ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

«Θα πάρετε εξιτήριο, έχετε email;»

Δημοσίευση: 19 Απρ 2013 2:37 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:42
Την ηλεκτρονική ενημέρωση των ασθενών εγκαινίασε η Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν περισσότερο οι νέες τεχνολογίες αλλά και να περιορισθεί το... «χαρτοβασίλειο».
«Στην αρχή η πρωτοβουλία μας αντιμετωπίσθηκε με δυσπιστία, μας έλεγαν πώς θα χειρισθεί υπολογιστή κάποιος “ηλεκτρονικά αναλφάβητος” για να λάβει email» τονίζει στην «Ε» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της κλινικής Κώστας Γουργουλιάνης «αλλά σήμερα όλο και περισσότεροι ανταποκρίνονται θετικά» για να προσθέσει πως «η λογική είναι απλή. Αντί να λάβει σε χαρτί το ενημερωτικό σημείωμα που παίρνουν όλοι οι ασθενείς με το εξιτήριό τους από την κλινική, θα πάρει σε ηλεκτρονική μορφή, είτε μέσω ενός φορητού δίσκου αποθήκευσης είτε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».
Η Πνευμονολογική κλινική θέλοντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του όγκου των χαρτιών (αρχείο κλπ), πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι κλινικές, αξιοποίησε τον «Ασκληπιό» την ηλεκτρονική δηλαδή βάση ιατρικών δεδομένων που διαθέτουν, χωρίς να εκμεταλλεύονται επαρκώς, τα δημόσια νοσοκομεία.
Κάθε γιατρός της κλινικής ενημερώνει τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς με την εισαγωγή του στο νοσοκομείο και για τα όσα ακολουθούν (κλινικά ευρήματα, πορεία νόσου, αγωγή κλπ) κατά τη διάρκεια της νοσηλείας σε μια διαδικασία που αφορά στην εσωτερική λειτουργία της κλινικής. Σε ό,τι αφορά όμως στον ασθενή, με το εξιτήριό του η κλινική αντί να του παραχωρήσει το ενημερωτικό σημείωμα (ιστορικό κλπ) σε έντυπη έκδοσή του το διαθέτει σε ηλεκτρονική μορφή, όπως σε ηλεκτρονική μορφή μπορεί να λάβει μια ακτινογραφία ή και μια εικόνα βρογχοσκόπησης αν απαιτηθεί.
Σημειώνεται πως ήδη κλινικές και Τμήματα του νοσοκομείου αλληλοενημερώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, αντικαθιστώντας πρακτικές του παρελθόντος όπου μεταξύ άλλων ο ασθενής «κουβαλούσε» την ακτινογραφία. Οσοι βεβαίως δεν διαθέτουν υπολογιστή, σύνδεση με διαδίκτυο και κατ’ επέκταση ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, λαμβάνουν το ενημερωτικό σημείωμα με τον παραδοσιακό τρόπο «με τους ασθενείς, όπως διευκρινίζει ο κ. Γουργουλιάνης, να αποδέχονται σταδιακά τη διαδικασία η οποία προφανώς και δεν αφορά στην ουσία των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στην κλινική μας, συνδέεται όμως με λειτουργικά θέματα και μια διαφορετική αντίληψη, προσαρμοσμένη στην εποχή μας».
«Τις τελευταίες εβδομάδες, εξηγεί ο κ. Γουργουλιάνης, ενεργοποιήθηκε από την Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου η ηλεκτρονική βάση καταγραφής των ασθενών. Στην εισαγωγή του ασθενούς συμπληρώνεται σε πιστοποιημένους υπολογιστές το ιστορικό του, η αγωγή και οι εξετάσεις.
Τις επόμενες ημέρες νοσηλείας συμπληρώνεται η πορεία της νόσου και τελικά το ενημερωτικό σημείωμα μπορεί να αποστέλλεται στον ασθενή με ηλεκτρονικό μήνυμα (email). Σε αυτή την ηλεκτρονική αποστολή του ενημερωτικού μπορεί να συμπεριληφθούν ακτινολογικές ή βρογχοσκοπικές εικόνες κ.λ.π.
Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας δίνει τη δυνατότητα μείωσης του όγκου των πληροφοριών που φυλάσσεται στο αρχείο με την κλασική μορφή των χάρτινων φακέλων. Όταν αναπτυχθεί η σύνδεση των εργαστηρίων με τις κλινικές όλες οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες χωρίς παραπεμπτικά κ.λ.π. Ο γιατρός ζητάει από τον ασθενή ή τους συνοδούς του μια διεύθυνση email για να αποσταλεί το ενημερωτικό. Μετά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής αρκετοί νοσηλευόμενοι επιλέγουν αυτό τον τρόπο» καταλήγει ο κ. Γουργουλιάνης.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass