία, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει εντείνει το πρόβλημα των κάθε μορφής εξαρτήσεων στον ελληνικό πληθυσμό.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες, οι εργαζόμενοι με την διοίκηση του Κέντρου, η επιστημονική υπεύθυνη αυτού κ. Ειρήνη Κουφάκη, παρουσίασε ότι τα αιτήματα της απεργίας τους, είναι τα εξής:

- Άμεση έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης που λήγει το 2013

- Χρηματοδότηση των Κέντρων με βάση την παραπάνω Προγραμματική Σύμβαση 

- Καταβολή οφειλών των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας

- Επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης και μετεξέλιξη τους σε μόνιμες δομές με σαφή, πάγια και κεντρική κρατική χρηματοδότηση και εργασιακή ασφάλεια του προσωπικού.

Παράλληλα η κ. Κουφάκη υποστήριξε ότι, «Πρέπει να διασφαλιστεί ο δωρεάν δημόσιος χαρακτήρας των Κέντρων Πρόληψης, πόσο μάλιστα σε μια περίοδο που τα προβλήματα με τα οποία ασχολούνται είναι σε έξαρση, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που στρέφονται σε αυτά για βοήθεια».

Μάλιστα κάνοντας έναν απολογισμό της δράσης, που ανέπτυξε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ν. Λάρισας, στη διάρκεια της χρονιάς, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι παρατηρήθηκε μεγάλη ζήτηση συνεργασίας από σχολεία και από γονείς, σε θέματα πρόληψης εξαρτήσεων, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής:

«Σε μια εποχή που τα αιτήματα προς τα Κέντρα Πρόληψης είναι πιο αυξημένα από ποτέ, η επιβίωση τους μοιάζει να απειλείται περισσότερο από ποτέ . Οι δομές υποστήριξης του σχολείου καταργούνται η μία μετά την άλλη (Συμβουλευτικός Σταθμός και Γραφεία Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).Η ελληνική οικογένεια μαστίζεται από ανεργία και οικονομικά προβλήματα και νέες μορφές εξάρτησης εμφανίζονται συνεχώς (Διαδίκτυο, τζόγος) .

Δυσκολίες στην εφηβεία, προβλήματα στο σχολείο, περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, σχέσεις σε κρίση είναι μερικά μόνο από τα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένα Κέντρο Πρόληψης, παρέχοντας τις υπηρεσίες του δωρεάν.

Ειδικά, για την ακαδημαϊκή χρονιά που έληξε, η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης ν. Λάρισας – Ο.ΚΑ.ΝΑ. απευθύνθηκε σε 1.250 μαθητές και συζήτησε μαζί τους, έγκυρα και υπεύθυνα, θέματα που αφορούν την χρήση αλκοόλ, τον σχολικό εκφοβισμό, τις εξαρτήσεις και τους κινδύνους του Διαδικτύου .

Επίσης, προσέγγισε 600 γονείς, με παιδιά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τους ενημέρωσε για θέματα που σχετίζονται με το μεγάλωμα των παιδιών στην εποχή της κρίσης .

Συζήτησε με 120 εκπαιδευτικούς για προβλήματα που αφορούν το σχολείο και την διαχείριση της σχολικής τάξης .

Τέλος, μέσω των ημερίδων και των εκδηλώσεων, απευθύνθηκε σε στρατιωτικούς, φοιτητές και τον κάθε πολίτη της πόλης και του νομού για θέματα που αφορούν την Πρόληψη των Εξαρτήσεων και την Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ».              

Στο πλευρό των εργαζομένων, στέκεται και η διοίκηση του Κέντρου Πρόληψης, με την πρόεδρο αυτού κ. Λίτσα Λιακούλη, να δηλώνει: «Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργαζομένων. Είναι ο μόνος θεσμός που προασπίζεται τον τομέα της πρόληψης των εξαρτήσεων και την ψυχοκοινωνική υγεία και πρέπει να στηριχθεί αναλόγως.

Τα Κέντρα Πρόληψης, δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ως επαίτες των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας…».

Ενδεικτικά για τη δράση του Κέντρου Πρόληψης ν. Λάρισας, το διάστημα Σεπτέμβριος 2012- Ιούνιος 2013, σύμφωνα με την κ. Κουφάκη,  αναφέρουμε ότι περιλάμβανε και τα εξής:

-Παρεμβάσεις σε σχολεία με θέματα: Αλκοόλ, σχολικός εκφοβισμός,

Ηλεκτρονικός Εκφοβισμός και εξάρτηση από το Διαδίκτυο, και εξαρτήσεις.

-Δράσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς: Ομιλίες σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ του νομού Λάρισας για τις εξαρτήσεις, τον ρόλο των γονέων και τον σχολικό εκφοβισμό . Ανοικτές  Ομάδες Γονέων

Ομάδες εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (από Νηπιαγωγείο έως Λύκειο), για τη διαχείριση προβλημάτων σχολικής τάξη Ομάδα εκπαιδευτικών για την πρόληψη των κινδύνων από τη χρήση του διαδικτύου  κ.α

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass