Η ΛΑΡΙΣΑ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΙΑ –ΤΟΣΟ- ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ

Χωρίς... αρχοντιά στα οικονομικά, η καθαριότητα είναι «μισή»

* Με ελλιπές προσωπικό, με εναλλασσόμενους άπραγους συμβασιούχους, δίχως δυνατότητα πληρωμής υπερωριών και κυριακάτικων, η Υπηρεσία Καθαριότητας αγωνίζεται να μη βρωμίσει η πόλη

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2013 23:12 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:27
 Χειροτερεύει η εικόνα καθαριότητας της πόλης, ως απότοκο της νέας κατάστασης που έχει περιέλθει και ο Δήμος στη Λάρισα: με τη σοβαρή μείωση του προσωπικού στην υπηρεσία αλλά και την αδυναμία πληρωμής υπερωριών στους εργαζόμενους.
Τα παράπονα των Λαρισαίων πληθαίνουν για κάδους που ξεχειλίζουν ή μυρίζουν, για σκουπίδια σε κοινόχρηστους χώρους. Μάλλον αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η Λάρισα δεν παρουσιάζεται πλέον πεντακάθαρη, όπως ήταν πριν δυο-τρία χρόνια. Αναμενόμενο φυσικά και απολύτως εξηγήσιμο. Η πληθώρα συνταξιοδοτήσεων μονίμων υπαλλήλων, σε συνδυασμό με την απαγόρευση προσλήψεων υπαλλήλων Υ. Ε. και Δ. Ε. (η οποία ισχύει τουλάχιστον μέχρι το 2016), έχουν μειώσει σημαντικά το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Ειδικά στους ειδικευμένους, χειριστές, οδηγούς κλπ, ειδικότητες που δεν προκύπτουν εύκολα για απασχόληση με ολιγόμηνες συμβάσεις, το πρόβλημα είναι οξύτατο.
Γενικότερα, η προσπάθεια να καλυφθούν τα μεγάλα κενά με συμβασιούχους δεν αποδίδει ικανοποιητικά. Στην αρχή της εβδομάδας που πέρασε, έληξαν οι συμβάσεις των «διμηνιτών» και στο τέλος της ξεκίνησαν εκείνες των νέων, αυτών που προσλήφθηκαν επίσης με δίμηνες συμβάσεις. Μόλις τελειώσουν και αυτοί ελπίζεται ότι θα έχουν προσληφθεί οι «οκταμηνίτες». Η υπηρεσιακή αναταραχή προφανής.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στα λεγόμενα «οκτάμηνα», που αναμένεται να δώσουν και πάλι ανάσα, οι προσλήψεις που εγκρίθηκαν φέτος για τον Δήμο Λαρισαίων είναι σημαντικά λιγότερες από πέρυσι. Πέραν αυτού όμως, η διαρκής εναλλαγή υπαλλήλων δημιουργεί σοβαρό υπηρεσιακό πρόβλημα. Και συντονισμού στον μηχανισμό αλλά και απόδοσης των εργαζομένων. Ώσπου να μάθει κάποιος τη δουλειά, να εξοικειωθεί, να μάθει τα δρομολόγια, φεύγει- κι άντε φτού κι από την αρχή με τους καινούργιους.
Εμφανής είναι η μειωμένη συγκριτικά παρουσία οδοκαθαριστών στην πόλη. Φυσιολογική εξέλιξη αφού η στελέχωση του προσωπικού στα απορριμματοφόρα αποτελεί ανελαστική υποχρέωση της υπηρεσίας. Από το προσωπικό που θα περισσέψει θα βγουν όσοι θα καθαρίσουν σε δρόμους, πάρκα και πλατείες.
Απόδειξη της κατάστασης που χειροτερεύει, αποτελεί το γεγονός ότι τα 16 «συνοικιακά» απορριμματοφόρα δεν περνούν πια από τις γειτονιές τρεις φορές την εβδομάδα, όπως παλιότερα, αλλά μόνο δύο. Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη από τις μισές, κάθε Τρίτη και Παρασκευή από τις υπόλοιπες. Η Τετάρτη αφιερώνεται στην αποκομιδή των κάδων ανακύκλωσης και των ογκωδών αντικειμένων, μπαζών κλπ. Η μεγάλη αρνητική αλλαγή συνίσταται στο ότι απορριμματοφόρα δεν βγαίνουν πλέον Σαββατοκύριακα στη Λάρισα, πρακτικά η καθαριότητα εργάζεται πια πενθήμερο. Τα 9 απορριμματοφόρα που περνούσαν καθημερινά, τις νυχτερινές ώρες πάντα, από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, το κάνουν πια μονάχα πέντε βράδια τη βδομάδα. Έγινε ωστόσο κατορθωτό ώστε 3 απορριμματοφόρα να κάνουν αποκομιδή σκουπιδιών από την καρδιά της πόλης, τους πεζόδρομους, και μία επιπλέον, έκτη ημέρα εβδομαδιαίως. Η υπηρεσία δεν μπορεί να καλύψει υπερωρίες και κυριακάτικα για το προσωπικό της και άρα πορεύεται χωλαίνοντας.
Υπάρχει η παροιμία πως η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Μάλλον ισχύει και αντιστρόφως: Όταν τα οικονομικά του Δήμου, μόνο αρχοντικά δεν είναι, τότε και η καθαριότητα είναι μισή.
Σωτ. Ζαχαριάς
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass