Λαϊκή αντίδραση για το "λουκέτο" στην ΕΡΤ

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2013 2:06 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:51

 

Ανυποχώρητοι στον αγώνα για την συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης δήλωσαν αργά χθες το βράδυ οι απολυμένοι πλέον εργαζόμενοι της ΕΡΤ και της ΕΡΑ δεσμευόμενοι να συνεχίσουν και για όσο χρόνο υπάρχουν οι δυνατότητες με το σήμα τις ζωντανές εκπομπές τους για ενημέρωση των Θεσσαλών πολιτών.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες Λαρισαίοι συνέρρευσαν στην κεντρική πλατεία για να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και απαιτώντας  την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας βρέθηκαν τόσο οι αρχηγοί των τριών πολιτικών κομμάτων που συνθέτουν την κυβέρνηση όσο κυρίως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (και δημοσιογράφος) Σίμος Κεδίκογλου για το περιεχόμενο των χθεσινών σκληρών ανακοινώσεών για το κλείσιμο της ΕΡΤ.  

Την πλήρη στήριξη του δημοσιογραφικού κόσμου στον αγώνα των συναδέλφων τους εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Γιώργος Πέτρου μιλώντας στη συγκέντρωση την ώρα που συνεργείο με τις ανταποκρίτριες της ΕΡΤ στη Θεσσαλία μετέδιδαν στιγμιότυπα της συγκέντρωσης.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για αύριο στις 10 το πρωί με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις της 1ης Στρατιάς (Ηρώων Πολυτεχνείου και Καραθάνου) όπου βρίσκεται ο σταθμός της ΕΡΑ Λάρισας. Στη συγκέντρωση έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, το Εργατικό Κέντρο και δεκάδες άλλοι φορείς της πόλης δίνοντας το σύνθημα της αντίστασης ενάντια στις επιλογές της τρικομματικής κυβέρνησης.

Δεκάδες ήταν τα μηνύματα και οι ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για την κυβερνητική απόφαση να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ

ΑΔΕΔΥ    Ν.Τ.  ΛΑΡΙΣΑΣ

 «Το Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Λάρισας καταδικάζει την πραξικοπηματική ενέργεια της Κυβέρνησης, η οποία με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αποφάσισε το κλείσιμο  της ΕΡΤ, βάζοντας με προκλητικό τρόπο "λουκέτο" στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στην αντικειμενική ενημέρωση και στον πλουραλισμό των ειδήσεων.

Ο στόχος είναι προφανής και αφορά στην άμεση διάλυση των Δημοσίων Φορέων και στις απολύσεις 14.500 εργαζομένων μέχρι το τέλος Ιουλίου. 

Καλούμε  κάθε εργαζόμενο και κάθε πολίτη να αγωνιστεί για την ανατροπή των καταστροφικών σχεδίων της Κυβέρνησης και της Τρόικας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να λάβουν μαζικά μέρος στην 24ωρη Γενική Απεργία την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013, καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από την 1η Στρατιά».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΔ  Ρ. ΚΟΜΗΤΣΑΣ

Με αφορμή το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Ε.Ρ.Τ. από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας – δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:« Αποφάσεις τύπου «πονάει χέρι, κόβει χέρι» εκθέτουν την κυβέρνηση και συνιστούν προσβολή για τη δημοκρατική παράδοση της κοινωνίας μας. Η απόφαση του Πρωθυπουργού για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, εν μία νυκτί, συνιστά πλήγμα για την ελεύθερη έκφραση και τον πλουραλισμό της ενημέρωσης στη χώρα μας.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να διαφωνεί με την ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Κάτι τέτοιο πρέπει, ωστόσο, να γίνει μέσα από μία σοβαρή και διεξοδική προσέγγιση και φυσικά με την Ε.Ρ.Τ. εν λειτουργία. Οι Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων, θέλουν μία δημόσια ραδιοτηλεόραση αξιόπιστη, αντικειμενική και ακομμάτιστη, που να αποτελεί διαδραστικό φορέα αμφίδρομης επικοινωνίας και έκφρασης. Καλούμε τον Πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφασή του για το λουκέτο στην Ε.Ρ.Τ. και να μεριμνήσει, ώστε ο εκσυγχρονισμός της να προχωρήσει με αξιοκρατικά κριτήρια και με στόχο να καταστεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση πραγματικά ανεξάρτητη».

ΛΙΤΣΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ «ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΗ»

 « Με μια πρωτοφανή στα χρονικά απόφαση, η κυβέρνηση έκλεισε αιφνιδιαστικά την ΕΡΤ, προκαλώντας τεράστιο κύμα αντιδράσεων στη χώρα.   Η  αγανάκτηση που επικρατεί είναι εύλογη, καθώς πρόκειται για μια απόφαση η οποία ενώ προκαλεί σοβαρότατες συνέπειες, στερείται τόσο   της αυτονόητα απαραίτητης νομιμοποίησης των εταίρων της κυβέρνησης, όσο και των προϋποθέσεων που να δικαιολογούν την επιβολή της με  πράξη νομοθετικού περιεχομένου.    

  Ο τρόπος με τον οποίο επιβλήθηκε, άφησε άφωνο τον Ελληνικό λαό, που παρακολουθεί με σοκ και δέος τις εξελίξεις και αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι αντιλήψεις και οι πρακτικές, θυμίζουν άλλες εποχές .

Την ίδια ώρα, μετά τις επίσημες δηλώσεις αρμοδίου εκπροσώπου της, επιβεβαιώνεται  ότι η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζήτησε ούτε επιδίωξε το κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης ως μέρος των περικοπών των δημοσίων δαπανών και ότι ουσιαστικά είναι μια εσωτερική απόφαση-προπομπός των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης, για τα λουκέτα στους φορείς και οργανισμούς,  που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Η ωμή αλήθεια είναι ότι η ΕΡΤ, μετά το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, αποτέλεσε για την κυβέρνηση που επαγγέλλεται μεταρρυθμίσεις, την καλύτερη δυνατή περίπτωση για να επιδειχθεί η αναγκαία –επικοινωνιακά- ισχύς.  Όμως, το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν αφορά μόνο τη διαχείριση ενός οικονομοτεχνικού ζητήματος εξυγίανσης – που πανθομολογούμενα απαιτείται! - ενός οργανισμού.

Η ΕΡΤ, παρά την παθογένεια και τα προβλήματα που εμφανίζει ,  είναι συνδεδεμένη ιστορικά και ψυχικά με τον ελληνικό λαό και τον ελληνισμό, ο οποίος, αναγνωρίζει και αισθάνεται ότι αυτή αποτελεί χώρο αναφοράς για τις παραδόσεις και τον πολιτισμό, τα μεγάλα γεγονότα του κόσμου, τον απόδημο ελληνισμό, τις εξελίξεις της επιστήμης, το κύριο μέσο έκφρασης της κλασσικής και σύγχρονης τέχνης  και ιστορίας

Αυτή τη σχέση, διέρρηξε κατά τρόπο βίαιο και αντισυνταγματικό με την απόφασή της η κυβέρνηση, η οποία μάλιστα λειτούργησε με  αλαζονεία, χωρίς καν την εσωτερική συναίνεση των εταίρων της, απόλυτα αντιδημοκρατικά, με επιχειρήματα που προσκρούουν στην κοινή λογική και ηθική του μέσου συνετού ανθρώπου.

Διότι ΔΕΝ είναι έντιμο, ηθικό και λογικό να επικαλείται ότι η απόφαση αυτή «ωφελεί τους πολίτες αφού τους απαλλάσσει από το χαράτσι  της ΕΡΤ» , αφού  το «χαράτσι» δεν καταργείται, αλλά μόνο αναστέλλεται η είσπραξή του για όσο καιρό η ΕΡΤ δεν θα λειτουργεί.

Παράλληλα, αξίζει κανείς να θυμηθεί πόσα και τί ύψους άλλα χαράτσια πληρώνει ο κάθε πολίτης, τα οποία επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση εν μια νυκτί και χωρίς καμία προειδοποίηση!

Διότι επίσης ΔΕΝ είναι έντιμο, ηθικό και λογικό να διατείνεται ότι εδώ και ενάμισυ χρόνο δεν κατέστη δυνατό να εκπονήσει και εφαρμόσει ένα σχέδιο εξυγίανσης της ΕΡΤ, παρά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις για το θέμα, διότι εμπόδιζε σ’αυτό η δράση των συνδικαλιστών και κατά συνέπεια αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν..σιωπήσουν οι συνδικαλιστές

Αυτά τα επιχειρήματα είναι τουλάχιστον επικίνδυνα για την Δημοκρατία μας,  η οποία , για άλλη μια φορά βρίσκεται στην εντατική.

Οι πολίτες δεν είναι όχλος που αβασάνιστα θα επιτεθούν επί δικαίων και αδίκων. Οσοι προσπαθούν αυτό να πετύχουν, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα .

Όμως, οι πολίτες διεκδικούμε το δικαίωμα στην αλήθεια και στην δικαιοσύνη.

Μπορούμε  να θυσιάσουμε  πολλά πράγματα από τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας, αλλά αντιλαμβανόμαστε πότε κουρελιάζεται το σύνταγμα και οι νόμοι, πότε γίνεται κατάχρηση εξουσίας και πότε οι αποφάσεις εξυπηρετούν επικοινωνιακές ή άλλες σκοπιμότητες.

Το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2013, ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει μια ακόμη μελανή σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.  Αυτό είναι πλέον γεγονός.

Σημασία όμως τεράστια έχει οι πολίτες και οι συλλογικοί φορείς, να παράγουν το δικό τους γεγονός .

Να αναλάβουν πρωτοβουλίες αντίδρασης, αντίστασης και ανατροπής των αποφάσεων που λήφθηκαν με τέτοιο τρόπο,  ώστε να προσβάλλουν σοβαρά τις αρχές και αξίες της Δημοκρατίας μας.

Η απάντηση στη «σιωπή της ΕΡΤ»  είναι μόνο η αυθεντική, γνήσια,  φωνή των πολιτών, που απέδειξαν πολλές φορές μέσα στην ιστορία μας πως όταν θέλουν, μπορούν...»

ΟΛΜΕ

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ εκφράζει τη συμπαράσταση των 88.000 επιστρατευμένων καθηγητών στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ που υπερασπίζονται το αγαθό της δημόσιας αντικειμενικής ενημέρωσης και το δικαίωμά τους στην εργασία. Μετά και την προληπτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών αλλά και των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ και των Ναυτεργατών φάνηκε πλέον καθαρά ο κατήφορος της Κυβέρνησης που «αποφασίζει και διατάσσει» με τα μνημόνια της βάρβαρης λιτότητας και με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, καταργώντας ουσιαστική τη Βουλή και το Σύνταγμα.

Ο κοινωνικός αυτοματισμός που θέλει να προκαλέσει η κυβέρνηση επικαλούμενη σπατάλες για τις οποίες η ίδια ευθύνεται – και όχι οι εργαζόμενοι – δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσει αυτή τη φορά.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ θα είναι βαρύ πλήγμα στην πολυφωνία και τη Δημοκρατία.

Τα δημόσια Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ανήκουν στο λαό, πληρώνονται από το λαό και πρέπει να τον υπηρετούν παρέχοντας ενημέρωση, ποιοτική ψυχαγωγία, πολιτισμό και επιμόρφωση, αντισταθμίζοντας έτσι την υποκουλτούρα και τη μαύρη πολιτική προπαγάνδα που ασκείται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων και όλου του λαού.

Να υπερασπιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και τα εργασιακά δικαιώματα».

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει σταματημό. Με επιστρατεύσεις, πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και απαράδεκτα νομοθετήματα στρέφεται κατά των εργαζομένων και ολόκληρης της κοινωνίας.

Ο προκλητικός τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε και επιβλήθηκε το κλείσιμο τη Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης φανερώνει ότι δεν υπάρχει κανένας δισταγμός και καμιά αναστολή στην υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης και της Τρόικας ακόμη και αν επιφέρεται χτύπημα στην ίδια τη Δημοκρατία.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, καταδικάζει την απαράδεκτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία οι Υπουργοί της Κυβέρνησης θα μπορούν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και κλείσιμο φορέων και ζητά την άμεση απόσυρσή της».

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

«Η Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση θυσιάζεται στο βωμό των δανειστών, θυσιάζεται για την ανάγκη εξεύρεσης 2.000 αμνών προς σφαγή. Η Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση κλείνει, διότι μεγαλοκαναλάρχες και ασύδοτα επιχειρηματικά συμφέροντα εποφθαλμιούν  τις συχνότητές της και τις προνομιακές συμφωνίες της για την μετάδοση σπουδαίων αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων. Η Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση κλείνει διότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ξαναστήσει μια «μαύρη» ΥΕΝΕΔ, μία «τρόικα tv» που θα μεταδίδει την προπαγάνδα των μνημονίων.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν είναι μόνο σφράγισμα ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης. Είναι φίμωση της δημοκρατίας, της ελευθερίας του Τύπου, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Με αυτή την απαράδεκτη, ολοκληρωτικής αντίληψης, απόφαση η Ελλάδα αποκτά το θλιβερό προνόμιο να είναι η μοναδική χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση.  Η ΟΙΕΛΕ, αναγνωρίζοντας ότι πρώτιστη ευθύνη και χρέος όλων των εργαζόμενων είναι η προστασία της δημοκρατίας και της πολυφωνίας, η προάσπιση των δημόσιων αγαθών και η παρεμπόδιση της επέλασης των ασύδοτων δυνάμεων της αγοράς,  καλεί όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν για αύριο, Πέμπτη 13/6/2013, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ».

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Αναγνωρίζουμε, όπως το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας, την μεγάλη προσφορά της δημόσιας τηλεόρασης στην ενημέρωση τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Όπως αναγνωρίζουμε πως είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ σε νέα βάση, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια, οι εργασιακές σχέσεις και κυρίως η χρηστή διαχείριση του δημόσιου πυλώνα της ενημέρωσης. Είμαστε βέβαιοι πως η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση θα βρουν άμεσα τη θέση που τους αξίζει, διατηρώντας το κύρος που κατέκτησαν, αλλά και τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων που πραγματικά μοχθούν και συμμερίζονται τον τεράστιο ρόλο της ως δημόσιου βραχίονα της ενημέρωσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων που ανησυχούν για το επαγγελματικό τους μέλλον και τους διαβεβαιώνουμε πως θα εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνάμεις στη διασφάλιση της εργασίας των ανθρώπων που πραγματικά προσφέρουν με τον καθημερινό τους μόχθο στην συγκρότηση ενός σύγχρονου, έγκυρου και αντικειμενικού πολυμέσου».

Η «ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΠΟΛΙΣ»

«Καταδικάζουμε την αντισυνταγματική ενέργεια της κυβέρνησης να κλίσει την ΕΡΤ, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η  «Λαρισαίων Πόλις» επισημαίνοντας: «Η κατάργηση της δημόσιας τηλεόρασης με αυτό τον τρόπο αποτελεί πραξικοπηματική ενέργεια η οποία δεν έχει προηγούμενο σε καμιά δημοκρατική χώρα.  Συντασσόμαστε και εμείς με τους όλους τους εργαζόμενους και όλη την κοινωνία στον αγώνα ενάντια σε αυτή  τη φασιστικού επιπέδου ενέργεια και καλούμε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας».

«ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ» ΛΑΡΙΣΑΣ

«Η δημοτική παράταξη ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ διαφωνεί με το κλείσιμο της ΕΡΑ Λάρισας και συμπαραστέκεται στο απολυόμενο προσωπικό. Το κλείσιμο της ΕΡΑ Λάρισας γίνεται χωρίς προοπτική και όραμα, γιατί, ούτε αξιόλογο δημοσιονομικό αποτέλεσμα υπόσχεται αλλά ούτε αναπλήρωση του κενού της ΕΡΑ Λάρισας προβλέπεται. Επίσης θα οδηγήσει συμπολίτες μας στην ανεργία και θα στερήσει τους δημότες της Λάρισας από μια ακόμη δυνατότητα στην ποιοτική δημοσιογραφία και ενημέρωση για θέματα που δεν υπόκεινται στους κανόνες της αγοράς και των μέτρων της ιδιωτικής τηλεθέασης. Αν η κυβέρνηση ήθελε να αναβαθμίσει την δημόσια τηλεόραση δεν έπρεπε να κατεβάσει τους διακόπτες για να έρθει το σκοτάδι. Θα έπρεπε να αφήσει την ΕΡΑ να παίξει τον ρόλο που της αντιστοιχεί σε θέματα ενημέρωσης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της κρίσης. Ενημέρωσης για πολιτικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά θέματα, να αναδείξει τις δημιουργικές πρωτοβουλίες που υπάρχουν στην κοινωνία, τις εναλλακτικές λύσεις, να φιλοξενήσει τον πολιτικό διάλογο, να συμβάλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας, να αξιοποιήσει καλύτερα το τεράστιο και εξαιρετικά πολύτιμο ιστορικό, πολιτιστικό και πληροφοριακό υλικό που διαθέτει».

Ο Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης σημειώνει σε δήλωσή του: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που συνεχίζει την προκλητική και απαράδεκτη τακτική και διαδικασία των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, «νομοθετώντας» με υπουργικές αποφάσεις και ερήμην της βουλής, προκειμένου να περάσει τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, καταργώντας φορείς και οργανισμούς όπως την ΕΡΤ, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο.

Εκφράζουμε παράλληλα την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όλων των δημόσιων φορέων. Τούς καλούμε να μην τρομοκρατηθούν, να μην σκύψουν το κεφάλι, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους, την αντίστασή τους απέναντι σε αυτή την πολιτική που τους πετάει στον Καιάδα.

Το ΚΚΕ κατέθεσε σήμερα το πρωί τροπολογία για την κατάργηση της συγκεκριμένης πράξης νομοθετικού περιεχομένου μαζί με το αίτημα για άμεση συζήτηση στη Βουλή. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, εξέφρασε την αντίθεση του Κόμματος για την ταχτική της κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο ΝΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΣ

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας Ντ. Διαμάντος επισημαίνει: «Η ύπαρξη Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων  αποτελεί Εθνική αναγκαιότητα.  Γιατί, αποτελεί τον «Εθνικό επικοινωνιακό φάρο» για κάθε σπιθαμή γης της Ελληνικής Επικράτειας. Διαφυλάσσοντας τα Εθνικά συμφέροντα από κάθε «αλλοεθνές» ή «ιδιοτελές» συμφέρον. Δίνοντας «βήμα και ενημέρωση» ακόμα και σε περιοχές που, δεν έχουν την «εμπορικότητα και ανταποδοτικότητα» που, ένας ιδιωτικός φορέας μονοδιάστατα βλέπει. Αποτελεί τον «συνδετικό κρίκο» των Ελλήνων με τον Ελληνισμό. Ενισχύοντας τους δεσμούς του Ελληνισμού και του Φιλελληνισμού. Και προφανώς, ένας τέτοιος φορέας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να παίζει το ρόλο του «κυβερνητικού εκπροσώπου» ή, του «κομματικού φερέφωνου» ή, του «καθεστωτικού επιβήτορα», ρόλους, που στην πρόσφατη Ελληνική ιστορική διαδρομή, δυστυχώς, είδαμε, κατ’ επιταγή, να διαδραματίζει.

Επίσης δε, επιβάλλεται να λειτουργεί με οικονομία κλίμακας και, ανταποκρινόμενος τόσο στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού όσο, και επιπλέον, στην απόδοση παραγωγών ποιοτικών, έστω και λιγότερο εμπορικών, καλύπτοντας κενά που, οι ιδιωτικοί φορείς δεν ασχολούνται.

Αξιοποιώντας κάθε «ανθρώπινο πόρο» με όποια ιδιότητα, χωρίς να συντηρείται το φαινόμενο των «ημετέρων και υμετέρων», οι οποίοι εναλλάσσονται από το «ψυγείο» στο «θερμοθάλαμο», ακολουθώντας τις Κυβερνητικές- κομματικές εναλλαγές.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, σαφώς, απαιτείται η αναδιοργάνωση σε όλα τα επίπεδα και η αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, μία διαφορετική φιλοσοφία μοντέλου διοίκησης. Όλα αυτά πρέπει να συντελεσθούν άμεσα. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν απαιτείται, δεν διευκολύνει και, δεν δικαιολογείται το «σοκ της σιγής των συχνοτήτων» που επιβλήθηκε με «διάγγελμα». Μπορεί να διευκολύνει την «απόδοση των αριθμητικών επιταγών των δανειστών» για άμεσες απολύσεις αλλά, προσθέτει «απόγνωση» σε χιλιάδες εργαζόμενους και, επιτείνει την αβεβαιότητα γενικότερα. Δεν χρειάζεται η πράξη της «πρόσθεσης» στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η ανεργία αλλά, η πράξη της «αφαίρεσης».   

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας, συμμετέχει στην πανελλαδική σημερινή απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και καταγγέλλει «την απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) που με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου» δίνει το δικαίωμα σε υπουργούς να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, ανοίγοντας το δρόμο για μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και τους Δήμους» και σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ έρχεται να ολοκληρώσει την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της, έχοντας σαν αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενους απολυμένους.

Καταδικάζουμε τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι, να μην σκύψουν το κεφάλι. Να μην τρομοκρατηθούν. Να μετατρέψουν την αγανάκτηση τους σε πείσμα και να οργανώσουν τη πάλη τους, απέναντι στην πολιτική που τους πετάει στο δρόμο και στον καιάδα της ανεργίας. Να μην περάσει καμιά απόλυση -καμιά διαθεσιμότητα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και καλούμε όλους τους εργαζομένους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε συντονισμένο αγώνα, ενάντια στις απολύσεις και την ανεργία».

Η ΕΜΔΥΔΑΣ

Η ΕΜΔΥΔΑΣ καταγγέλλει «την πρωτοφανή πραξικοπηματική και αντιδημοκρατική ενέργεια της τρικομματικής κυβέρνησης. Με την απόφασή της αυτή, επιβεβαίωσε σε κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας, ότι ο αυταρχικός και αντιδημοκρατικός της κατήφορος δεν έχει τέλος, φέρνοντας στην μνήμη του Ελληνικού Λαού της πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του τόπου μας.

Δεν είναι μόνο οι χιλιάδες εργαζόμενοι της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης που θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων της κατάπτυστης αυτής μνημονιακής τριετίας, δεν είναι οι συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο Δημόσιο, παραδίδοντας τα πάντα βορά στα αδηφάγα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι κυρίως η αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική εκτροπή του πολιτεύματος, που συνιστά ευθέως η συγκεκριμένη απόφαση.

Εκφράζοντας την ολόπλευρη αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, καλούμε όλους τους Διπλωματούχους Μηχανικούς του Δημοσίου να συμμετάσχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σ΄ όλη τη χώρα». 

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΕΙ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

«Οι Καθηγητές ΑΕΙ και οι Ερευνητές εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αυτόματη κατάργηση οργανισμών του δημοσίου, και ειδικότερα με την απόφαση διακοπής της λειτουργίας της ΕΡΤ.

Η ΕΡΤ έχει μια μακρόχρονη και πολύ σημαντική παρουσία στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας, η οποία υπερβαίνει τα όρια ενός κοινού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Επιπλέον, είναι δεδομένη για μας η αναγκαιότητα ύπαρξης δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφώνου.

Η ευθύνη για τα όποια προβλήματα αδιαφάνειας στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και την έλλειψη νόμιμης λειτουργίας και εποπτείας στο γενικότερο ραδιοτηλεοπτικό χώρο, βαρύνει όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις  και  τη  σημερινή.

Αντί να προωθήσει τις απαραίτητες, ορθολογικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση με πρωτοφανή αυταρχισμό και αποφάσεις αμφίβολης νομιμότητας προχωρά στην καταστροφή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, με πιθανή και απευκταία εξέλιξη την αντικατάστασή της από μία ακόμη πιο σφικτά δεμένη στις κυβερνητικές επιταγές κρατική τηλεόραση».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

«Η απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει τα Κρατικά κανάλια Ενημέρωσης με πρωτοφανείς για Δημοκρατικό Πολίτευμα διαδικασίες, αποτελεί καίριο πλήγμα στην Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία και στο Σύνταγμα.

Η Κυβέρνηση, εκτελώντας κατά γράμμα τις Μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ξεπέρασε κάθε μέτρο και έχει περιέλθει στο καθεστώς της «Ύβρεως».

Οι προφάσεις ότι η διαφθορά και η κακοδιαχείριση είχαν καταστήσει τη λειτουργία της ΕΡΤ προβληματική, μόνο ως άθλια φάρσα ακούγονται.

Τα ίδια επιχειρήματα μπορεί αύριο να χρησιμοποιηθούν για τη διάλυση εν μια νυκτί των Δημόσιων Νοσοκομείων, της Δημόσιας Παιδείας, των Δημόσιων Ταμείων, των Ο.Τ.Α., γιατί όχι ακόμη και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να παραδοθούν όλα στον ιδιωτικό τομέα, που είναι υγιής!!

Δεν είναι τυχαίο ότι η «εκκαθάριση» των δημοσίων υπαλλήλων ξεκινάει από τα Κρατικά κανάλια ενημέρωσης.

Οι υπόλοιπες εκκαθαρίσεις θα γίνουν μέσα στο απολυτο σκοταδι και με την επιλεκτική διαχείριση της πληροφορίας από τους διαπλεκόμενους καναλάρχες των ιδιωτικών μέσων.

Καλούμε τους Έλληνες να προασπιστούν με κάθε νόμιμο μέσο το αναφαίρετο δικαίωμά τους για επίσημη ελεύθερη Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, ίσως ακόμη και με διαρκές μποϋκοτάζ όλων των ιδιωτικών καναλιών».

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ  ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ Κ.Υ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Ομόφωνα το Δ.Σ. της ΕΙΝΚΥΛ στην έκτακτη βραδυνή συνεδρίαση της 11 Ιουνίου 2013 καταδικάζει το πραξικόπημα της τροϊκανής συγκυβέρνησης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) να κλείσει με χουντική μεθοδολογία την ΕΡΤ και να βρεθούν στο δρόμο περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι!Παράλληλα όλα τα μέλη της ΕΙΝΚΥΛ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και καλούμε όλους τους πολίτες της Λάρισας να λάβουν μέρος στην συγκέντρωση συμπαράστασης που θα γίνει σήμερα 12 / 6 / 2013 στις 8 το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης μας ενάντια στην άθλια τρικομματική μνημονιακή πολιτική και καταστολή.Συμμετέχουμε όλοι ενεργά στην πανελλαδική απεργία (13 / 6 / 2013) της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τους απολυμένους εργαζομένους της ΕΡΤ».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

«Τέλος δεν έχει η αθλιότητα της τρικομματικής συγκυβέρνησης, η οποία ανέλαβε ως  εργολαβία την εκποίηση της περιουσίας του ελληνικού λαού.

Μετά την δημόσια υγεία, την παιδεία, το νερό και τον ορυκτό πλούτο πήραν σήμερα σειρά η δημόσια ενημέρωση και πληροφόρηση. Με μιαν επαίσχυντη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου λοιδορούνται και διασύρονται συλλήβδην δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και αναγγέλλεται το άμεσο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα κατά την επίσκεψή της στο υπουργείο Υγείας πρόκειται να ζητήσει το κλείσιμο άλλων 5 Νοσοκομείων και 600 Τμημάτων και υποθέτουμε βάσιμα πως η κυβέρνηση θα συναινέσει.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί με αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων έχουν δηλώσει ρητά πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτραπεί η εκποίηση δημόσιων αγαθών, όπως εν προκειμένω της ΕΡΤ».

Η ΠΑΣΥ

Η Γραμματεία της ΠΑΣΥ καταγγέλλει την προκλητική απόφαση της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ να βάλει, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, λουκέτο στην ΕΡΤ, πλήττοντας το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση και πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους.

 Οι αγρότες έχουν κι ιδιαίτερο λόγο ν' αντιδρούν σ' αυτή την απόφαση, καθώς με το κλείσιμο της ΕΡΤ θα σταματήσουν και οι αγροτικές εκπομπές, μέσα από τις οποίες είχαν πληροφόρηση για αγροτικά ζητήματα. Εκφράζουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να συμπαραταχθούν μαζί τους και μαζί με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, να υψώσουν ισχυρό λαϊκό τείχος αντίστασης, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης.

Ο Γ. ΑΚΡΙΒΟΥΛΗΣ

Ο δημοτικός συμβούλου Κιλελέρ και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ κ. Γ. Ακριβούλης, για το κλείσιμο της ΕΡΤ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 "Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση με την πλούσια ιστορική προσφορά της στον εκδημοκρατισμό της ενημέρωσης της κοινής γνώμης στα μεταπολιτευτικά χρόνια κλείνει με μία μόνο απόφαση της συγκυβέρνησης του αυταρχισμού, της μνημονιακής πολιτικής και της ξένης εξάρτησης. Ο ελληνικός λαός πρέπει σύσσωμος ως μία δύναμη να σταθεί ενάντια σε αυτή την πρωτοφανή στα χρονικά πολιτική λαίλαπα που χτυπά την Πατρίδα, την Κοινωνία και τη Δημοκρατία μας και να δώσει τη δική του σκληρή απάντηση, η οποία επιβάλλεται να αποδειχθεί και καθοριστική για τις επόμενες εξελίξεις".

ΜΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ (Πολιτευτής ΑΝ.ΕΛΛ Ν. Λάρισας)

Η διαίρεση και ο κοινωνικός αυτοματισμός που θέλει τους Έλληνες τον έναν εναντίον του άλλου δεν θα περάσει αυτή τη φορά. Η τρικομματική κυβέρνηση, με μια πρωτοφανή και πραξικοπηματική ενέργεια, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κλείνει εν μία νυκτί τη δημόσια τηλεόραση, κατασυκοφαντώντας  τους εργαζόμενους. Προσπαθεί με ψέματα η εσωτερική τρόικα να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, παρουσιάζοντας μια εικόνα ότι ΝΕΤ, είναι μόνο κάποιοι βολεμένοι από ρουσφέτια. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στηρίζουμε την δημόσια τηλεόραση».

Η ΚΟΕ

«Μαύρο στην κυβέρνηση και όχι στην ΕΡΤ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΕ. «Η χυδαία επίθεση Κεδίκογλου εναντίον των εργαζομένων έδειξε ακόμα και στους πιο καλοπροαίρετους, ακόμα και στους πιο ανυποψίαστους, ποιο ρόλο έχουν αναλάβει και μέχρι πού μπορούν να φτάσουν κουρελιάζοντας τη δημοκρατία και το Σύνταγμα.

Ό, τι δημόσιο έχει απομείνει ξεπουλιέται ή κλείνει για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα ημετέρων, και εν προκειμένω των διαπλεκόμενων εργολάβων της ενημέρωσης και των troika news, που προωθούν συστηματικά τη χειραγώγηση και τρομοκράτηση του ελληνικού λαού. Το κράτος παραχωρεί τη θέση του στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα χωρίς δημόσιο πυλώνα ενημέρωσης κόντρα στη μονοφωνία, κόντρα στην υποκουλτούρα και τον ευτελισμό.

Με δεδομένη την αλληλεγγύη στους χιλιάδες εργαζόμενους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο λαός μπορεί να αποτρέψει το νέο πραξικόπημα. Μπορεί με τη μαζική παρουσία του στους δρόμους να ανατρέψει την εθελόδουλη κυβέρνηση. Μπορεί «να ρίξει μαύρο στην τρόικα εσωτερικού» προστατεύοντας το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προστατεύοντας την ίδια τη δημοκρατία».

ΤΟ ΕΠΑΜ

Μετά την πρωτοφανή πραξικοπηματική ενέργεια της τρικομματικής φασιστικής κυβέρνησης των δωσιλόγων των Σαμαρά – Κουβέλη – Βενιζέλου να κλείσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, παραδίδοντας ολοκληρωτικά την ενημέρωση του ελληνικού λαού στα μαφιόζικα συμφέροντα των εργολάβων και της τρόικας, έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής και η τελευταία επίφαση δημοκρατικότητας του καθεστώτος.

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο καλεί το Κ.Κ.Ε., τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΕΚΜ και τους ΑΝ.ΕΛ. να παραιτηθούν πάραυτα από το Κοινοβούλιο της προδοσίας και του δωσιλογισμού.

Καλούμε τον καθένα ξεχωριστά από τους βουλευτές αυτών των κομμάτων, να συναισθανθούν τις ιστορικές τους ευθύνες και να παραιτηθούν απόψε το βράδυ από αυτή τη Βουλή και να ενωθούν με τον αγωνιζόμενο λαό, οδηγώντας τη χώρα σε προοδευτικές εξελίξεις ανατροπής και απελευθέρωσης.

Καλούμε τον Ελληνικό Λαό να μην αδρανήσει αναμένοντας τους πολιτικούς του ταγούς  και ανεξάρτητα από τη στάση των τελευταίων, να συσπειρωθεί και να αγωνιστεί για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Το  ΚΚΕ (μ-λ)

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισε η τρι-κομματική κυβέρνηση να προχωρήσει στο κλείσιμο της ΕΡΤ και στην απόλυση των 2.850 υπαλλήλων της. «Απέναντι στο ενδεχόμενο κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων απ’ την μεριά των εργαζόμενων, η κυβέρνηση απάντησε με «ξαφνικό θάνατο». Με μια πρωτόγνωρη διαδικασία εξπρές, παρακάμπτοντας ακόμα και κοινοβουλευτικές διαδικασίες και κινούμενη συνάμα στα όρια της συνταγματικής εκτροπής ήδη δημοσίευσε την Πράξη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το  ΚΚΕ (μ-λ) επισημαίνοντας: «Αποδεικνύεται περίτρανα για μια ακόμη φορά ότι η τρι-κομματική κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές των ΔΝΤ και ΕΕ, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με κάθε τρόπο την επίθεση της στα λαϊκά και εργατικά συμφέροντα, για λογαριασμό του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Μπλεγμένη στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, είναι σίγουρο oτι η κυβέρνηση προκειμένου να διατηρήσει την εύνοια των αφεντικών της, θα εντείνει την επίθεση και με «εργαλείο» την κλιμάκωση της φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής θα επιδιώξει να επιβάλει την βαρβαρότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση συντάσσονται πλήρως τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΔΗΜΑΡ ανεξάρτητα των «διαφωνιών» τους, που δεν αγγίζουν τον πυρήνα της Πράξης».

«ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ»

«Με μοναδική έγνοια την ικανοποίηση "στόχων" και προθεσμιών για απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο ο Πρωθυπουργός θυσιάζει την ΕΡΤ όπου το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης καλύπτεται από ένα μικρό πάγιο που οι ίδιοι οι πολίτες πληρώνουν. Με κοντόφθαλμους υπολογισμούς δεν καλύπτονται οι μεγάλες τρύπες και καθυστερήσεις και η χώρα επίσημα είναι η πρώτη χωρίς Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στην Ευρώπη. Μια εξέλιξη που ήδη κινητοποίησε και ευαισθητοποίησε την κοινωνία, όπως φάνηκε από την τεράστια αυθόρμητη και ασχεδίαστη κινητοποίηση πολλών χιλιάδων πολιτών. Το εσπευσμένο κλείσιμο της κινείται στον αντίποδα από την πραγματική διαφάνεια και τον εξορθολογισμό που χρειάζεται. Αν τελικά με οποιονδήποτε τρόπο υλοποιήσει τις επιδιώξεις του ο Πρωθυπουργός, η σημερινή κυβέρνηση σίγουρα θα γραφτεί στην ιστορία! Ως παράδειγμα απερισκεψίας, αλλά και προς αποφυγή».

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταδικάζει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την προκλητική κυβερνητική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, που ανακοίνωσε με τον πιο κυνικό τρόπο ο εκπρόσωπος της τρικομματικής συμμορίας. Η ΕΡΤ γίνεται θυσία στο βωμό των μνημονίων και των τροϊκανών τοκογλύφων, για να βρει η κυβέρνηση 2.800 εργαζόμενους και να τους πετάξει στο δρόμο. Ταυτόχρονα, η διάλυση κι απαξίωση της ΕΡΤ αποτελεί ένα μεγάλο δώρο στους καναλάρχες της ιδιωτικής ασυδοσίας. Η διάλυση της δημόσιας τηλεόρασης φέρνει άμεσα χιλιάδες απολύσεις, ακόμα πιο έντονο έλεγχο της πληροφόρησης και των ειδήσεων από τα πρόθυμα δημοσιογραφικά εξαπτέρυγα του κεφαλαίου, της τρόικας και της κυβέρνησης, ολοκληρωτική απαξίωση του πολιτιστικού και μορφωτικού έργου της ΕΡΤ.Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην ΕΡΤ, που αποφάσισαν να αντισταθούν στο κυβερνητικό ψαλίδι βγάζοντας στον αέρα πρόγραμμα, χωρίς την έγκριση και τον έλεγχο των καλοπληρωμένων κυβερνητικών εγκάθετων. Θα στηρίξει αποφασιστικά κάθε απόφαση αντίστασης και αγώνα που θα λάβουν οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία να στηρίξουν τον αγώνα τους».

Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. Λάρισας

«Δυστυχώς για ακόμα μία φορά γινόμαστε μάρτυρες μίας νοοτροπίας φασίζουσας και μονοδιάστατης, που θέλει να αποκόψει οποιαδήποτε έννοια δημοκρατικότητας, πολυφωνίας και πλουραλισμού. Αποτελεί ύβρη απέναντι στον ελληνικό λαό, στο όνομα της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, η αιφνίδια και εν μία νυκτί απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και του αρμόδιου υπουργού του, κ. Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Κανείς δεν εναντιώνεται στην ανάγκη αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης, κανένας δεν αρνείται πως έχουν συμβεί περιστατικά κακοδιαχείρισης, αλλά τακτικές «πονάει το δόντι, άρα κόβουμε το κεφάλι» δεν έχουν θέση σε μία ευνομούμενη και δημοκρατική κοινωνία.

Με δεδομένη την εκβιαστική λογική που αναβιώνει άλλες εποχές μιας παλιάς διχαστικής δεξιάς, είναι αυτονόητο οτι ένας ανεύθυνος πολιτικός δεν μπορεί πλέον να ηγείται μιας κυβέρνησης εθνικής ευθύνης .   

Καλούμε τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον Πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. , Φώτη Κουβέλη ,να καταψηφίσουν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου όταν αυτή κατατεθεί ενώπιον των αντιπροσώπων του ελληνικού λαού και να σηματοδοτήσει την έξοδο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και της Δημοκρατικής Αριστεράς από το μόρφωμα, που ο κύριος Σαμαράς και οι όμοιοι του αποκαλούν κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και Σωτηρίας».

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

«Η πρωτοφανής, πραξικοπηματική ενέργεια της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην κρατική ραδιοτηλεόραση, πετώντας « στο δρόμο» τους χιλιάδες εργαζόμενούς της έδειξε το πραγματικό, ακροδεξιό πρόσωπο αυτών που σήμερα μας κυβερνούν.

Έδρασαν νύχτα, κόβοντας παράνομα το σήμα της ΕΡΤ, λες και η δημόσια τηλεόραση είναι το μαγαζάκι τους, το οποίο μπορούν να το κλείνουν όποτε θέλουν, ρίχνοντας στον «καιάδα» της ανεργίας τους εργαζόμενους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και περιφρονώντας τον ελληνικό λαό, στον οποίο ανήκει η ΕΡΤ. Ο ακραία αυταρχικός τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η κυβέρνηση δείχνει ότι η ΕΡΤ ήταν η αρχή και φανερώνει τον σχεδιασμό της να κλείνει δημόσιους φορείς και υπηρεσίες όποτε θέλει, διαλύοντας τον δημόσιο τομέα και εξοντώνοντας τους εργαζόμενους.

Το χουντικό κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης – που αποτελεί ευθεία επίθεση ενάντια στην ίδια τη δημοκρατία- χειροκροτήθηκε βέβαια από την ναζιστική συμμορία της  Χρυσής Αυγής, η οποία με ανακοίνωσή της τοποθετήθηκε υπέρ του λουκέτου, παίζοντας τον ρόλο του «μπράβου» της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά και φυσικά των ιδιωτών καναλαρχών, των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται από το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Όμως δεν τα υπολόγισαν καλά, διότι  αυτή είναι η αρχή του τέλους της ακροδεξιάς κυβέρνησης των μνημονίων, της βίας και των απολύσεων. Ο ελληνικός λαός θα τους ανατρέψει, βάζοντας «φρένο» στην κατρακύλα της εξαθλίωσης του κόσμου της εργασίας και της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους ανέργους και τους συνταξιούχους να σταθούν στο πλάι των απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΤ και να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων ενάντια στο λουκέτο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, υπερασπιζόμενοι τα δημόσια κοινωνικά αγαθά και αγωνιζόμενοι ενάντια στις απολύσεις και στη βίαιη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας».

ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ. Με μια αντιδημοκρατική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, παρακάμπτοντας ακόμα και την Βουλή, στρέφεται ενάντια σε όλη την κοινωνία. Στέλνει μήνυμα στους εργαζόμενους και στην τρόικα ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ πως είναι αποφασισμένη να «χύσει αίμα» προκειμένου να προχωρήσουν οι δεσμεύσεις, που έχει αναλάβει. Πετά στο δρόμο 2700 ανθρώπους, δείχνοντας το μέλλον που ετοιμάζει για το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Παραδίδει εξ' ολοκλήρου το δημόσιο αγαθό που λέγεται ενημέρωση,  στους καναλάρχες για να κερδοσκοπούν και να συνεχίζουν να  αποπροσανατολίζουν το λαό χωρίς αντίλογο. Καταργεί το μορφωτικό και πολιτισμικό έργο της  ΕΡΤ, παραδίδοντας το λαό στα πολιτισμικά σκουπίδια που του προσφέρουν τα ιδιωτικά κανάλια. Φιμώνει τη φωνή της περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών κλείνοντας τους περιφερειακούς σταθμούς. Ειδικότερα κλείνοντας την ΕΡΑ Αιγαίου αφήνει τα νησιά μας και τους πολίτες τους χωρίς φωνή και πετά στο δρόμο 21 εργαζόμενους και συμπολίτες μας.

Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να πάρει την απάντηση που χρειάζεται. Η οργή των ανέργων, των φτωχών, των απολυμένων και των εξαθλιωμένων, να ενωθεί με την οργή των επιστρατευμένων εργαζομένων στο Μετρό, των ναυτικών και των καθηγητών. Η οργή για τη διάλυση της δημόσιας παιδείας και υγείας την οποία βιώνουμε καθημερινά να ενωθεί με την οργή για τη διάλυση της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Στηρίζουμε έμπρακτα και συμμετέχουμε στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Συμμετέχουμε στην Γενική Απεργία την Πέμπτη 13 Ιουνίου».

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΩΤΩΝ

 «Οι περισσότεροι από μας ζήσαμε με το άκουσμα του “τσομπανάκου”, του  σήματος της ΕΡΤ, παλιότερα ΕΙΡ και ΕΙΡΤ. Ζήσαμε με τον Φρέντυ Γερμανό, τον Γιάννη Διακογιάννη, το “Θέατρο της Δευτέρας”, αλλά και με πολλά αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας μεταφερμένα στην τηλεοπτική οθόνη. Γνωρίσαμε τον Καζαντζάκη, τον Παπαδιαμάντη, τον Βενέζη κ.α. Είδαμε ντοκιμαντέρ, το “Παρασκήνιο”, αθλητικές μεταδόσεις, εκπομπές λόγου, περιηγήσεις σε άγνωστα σημεία της Ελλάδας, αφιερώματα ιστορικά και πολλά άλλα. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι στην ΕΡΤ ήταν όλα ρόδινα. Και υπερβολές έγιναν και σπατάλες και μικροκομματική εκμετάλλευση από τα εκάστοτε κυβερνώντα κόμματα και διορισμοί “ημετέρων” και πολλά άλλα στραβά. Όμως δεν παύει να είναι η Δημόσια Τηλεόραση. Η επίσημη φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας.

                Σήμερα, με πρόσχημα την “εξυγίανση” της ΕΡΤ, η κυβέρνηση, τελείως πραξικοπηματικά, αποφάσισε τη φίμωση της Δημόσιας Τηλεόρασης, επικαλούμενη, υποκριτικά, δεινά που οι ίδιοι που μας κυβερνούν σώρευσαν για την εξυπηρέτηση της κομματικής τους πελατείας. Στην πραγματικότητα εξυπηρετούν τα νέα αφεντικά τους που τους υπαγορεύ¬ουν τα δικά τους, οικονομικά, πια, συμφέροντα. 

                Αν η κυβέρνηση επιθυμούσε πράγματι την εξυγίανση της ΕΡΤ και τη σωστή της λειτουργία θα το είχε ήδη πράξει. Όμως αυτό είναι το πρόσχημα. Η αιτία είναι η εντολή της τρόικα για απολύσεις και ιδιωτικοποίηση των πάντων και για πλήρη έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού κοινού. Όχι πια “Πρίγκιπας” και “Καρυωτάκης”, αλλά τούρκικα και βραζιλιάνικα “σκουπίδια”, επειδή αυτά πουλάνε διαφήμιση.

                Η Ελλάδα από σήμερα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης χωρίς Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Ένα ακόμα έργο των ραγιάδων που μας κυβερνάνε χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς κανέναν προγραμματισμό, παρά μόνο με τις εντολές των αφεντικών τους.

                Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ, που δεν είναι μόνο οι υψηλόμισθοι – αυτοί θα πάνε στη “νέα” ΕΡΤ, πιθανόν και με παραπάνω μισθούς – αλλά, κυρίως, οι χαμηλόμισθοι, οι οποίοι προστίθενται κι αυτοί στη στρατιά των ανέργων που δημιούργησε η νέα τάξη πραγμάτων».

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass