ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Δ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Προβληματισμοί για την κατανομή πόρων στους Δήμους

* «Να γίνεται δίκαια η κατανομή των ΚΠΑ, με δεδομένο ότι δεν έχουμε να μοιράσουμε πλούτη, αλλά φτώχεια», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΕΔ κ. Κομήτσας

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2013 2:39 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:30
Με μικρή συμμετοχή αιρετών, πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση του συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, σε αίθουσα της ΔΕΥΑΛ στη Λάρισα, ενόψει του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 30-31 Μαΐου, στα Ιωάννινα.
Το θέμα που απασχόλησε κυρίως τα μέλη του, αφορούσε στα οικονομικά των Δήμων και ειδικότερα στον τρόπο κατανομής των πόρων στους ΟΤΑ, οι οποίοι σήμερα κατανέμονται με πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά εκφράστηκε η άποψη ότι πρέπει να αλλάξει διότι έτσι αδικούνται αρκετοί Δήμοι.
Αναλυτικότερα για το θέμα ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Ρίζος Κομήτσας, ανέφερε ότι: «Υπάρχουν Δήμοι, που αν ληφθεί υπόψιν για την κατανομή των ΚΑΠ, μόνο το πληθυσμιακό κριτήριο, ιδιαίτερα όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας με την απογραφή του 2011, θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα και θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της οικονομικής και κατ’ επέκταση της λειτουργικής κατάρρευσης.
Η Στατιστική Υπηρεσία αυτή τη φορά χρησιμοποίησε την έννοια του μόνιμου πληθυσμού, που δίνει διαφορετική εικόνα από αυτήν του πραγματικού ή του νόμιμου πληθυσμού και γενικά τα στοιχεία που έδωσε σε εμάς με μεγάλη καθυστέρηση σηκώνουν μεγάλη συζήτηση και επιδέχονται πολλών ερμηνειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρουσιάζεται μείωση κατοίκων όχι μόνο στους οικισμούς της υπαίθρου αλλά ακόμη και στον Δήμο Αθηναίων.
Τα στοιχεία της απογραφής είναι σαφές ότι επηρεάζονται άμεσα από την εποχή που αυτή λαμβάνει χώρα. Δηλαδή αν γίνει τον χειμώνα, οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές παρουσιάζουν ελάχιστο πληθυσμό και αν γίνει το καλοκαίρι εμφανίζουν σαφώς μεγαλύτερη παρουσία κατοίκων. Παρατηρείται, δε, και το φαινόμενο άτομα που διαμένουν σε αστικές περιοχές αλλά έχουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και τις περιουσίες τους σε περιαστικές περιοχές όπου και βρίσκονται το μεγαλύτερο διάστημα του έτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Κιλελέρ όπου χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι και άλλοι επαγγελματίες μένουν στη Λάρισα αλλά σχεδόν όλη τη διάρκεια τους έτους εργάζονται στα χωριά τους όπου και συντηρούν κατοικίες, επαγγελματικές στέγες κ.λπ. Σε αυτή την περίπτωση, οπουδήποτε και να απογραφούν αυτοί οι άνθρωποι, κάποιον από τους δύο δήμους αδικούν.
Επιπλέον σε πολλούς δήμους, κυρίως ορεινούς και νησιωτικούς, υφίσταται το πρόβλημα του μεγάλου κόστους παρεχόμενων υπηρεσιών, εξαιτίας της δύσκολης πρόσβασης και των σημαντικών αποστάσεων από τα αστικά κέντρα. Το ίδιο ισχύει και για τους δήμους με μεγάλη γεωγραφική έκταση και με πολλές δημοτικές ενότητες. Όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν και δίχως σκοπιμότητες και υπολογισμούς για το τι συμφέρει τον καθένα ξεχωριστά, να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα για την κατανομή των ΚΑΠ, δίκαιο και πραγματιστικό, με δεδομένο ότι δεν έχουμε να μοιράσουμε πλούτη, αλλά φτώχεια.
Και όλα αυτά τη στιγμή που το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των δήμων ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ ενώ με τα σημερινά δεδομένα έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για κατανομή 1,3 δισ. (ακριβώς τα μισά δηλαδή) ενώ κανείς δεν μας διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει από πλευράς της κυβέρνησης και νέα απόπειρα περικοπών σε αυτούς τους πόρους, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε».
Ο δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Κώστας Τζανακούλης, αναφερόμενος στο θέμα υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι μοιράζουμε τη φτώχεια μας…».
ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Ο κ. Κομήτσας, κατέθεσε επίσης το θέμα της επιτροπείας στους δήμους και ειδικότερα αναφερόμενος στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Θα επαναλάβω ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε τέτοιες πρακτικές, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν την Αυτοδιοίκηση σε αδιέξοδο και τους δήμους, αργά ή γρήγορα, σε λουκέτο. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να καθορίζονται από άλλους τα δημοτικά τέλη και οι δημοτικοί φόροι, δεν θα μετατραπούμε σε φοροεισπράκτορες της κεντρικής εξουσίας».
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας – φροντίδας και εξυπηρέτησης των πολιτών για μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η Πολιτεία έχει μεταβιβάσει στους δήμους σειρά αρμοδιοτήτων, που μας επιφορτίζουν με ένα τεράστιο διοικητικό και διαχειριστικό κόστος, δίχως, όμως, να μας μεταβιβάσει και αντίστοιχους πόρους. Επιτέλους, πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την πρακτική, που μας οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό και έχει επιπτώσεις στην προσπάθεια που όλοι καταβάλλουμε για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Στην εισήγησή του επίσης ο πρόεδρος, και θέτοντας το θέμα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων στους Δήμους, τόνισε: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την απόλυση, έστω και ενός υπαλλήλου – εργαζομένου στους δήμους, ενώ διαφωνούμε και με τη διαθεσιμότητα προσωπικού στη λογική της έμμεσης απόλυσης.
Είναι λογικό να διατηρούμε επιφυλάξεις γιατί εδώ και ένα χρόνο έχει ανοίξει το θέμα της διαθεσιμότητας και μέχρι σήμερα δεν έχουν τακτοποιηθεί οι τοποθετήσεις εργαζομένων σε άλλους φορείς, αν και έχουν ανακοινωθεί. Συμφωνούμε, ωστόσο, με την κινητικότητα, γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν υπηρεσίες με μεγάλες ελλείψεις και άλλες με πλεονάζον προσωπικό.
…Ζητάμε να υλοποιηθούν τα αιτήματα μετατάξεων υπαλλήλων, από δήμο σε δήμο, από δήμους προς περιφέρειες και το αντίθετο, αλλά και από ΠΕΔ σε δήμους».
Συνεργασία σε νέες βάσεις, ζήτησε να τεθεί μεταξύ Δήμων, με τον ΟΓΑ και ΕΛΓΑ και ειδικότερα υποστήριξε: «Το πλαίσιο της συνεργασίας των δήμων με τον ΟΓΑ και των ΕΛΓΑ πρέπει να τοποθετηθεί σε νέες βάσεις, με βάση τα νέα χωροταξικά μας δεδομένα, την απαγόρευση των προσλήψεων προσωπικού και το νέο πεδίο των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους δύο Οργανισμούς. Ο ΟΓΑ έγινε, πλέον, κύριο ταμείο ασφάλισης και δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι δήμοι να καλύψουν από τον δικό τους προϋπολογισμό τα λειτουργικά έξοδα για την παροχή των υπηρεσιών του ΟΓΑ στους ασφαλισμένους του.
Εφόσον ο ΟΓΑ επιδιώκει την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του με υπαλλήλους των δήμων θα πρέπει να συνάψουμε προγραμματικές συμβάσεις, μέσα από τις οποίες θα εξασφαλίζεται η κάλυψη του κόστους και των αναγκών σε διάθεση προσωπικού, που μέχρι σήμερα επωμίζονται εξ ολοκλήρου οι Δήμοι.
Το ίδιο λέμε και για τον ΕΛΓΑ με τη διαδικασία ορισμού των ανταποκριτών του Οργανισμού.
Για μας είναι ξεκάθαρο και σε αυτό συμφώνησε και η διοίκηση του ΕΛΓΑ στη συνάντηση που είχαμε πρόσφατα στην Αθήνα με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, ότι πρέπει να υπάρξει σταδιακή ανάπτυξη υπηρεσιών στους δήμους για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στην παραγωγή εξαιτίας φυσικών καταστροφών, να ενισχυθούν οι υπηρεσίες των δήμων με γεωτεχνικούς από άλλες υπηρεσίες στις οποίες πλεονάζουν, να δρομολογηθεί συστηματική μηχανογράφηση με πιλοτικές εφαρμογές για να μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία στην εξυπηρέτηση των αγροτών και να καταβάλλονται ταχύτερα οι αποζημιώσεις. Διάθεσή μας είναι να διατηρηθεί η αρχή εγγύτητας για την παροχή υπηρεσιών και να μην αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ να πάνε στα αστικά κέντρα για τη διεκπεραίωση υποθέσεών τους και την άντληση πληροφόρησης για μία σειρά από θέματα».
ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στο πλαίσιο του συμβουλίου εκφράστηκε η άρνηση της ΠΕΔ Θεσσαλίας, να γίνουν ταυτόχρονα οι δημοτικές με τις εθνικές ή τις ευρωεκλογές.
Ο κ. Κομήτσας υποστήριξε συγκεκριμένα ότι: «Θέση μας η οποία εκφράζεται και από τα κεντρικά μας όργανα (ΚΕΔΕ) είναι να μην ταυτιστούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με οποιεσδήποτε άλλες (Εθνικές ή ευρωεκλογές). Επίσης, θετικά βλέπουμε το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας των νυν δημοτικών αρχών…».
Στα οικονομικά δεδομένα αναφέρθηκε κατά το συμβούλιο ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών κ. Τσαντής ενώ ο κ. Κοντορίζος αναφέρθηκε στις κοινωνικές δομές που λειτουργούν στους Δήμους.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass