Πράσινο φως για την μελέτη του Μύλου Παππά

Δημοσίευση: 29 Απρ 2013 23:41 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:56

 

Υπεγράφη χθες από τον δήμαρχο Λαρισαίων Κώστα Τζανακούλη η σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης αναφορικά με την ανακατασκευή του κεντρικού κτιρίου του Μύλου του Παππά, παρουσία εκπροσώπων της εταιρίας που θα συντάξει την μελέτη και υπηρεσιακών παραγόντων.    

Το κτιριακό συγκρότημα του «ΜΥΛΟΥ ΠΑΠΠΑ»  αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της νεότερης περιόδου της πόλης, που μέχρι τις αρχές του αιώνα λειτουργούσε ως αλευρόμυλος.    Είναι ένα βιομηχανικό συγκρότημα κτιρίων με ένα κεντρικό κτίριο συνολικού εμβαδού 3.062 μ2  και περιμετρικά  κτίρια συνοδείας – αποθήκες εμβαδού 1.910 μ2.

Το συγκρότημα είναι κτισμένο σε οικόπεδο εμβαδού 13 στρεμμάτων,   επί των οδών Γεωργιάδου και Διονύσου, δίπλα  από το Φρούριο της Λάρισας, στην παλιά  συνοικία Ταμπάκικα και δίπλα στον ποταμό Πηνειό. Το 1893 αποτελεί τη χρονιά  έναρξης της λειτουργίας ενώ το 1920 το κτίριο καταστρέφεται από πυρκαγιά. Το 1921  εκσυγχρονίζεται και η μεγάλη περίοδος λειτουργίας του είναι από το 1927 έως το 1983 οπότε και σταματά. Η μεγάλη πυρκαγιά του 2001 κατέστρεψε πολύτιμα ξύλινα μηχανήματα, τα οποία όμως είχαν αποτυπωθεί και καταγραφεί πλήρως με ανάθεση μελέτης  του παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και όλων των ξύλινων φερόντων στοιχείων- δοκών – δαπέδων και  τμημάτων των ξύλινων στεγών. H ολοκλήρωση του έργου εντάχθηκε  στον  άξονα Προτεραιότητας 03- Βελτίωση του Επιχειρησιακού περιβάλλοντος του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και  Επιχειρηματικότητα»  και  συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η δημόσια  δαπάνη της πράξης συνολικά  ανέρχεται  σε  3.796.929,07 € .

Η ΜΕΛΕΤΗ

Η  μουσειολογική – μουσειογραφική μελέτη χρηματοδοτείται   από Πιστώσεις  του  ΠΔΕ (κωδικός του έργου 2012ΣΕΟ1180009)  ως υποέργο της πράξης με τίτλο :  «Πολιτιστικό κέντρο – Μουσείο ΜΥΛΟΥ ΠΑΠΠΑ»,  το οποίο έχει ενταχθεί στο Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΜΙS 372980) του Υπουργείου  Ανάπτυξης – Ανταγωνιστικότητα ς –Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων .

Η μουσειολογική - μουσειογραφική μελέτη περιλαμβάνει την ανάθεση  μελέτης  για την πρόταση διαμόρφωσης  αιθουσών του κτιρίου σε Μουσείο σιταριού -αλεύρου  που θα απεικονίζει όλα τα στάδια εξέλιξης  της αλευροβιομηχανίας.            Η συνύπαρξη του Μουσείου με πολιτιστικές δραστηριότητες  στο πολυδύναμο και ανοικτό κτίριο, προϋποθέτει μια αυστηρή κατανομή χώρων και δραστηριοτήτων ώστε για τον  επισκέπτη να διασφαλίζονται η δυνατότητα άμεσου προσανατολισμού και η ομαλή επιλογή και ροή της κίνησης του στο χώρο.                 Ο επισκέπτης θα έχει μια συγκεκριμένη πορεία μέσα από την οποία θα μπορεί να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την διαδικασία επεξεργασίας του σιταριού από την παραγωγή, την συγκέντρωση έως την άλεση και την παραγωγή του αλεύρου. Το σιτάρι αποτέλεσε το κύριο προϊόν του Θεσσαλικού κάμπου, σύμβολο ζωής και ανάπτυξης από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Στο Μουσείο θα υπάρχει μια παρουσίαση της καλλιέργειας του σιταριού, της συλλογής και αποθήκευσης του από τα παραδοσιακά μέσα, το αλεύρι και το δρεπάνι μέχρι τις σύγχρονες θεριζοαλωνιστικές μηχανές, της επεξεργασίας του σιταριού και της άλεσης του από τις μυλόπετρες έως τις μηχανές και τους σύγχρονους αλευρόμυλους και των προϊόντων του σιταριού και του αλεύρου και των τρόπων παραγωγής ψωμιού.

Η αμοιβή της μελέτης  ανέρχεται  σε 93.168,39 € ήτοι 75.746,66 €  για εργασίες και  17.421,73 € για Φ.Π.Α. 23%.

Τέλος ο δήμος Λαρισαίων καλεί όλους όσους εργάστηκαν στον παλαιό  Μύλο Παππά ή συγγενείς αυτών να έρθουν σε επικοινωνία με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου (τηλ.  2410-259289, 2413-500270, 2413-500285, 2410-531961) προκειμένου να καταγραφούν οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες τους  σχετικά με τη λειτουργία και τη ζωή του παλαιού εργοστασίου και να αξιοποιηθούν παλαιές φωτογραφίες , έγγραφα ή άλλα αντικείμενα σχετικά με τον Μύλο στο μουσείο ΜΥΛΟΥ ΠΑΠΠΑ που πρόκειται να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass