ΠΥΡΕΤΩΔΩΣ ΔΟΥΛΕΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΦΟΡΕΙΩΝ

Εργασίες για τη μόνιμη έκθεση του Διαχρονικού

-Τοποθετούνται τα διαχωριστικά και οι προθήκες, που θα φιλοξενήσουν τον αρχαιολογικό πλούτο

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2013 13:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:51

Της Λένας Κισσάβου

 

Με γρήγορους ρυθμούς εργασιών, που πιθανόν να ξεπεράσουν και τις καλύτερες προσδοκίες ολοκλήρωσης του έργου, συνεχίζεται η κατασκευή της υποδομής που θα φιλοξενήσει τον πλούτο των αρχαιολογικών εκθεμάτων του Διαχρονικού Ιστορικό Μουσείου Λάρισας, σε ένα χώρο 2.000 τετραγωνικών μέτρων.

Συνεργεία του ανάδοχου του έργου (κ. Αντ. Λιγνού) διαμόρφωσης του εκθεσιακού χώρου της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, με την κατασκευή διαχωριστικών και προθηκών, δουλεύουν καθημερινά πυρετωδώς, από τις 24 Ιανουαρίου του 2013, και σύμφωνα με την πορεία των εργασιών, εκτιμάται ότι αυτές θα ολοκληρωθούν, πριν την λήξη του χρονικού ορίου που ορίζει η σύμβαση, και ειδικότερα πριν τη λήξη του έτους.

Παράλληλα εξελίσσονται και άλλοι τρεις διαγωνισμοί ,που αφορούν και μόνο στην υποδομή του χώρου της μόνιμης έκθεσης του μουσείου και αυτοί είναι ο φωτισμός των εκθεμάτων (εκτός των προθηκών), η κατασκευή και τοποθέτηση στηριγμάτων και βάθρων για την παρουσίαση των εκθεμάτων που θα είναι εκτός προθηκών η προμήθεια και τοποθέτηση εποπτικού υλικού, οπτικοακουστικού υλικού, που θα συνοδεύει τα εκθέματα με πληροφορίες για την ταυτότητά τους.

Ο τελικός προϋπολογισμός του έργου των ξύλινων διαχωριστικών της μόνιμης έκθεσης και των προθηκών, ανέρχεται στα 950.000 ευρώ και αναμένεται το έργο να εξελιχθεί σε τρεις φάσεις.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΙΕ΄ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Ανθή Μπάτζιου- Ευσταθίου, το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση των 2.000 τ.μ., ενώ προβλέπεται να παραμείνει ελεύθερος χωρίς προθήκες ένας χώρος 500 τ.μ. που θα φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, και θα διαμορφώνεται κάθε φορά σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Πυρετωδώς δουλεύουν επίσης, προς την ολοκλήρωσης της μόνιμης έκθεσης του μουσείου και οι αρχαιολόγοι των δύο Εφορειών της Λάρισας, καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό τους, συντηρητές αρχαιοτήτων, εργατοτεχνίτες…κ.α., στοχεύοντας όλοι μαζί να κατακτήσουν το συντομότερο δυνατό το ποθητό αποτέλεσμα που χρόνια περιμένει η τοπική κοινωνία, το άνοιγμα των πυλών του.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ

ΤΟ 2014

Η εικόνα του εκθεσιακού του χώρου, έτσι όπως προβλέπει η μελέτη να είναι το 2014, θα είναι η εξής:

Θα χωρίζεται σε χρονολογικές ενότητες και υποενότητες ως εξής:

1.«Στις όχθες του Πηνειού»: Παλαιοντολογικά ευρήματα - Παλαιολιθική εποχή

2. «Η μνήμη της πέτρας»: Νεολιθική εποχή - Μορφή και οργάνωση των νεολιθικών οικισμών, η νεολιθική οικία (κέλυφος και λειτουργίες), η οικονομία και η ιδεολογία της νεολιθικής κοινωνίας.

3. «Όταν ο Αχιλλέας έγινε ήρωας στην Τροία»: Η εποχή του Χαλκού – μυκηναϊκά χρόνια

4. «Όταν ο Αχιλλέας έγινε ήρωας του Ομήρου»: Η εποχή του Σιδήρου – γεωμετρικά χρόνια.

5. «Όταν η γη και τα άλογα στήριξαν την εξουσία»:  Αρχαϊκά και κλασικά χρόνια

Υπο-ενότητα α. «Από τη ράχη του αλόγου…»: Παρουσιάζεται το θέμα του θεσσαλικού ιππικού και των θεσσαλικών αγώνων.

Υπο-ενότητα β: «Ο θάνατος δεν είναι σιωπηλός»: Η ανθρωπολογία του θανάτου μέσα από τα ταφικά έθιμα και τις πληροφορίες που παραδίδουν για την κοινωνία που τα τηρούσε.

6.«Υπό το κράτος των Μακεδόνων»: Η οργάνωση του Κοινού των Θεσσαλών, οι πολιτειακοί θεσμοί, η κοινωνική και πολιτική οργάνωση, οι κάθε φύσεως συμμαχίες, οι σχέσεις των γηγενών με άλλες κοινότητες.

Υπο-ενότητα α: «Ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής»: Το γούστο και οι αισθητικές τάσεις της εποχής, καθώς και οι τρόποι και οι κανόνες που τις διαμορφώνουν.

Υπο-ενότητα β: «Ντόπιοι θεοί και ξένοι»

7. «Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία και το κοινό των Θεσσαλών».

Υπο-ενότητα α: «Η ζωή της πόλης γυρίζει γύρω από το θέατρο»

Η ιστορία των δυο θεάτρων της Λάρισας.

 Υπο-ενότητα β: «Προσοχή, εύθραυστο!»

Δείγματα υαλουργίας που στην πλειονότητά τους χρονολογούνται στην ρωμαϊκή και πρώιμη βυζαντινή περίοδο.

8. «Νέα θρησκεία και νέοι θεσμοί στην πόλη».

Υπο-ενότητα α: «Ιδιοκτήτες παλιού ή νέου κόσμου;»

9.«Συνέχειες και ασυνέχειες»: Το κάστρο της Λάρισας, οι περιφερειακές επισκοπές και η μοναστική κοινότητα του όρους των Κελλίων στον ανατολικό Κίσσαβο.

Υπο-ενότητα α: «Ένα ζευγάρι σκουλαρίκια διηγείται»

Υπο-ενότητα β: «Όλη του η τέχνη σ’ ένα πιάτο»:Παρουσιάζονται οι βυζαντινοί αγγειοπλάστες, τα τοπικά εργαστήρια και η κεραμική παράδοση στη Λάρισα και στον Τύρναβο.

10. «Μέχρι το τέλος των αυτοκρατοριών»: Όψεις της πόλης κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας, μέχρι και την απελευθέρωσή της.

Υπο-ενότητα α: « Η δύναμη στην περιφέρεια»: Παρουσιάζονται εμπορικά κέντρα, όπως τα Αμπελάκια, η Αγιά, ο Τύρναβος, καθώς και εκθέματα εκκλησιαστικής τέχνης.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass