Ο ΥΦΥΠ. ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Τ. ΚΟΥΙΚ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ:

Θα «σπάσουμε» την ομηρία των διοδίων…

* Άμεσα οι συζητήσεις με τους παρόχους * Για τη Μεσοχώρα παρέπεμψε στον Λαφαζάνη * Κυβέρνηση 8ετίας «βλέπει» το στέλεχος των ΑΝ.ΕΛ.

Δημοσίευση: 10 Απρ 2015 12:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:57

Της Μαρίνας Αποστολοπούλου

Το θέμα της τιμής των διοδίων, το έργο της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα, οι πρόσφατες πλημμύρες και οι συνέπειές τους, αλλά και η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και το νέο πρόγραμμα ΣΕΣ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες στην Περιφέρεια, ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, παρουσία του βουλευτή Λάρισας των ΑΝ.ΕΛ. κ. Βασ. Κόκκαλη.

Παράλληλα, ο υφυπουργός, απηύθυνε έκκληση στους Λαρισαίους και τις Λαρισαίες, μετά το Πάσχα που θα ανοίξει το σύστημα για τη ρύθμιση των 100 δόσεων στην Εφορία να σπεύσουν γιατί, όπως είπε, είναι πραγματικά «χρυσή ευκαιρία».

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του για την ομαλή έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας με νόημα τη «διαρροή Ντράγκι» ότι εφόσον πάθει κάτι η Ελλάδα το κόστος για την Ευρώπη θα είναι 1 τρισ.

 «Είμαστε τουλάχιστον κυβέρνηση μίας τετραετίας, μην πω ότι, από την 1η Ιουλίου που θα μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα θα είμαστε κυβέρνηση τουλάχιστον μιας 8ετίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Όσον αφορά στο θέμα των διοδίων ο Τέρενς Κουίκ παρατήρησε ότι από πλευράς των δύο συναρμόδιων υπουργείων, του Ανάπτυξης και του Υποδομών, θα αρχίσουν οπωσδήποτε συζητήσεις με τους παρόχους γιατί «θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί ένας κάτοικος για παράδειγμα του νομού Λάρισας, να είναι όμηρος μέσα στο νομό του και να μην μπορεί να πάει χωρίς διόδια από πόλη σε πόλη». Ωστόσο ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένο «χρονοδιάγραμμα» σχετικά με τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Βεβαίως, πρόσθεσε, μέσα στη μετακίνηση θα πρέπει να βάλουν και το κόστος των διοδίων για τα φορτηγά αυτοκίνητα. Θα πρέπει να ξέρετε ότι όλα αυτά επιβαρύνουν και το τελικό προϊόν στο ράφι ενός σούπερ μάρκετ.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Το έργο της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα ήταν μεταξύ αυτών που έθεσε προς τον υφυπουργό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μετά τη συζήτηση που προηγήθηκε για το ΕΣΠΑ και το νέο ΣΕΣ που όπως παρατήρησε όλα «μεταφράζονται» σε θέσεις εργασίας και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.

Για το θέμα των πρόσφατων πλημμυρών λόγω των βροχοπτώσεων ο κ. Αγοραστός παρουσίασε αναλυτικά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και υπογράμμισε ότι χρειάζονται πόροι και η Περιφέρεια έχει εκπονήσει ένα σχέδιο που έχει καταθέσει στον υπ. Οικονομικών κ. Βαρουφάκη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην οποία ήταν παρών και ο κ. Κουίκ.

Επιπρόσθετα έγινε συζήτηση για το νέο επενδυτικό νόμο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αλλά και για τον παλιό, πώς δηλαδή θα «ξεμπλοκάρουν» οι επενδύσεις και θα αρχίσουν να πληρώνονται άνθρωποι που τώρα βρίσκονται σε μία δύσκολη κατάσταση.

Για το έργο της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα, ο Αγοραστός υπογράμμισε ότι θα παράγει φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, ενώ, ταυτόχρονα, από το έργο αυτό θα κερδίσει η ΔΕΗ 40 εκ. ευρώ από «πράσινη» ενέργεια, καθιστώντας την περιοχή πόλο έλξης επισκεπτών.

Επ΄ αυτού ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι είναι γεγονός ότι το θέμα της Μεσοχώρας χρειάζεται να το δει από κοντά και το υπουργείο. Εκεί, πρόσθεσε, είναι ο αρμόδιος υπουργός κ. Λαφαζάνης τον οποίο και θα ενημερώσω γι’ αυτά τα ζητήματα. Θα γίνει και συνάντηση του περιφερειάρχη με τον υπουργό.

Αναφερόμενος δε στο θέμα των κοινοτικών προγραμμάτων και την απορροφητικότητά τους, ο κ. Κουίκ τόνισε με έμφαση ότι ο «τόπος δεν μπορεί να χάσει ούτε ένα ευρώ». Και κατέστησε σαφές (όχι χωρίς λόγο) ότι όλα τα επιχειρησιακά κονδύλια τα διαχειρίζεται η Περιφέρεια, έτσι όπως εκείνη πιστεύει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν.

 Εξάλλου αναφερόμενος και στο σύστημα υγείας, ο υφυπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι έχει καταρρεύσει και το κρατάνε όρθιο από το δικό τους το φιλότιμο, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ και οι διοικητικοί υπάλληλοι, αλλά αυτό δεν μπορεί να διαιωνίζεται, είπε χαρακτηριστικά.

«ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΡΑΤΟΣ»

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν, ανέφερε ότι ήταν εξαιρετικά σημαντική όχι μόνον από πολιτικής πλευράς αλλά και οικονομικής σε βάθος χρόνου, ενώ χαρακτήρισε «πολύ χρήσιμη» τη συζήτηση σχετικά με το νέο Southstream ο οποίος από την πλευρά της Τουρκίας θα λέγεται Turkish και από την πλευρά της Ελλάδας θα λέγεται Greek. Είναι ένα από τα καλύτερα νέα που θα μπορούσαν να ακούσουν οι Ελληνες ανέφερε.

Πάντως ο κ. Κουίκ έσπευσε να παρατηρήσει ότι η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σέβεται θεσμούς, συμφωνίες, αλλά ως κυρίαρχο κράτος έχει και το δικαίωμα να επιλέγει και τους διεθνείς συνομιλητές της. «Δεν είμαστε μία χώρα η οποία μένει περιχαρακωμένη μόνο μέσα στην Ευρώπη την οποία βέβαια θέλουμε, αναζητώντας λύσεις πάντα εντός ευρωζώνης, αλλά μπορούμε να συνομιλούμε με Ηνωμένες Πολιτείες, με Κίνα, με Ρωσία… οφείλουμε να κάνουμε οτιδήποτε είναι για το καλό των Ελλήνων» είπε χαρακτηριστικά.

ΠΕΡΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Καμμένου περί πιθανής εισόδου τζιχαντιστών στην Ευρώπη αν αποσταθεροποιηθεί η Ελλάδα, ο κ. Κουίκ ανέφερε ότι παρόμοια δήλωση είχε κάνει και ο ίδιος στο παρελθόν στον ΟΑΣΕ, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς προς τους ομολόγους του στη Ρίγα της Λετονίας λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι στο μέσο ενός τριγώνου που έχει να κάνει με Ουκρανία, Β. Αφρική, Μέση Ανατολή που αν ανισορροπήσει, οι εξελίξεις δεν θα είναι ευχάριστες όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά γενικά για το παγκόσμιο γεωπολιτικό σύστημα. Κάτι, όπως παρατήρησε, που ανησυχεί και τους Αμερικανούς και τους Ρώσους και αυτό έχει τεθεί σε πάρα πολλά φόρα.

Τώρα, συμπλήρωσε, αν κάποιοι θέλουν σε επίπεδο απαξίωσης της συνεργασίας των ΑΝ.ΕΛ. με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας να δημιουργήσουν προβλήματα, λυπάμαι πάρα πολύ είναι πολύ ευτελής η «πολιτική» τους αυτή η… αντιπολιτευτική επιχείρηση. Εμείς θα λέμε τα πράγματα ως έχουν, το έχουν αντιληφθεί οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να βγει από αυτή την ιστορία και πολύ περισσότερο να βρεθεί μία λύση -και θα βρεθεί λύση- στη διαπραγμάτευση, διότι είναι εκπεφρασμένη η άποψή μας και η θέση μας, ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει σε λύσεις εντός Ευρωζώνης (το έχει πει επανειλημμένα αυτό ο κ. Τσίπρας) και επίσης είναι σαφές ότι αυτή είναι και η θέση που εκφράζει η κ. Μέρκελ η οποία δεν θα ήθελε να σκάσει στα χέρια της μία «βόμβα» με τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες, τις οποίες έχει περιγράψει νομίζω και η πρόσφατη διαρροή που έγινε εκ μέρους του κ. Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι αν πάθει κάτι η Ελλάδα το κόστος για την Ευρώπη θα είναι 1 τρισ. Λοιπόν όλα θα πάνε καλά, να ηρεμήσουν παρακαλώ πολύ όλοι αυτοί οι οποίοι νομίζουν ότι είμαστε μία «παρένθεση κυβερνητική» διότι είμαστε τουλάχιστον κυβέρνηση τουλάχιστον μίας τετραετίας, μην πω ότι από την 1η Ιουλίου που θα μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα θα είναι κυβέρνηση τουλάχιστον μιας 8ετίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass