Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

«Με σωστές επιλογές και σύνεση μπορούμε να αναγεννηθούμε!»

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2013 0:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:34
 
 
ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Με την καθιερωμένη λαμπρότητα και επισημότητα και με μεγάλη συμμετοχή πιστών γιορτάστηκε και εφέτος η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος στην πόλη της Ελασσόνας, όπου υπάρχει και ο φερώνυμος ναός του Αγίου.
Προχθές το πρωί, ανήμερα της γιορτής, στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας τελέσθηκε ο Όρθρος και η αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Βασίλειος. Μαζί του συλλειτούργησαν ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σπαρμού Ολύμπου – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, ο «οικοδεσπότης» ιερέας π. Αλέξανδρος Ρουμπιές και οι ιερείς ενοριών της πόλης και της περιοχής π. Νικόλαος Πνευματικός, π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, π. Νικόλαος Νακούλας, π. Ευάγγελος Γκανάτσιος, π. Χρήστος Γεροφάκας.
Στο Θείο Κήρυγμα που ακολούθησε, ο μητροπολίτης κ. Βασίλειος μίλησε για τον θαυματουργό Άγιο Σπυρίδωνα, που δεν διακρινόταν για τη μόρφωση του, αλλά ξεχώρισε για την απλότητα και την ταπεινοφροσύνη του.
«Η μνήμη μας στρέφεται σήμερα στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ο Άγιος Σπυρίδων με θαυμαστό τρόπο πολέμησε κατά της αιρέσεως του Αρείου, που ήταν ένα πλανεμένος κληρικός, και ανέτρεψε όλες τις ρητορείες και επιχειρήματα των αιρετικών. Τους εξήγησε ότι τα τρία υλικά, η φωτιά, το νερό και το χώμα που αποτελούσαν το κεραμίδι βρίσκονταν μαζί σε ένα σώμα. Το ίδιο συμβαίνει και με την Αγία Τριάδα. Ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα, αποτελείται από τρεις υποστάσεις αλλά είναι μία ουσία, αδιαίρετη. Μετά από αυτό το ξεχωριστό θαύμα που προκάλεσε έκπληξη σε όλο τον κόσμο, πολλοί αλλόθρησκοι πίστεψαν στον αληθινό Θεό. Ο Άγιος Σπυρίδων, ένας βοσκός προβάτων έγινε ιεράρχης! Μας διδάσκει πως η αρετή, η άσκηση και η προσευχή μεταμορφώνει τον άνθρωπο. Καταξιώθηκε σαν ένας μεγάλος ιεράρχης και κάνει αισθητή τη δική του ξεχωριστή παρουσία. Άνθρωπος απλός, άνθρωπος που ζει στη φύση και χαίρεται τη ζωή, που έχει άδολη αγάπη προς τον συνάνθρωπο του, που μπορούσε να συνδυάζει Θεό και καρδιά. Ο Άγιος Σπυρίδωνας, αυτός ο ιεράρχης με το ταπεινό φρόνημα, υπήρξε ο άγρυπνος αγωνιστής της αρετής και του καλού. Μας δείχνει και στην εποχή μας το δρόμο, με σύνεση και σωστές επιλογές να προχωρήσουμε. Χρειάζεται απόφαση, πίστη και ισχυρή θέληση. Έχουμε την δυνατότητα και μπορούμε να αναγεννηθούμε...!», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Βασίλειος.
Στις 10.30 το πρωί, κάτω από ένα ...«ήλιο με δόντια» και με φόντο ένα χιονισμένο επιβλητικό Όλυμπο, πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της ενορίας η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνος. Προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας (με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού κ. Δημ. Τσιαβέ), η Εμβάδα του Αγίου (φυλάσσεται στο ναό της Ελασσόνας) που κρατούσε ο εφημέριος του ναού π. Αλέξανδρος Ρουμπιές, ο κλήρος, ακολουθούσαν δε οι αρχές και δεκάδες πιστοί.
Στις εφετινές θρησκευτικές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:
ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Μιλτιάδης Βαρσάμης, ο πρώην αντινομάρχης Λάρισας κ. Δημ. Τσιουρής, οι δημοτ. σύμβουλοι κ.κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας και Γιάννης Ράπτης, ο υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ηρακλής Λιόλιος, ο υπεύθυνος Αγροτικού ΠΑΣΟΚ Ν. Λάρισας κ. Παύλος Κονδυλίδης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, οι κυρίες των Φιλοπτώχων Ταμείων της ενορίας του Αγίου Σπυρίδωνος και ενοριών της πόλης, καθώς και πολλοί κάτοικοι του Δήμου Ελασσόνας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass