ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ

Από το ρωσικό εμπάργκο, στο Περιφερειακό Συμβούλιο

* Επισκέφθηκαν την Περιφέρεια και συζήτησαν με τον κ. Αγοραστό ο οποίος συμπαρίσταται

Δημοσίευση: 10 Απρ 2015 11:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:57

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας βρέθηκαν χθες το πρωί εκπρόσωποι αγροτικών φορέων από την περιοχή της Αγιάς, οι οποίοι συζήτησαν με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό για το χαμένο εισόδημα λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας και την άσχημη εξέλιξη των σχέσεων με την Ε.Ε. με τη μορφή κυρώσεων. Οι αγρότες έκαναν λόγο για άμεση αναπλήρωση του εισοδήματος αυτού, καθώς, όπως είπαν, είναι θέμα επιβίωσης. Από τον κ. Αγοραστό οι αγρότες ζήτησαν ένα ψήφισμα συμπαράστασης για τον αγώνα τους. Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός τόνισε πως συμπαραστέκεται στον αγώνα τους τον οποίο και χαρακτήρισε δίκαιο, ενώ ανέφερε ότι θα προωθήσει το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο κ. Ρίζος Μαρούδας πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς κ. Τάσος Κωστούλας, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγιάς κ. Δημήτρης Μπίμπος, ο υπεύθυνος του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς κ. Βασίλης Σμυρλής και ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός δήλωσε μετά τη συνάντηση είπε τα εξής: «Εμείς πιστεύουμε στον πρωτογενή τομέα, είναι η λύση στην κρίση. Γι’ αυτό στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, στηρίζουμε την Αγιά, τα μήλα της Αγιάς, τα πράσινα μήλα της οποίας, αποτελούν το 80% των εξαγωγών της χώρας μας για το συγκεκριμένο προϊόν. Τον προηγούμενο Ιούλιο με το εμπάργκο στη Ρωσία υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στο εισόδημα της περιοχής γιατί δεν διατέθηκαν στη Ρωσία τα μήλα στη συνήθη τιμή και αναγκαστικά είτε έμειναν αδιάθετα, είτε διατέθηκαν σε χαμηλότερες τιμές.

Όχι μόνον χάθηκε εισόδημα, αλλά πολλοί μηλοπαραγωγοί κατέγραψαν ζημιές. Αυτό πρέπει να αναπληρωθεί. Θα μου πείτε, σε αυτές τις εποχές γίνονται αυτά; Απαντώ ναι, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την πρωτογενή παραγωγή, οφείλουμε να πράξουμε ό,τι ακριβώς έγινε και με τα ροδάκινα. Μπορεί αυτό να έγινε προεκλογικά, αλλά δεν παύει να είναι μία απόφαση του κράτους. Επειδή λοιπόν πιστεύουμε στην ισοκρατία και την ισονομία, πρέπει και για την περιοχή μας να ισχύσει το ίδιο, για να μπορέσουν να μείνουν οι άνθρωποι στην ύπαιθρο και να σταματήσουν οι στρεβλώσεις στο εισόδημά τους».

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας από την πλευρά του δήλωσε: «Ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση από τον κ. περιφερειάρχη για να τον ενημερώσουμε για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί γενικά με το εμπάργκο της Ρωσίας και που έχει ως συνέπεια τα μήλα της Αγιάς να παραμένουν είτε απούλητα, είτε να έχουν πουληθεί σε πολύ χαμηλές τιμές και να μην καλύπτουν ένα εισόδημα επιβίωσης για εμάς τους παραγωγούς. Κάναμε αυτή την ενημέρωση ζητώντας τη στήριξη του περιφερειάρχη και του Περιφερειακού Συμβουλίου, να συζητηθεί, να υπάρξει μία απόφαση, να μπορέσουμε να πιέσουμε προς την κατεύθυνση να επιλυθεί το δίκαιο αίτημα που έχουμε για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών και βεβαίως να μπορούμε να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας».

ΔΕΝ ΑΙΡΕΙ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΡΩΣΙΑ

Μπορεί τα βλέμματα των αγροτών της Αγιάς αλλά και γενικότερα του Νομού Λάρισας να είναι στραμμένα στις εξελίξεις με τη Ρωσία όμως τα προχθεσινά νέα δεν μεταφράζονται τόσο καθαρά όσο θα ήθελαν. Συγκεκριμένα για διεύρυνση των συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στον αγροτικό τομέα χωρίς, όμως, άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά τρόφιμα έκανε λόγο ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε στη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο Ρώσος πρόεδρος στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπογράψει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση στο εμπάργκο για μια μόνο χώρα. Έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι υπάρχει δυνατότητα για νέες συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass