ΒΑΝΔΑΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΕΜΠΟΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ

Εικόνες εγκατάλειψης στους ανελκυστήρες του ΟΣΕ

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2013 1:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:23
  
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Δείγμα παντελούς έλλειψης πολιτισμού και κοινωνικής συμπεριφοράς, είναι αναμφίβολα οι βανδαλισμοί που έχουν υποστεί από κάποιους ασυνείδητους, οι τέσσερις ανελκυστήρες, στις δύο υπέργειες διαβάσεις των πεζών του ΟΣΕ στη Λάρισα.
Τα ασανσέρ που κατασκεύασε ο ΟΣΕ, στις οδούς Υψηλάντου και Δούκα και Λαταμμύα και Άρτης, για τη διέλευση των πεζών και δη των ανήμπορων και ηλικιωμένων πολιτών, εδώ και τρία περίπου χρόνια δεν λειτουργούν, θέτοντας σε ταλαιπωρία όλους εκείνους που θέλουν να περάσουν από τα συγκεκριμένα σημεία.
Από τη μία ο κατασκευαστής και ιδιοκτήτης του έργου ο ΟΣΕ και από την άλλη ο χρήστης που σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης είναι ο Δήμος Λαρισαίων, ρίχνουν ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλο, για τον λόγο που δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών.
Έτσι λοιπόν από την πλευρά του ΟΣΕ, επισημαίνεται ότι ναι μεν ο οργανισμός ευθύνεται για τις αποκαταστάσεις ζημιών που προέρχονται από βανδαλισμούς και πως με δική του δαπάνη θα πρέπει να προχωρά στις τυχόν φθορές, ωστόσο στελέχη του Οργανισμού στη Λάρισα, σημειώνουν ότι από την πλευρά του Δήμου Λαρισαίων δεν έχει οριστεί εδώ και μήνες συντηρητής, και για τον λόγο αυτό τα τέσσερα ασανσέρ παραμένουν σε αδράνεια.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του δήμου, η οποία ισχυρίζεται ότι ναι μεν δεν έχει οριστεί συντηρητής από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και σήμερα- το τελευταίο συμφωνητικό εργασιών του δήμου με τον συντηρητή έληξε στις 31 Ιουλίου του 2012- για έναν και μοναδικό λόγο, διότι ο ΟΣΕ παρά τις συνεχείς οχλήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, δεν προχώρησε προφανώς λόγω έλλειψης χρημάτων, σε καμία αποκατάσταση των υπαρχόντων φθορών.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την υπ. αριθμόν απόφαση 140 (14 Φεβρουαρίου 2008) σύμβαση παραχώρησης από τον ΟΣΕ στον Δήμο Λαρισαίων, για τη χρήση των τεσσάρων ανελκυστήρων προβλέπονται τα εξής:
Ο Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής Α.Ε υποχρεούται να:
* Αναλαμβάνει όλες τις ενέργειες και τις δαπάνες που απαιτούνται για τη σύνδεση των 4 ανελκυστήρων, με τα δίκτυα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, καθώς και τις δαπάνες κατανάλωσης ρεύματος και τηλεπικοινωνιών.
* Ο ΕΔΙΣΥ Α.Ε. αναλαμβάνει τις δαπάνες για την αντικατάσταση ειδικών εξαρτημάτων, που οφείλονται σε βανδαλισμούς και ακραία καιρικά φαινόμενα και γενικά ότι σχετίζεται με τη μη συνήθη χρήση λειτουργίας των ανελκυστήρων.
Από την πλευρά του ο Δήμος υποχρεούται να:
* Να διατηρεί τους ανελκυστήρες στην κατάσταση που τους παρέλαβε από τον κατασκευαστή εις το ακέραιο.
* Να γνωστοποιεί εντός 3 ημερών κάθε βλάβη που τυχόν θα προκύψει στους ανελκυστήρες, που θα οφείλεται σε κακή κατάσταση αυτών, καθώς και να επιτρέπει τον επιθεωρησιακό έλεγχο της καλής λειτουργίας αυτών από τον ΕΔΙΣΥ και τον κατασκευαστή.
* Να αναλαμβάνει σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία την ανάθεση συντήρησης των 4 ανελκυστήρων με επίσημο εξουσιοδοτημένο συντηρητή, τον οποίο οφείλει να γνωστοποιεί στον ΕΔΙΣΥ, καθώς και τις δαπάνες συντήρησής του.
Ο Δήμος Λαρισαίων σύμφωνα με τον ηλεκτρολόγο-μηχανικό κ. Κώστα Συντάκα, έχοντας συνάψει από την πρώτη στιγμή ως όφειλε, συμφωνητικό εργασιών συντήρησης των 4 ανελκυστήρων με ιδιώτη συντηρητή, επιθεωρούσε τα σημεία που είχαν εγκατασταθεί και προέβαινε στις ανάλογες συστάσεις προς τον ΟΣΕ για να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, όπου και όταν υπήρχαν.
Με έγγραφό του προς τον ΟΣΕ το 2010, γνωστοποίησε τις φθορές που έγιναν τότε αναγράφοντας το ακριβές ποσό.
Ο ΟΣΕ με δικό του έλεγχο δέχτηκε να επισκευάσει τα ασανσέρ με μικρότερο όμως κόστος, όπως και έγινε.
Οι βανδαλισμοί των ασυνείδητων όπως συνεχίζονταν με αποτέλεσμα τα ασανσέρ να παραμένουν εκτός λειτουργίας.
Ξανά σύμφωνα με τον κ. Συντάκα ο Δήμος έστελνε επανειλημμένα έγγραφα στον ΟΣΕ, που ζητούσε την άμεση συντήρησή τους, απάντηση ωστόσο δεν ελάμβανε, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει μέχρι και σήμερα κανενός είδους επισκευή.
Μάλιστα το τελευταίο έγγραφο του Δήμου προς τον ΟΣΕ, εστάλη στις 16 Μαρτίου του 2012 και πάλι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Μέσα το 2012 ο ΟΣΕ προχώρησε σε δύο διαγωνισμούς για την αποκατάσταση των ζημιών οι οποίοι και οι δύο απέβησαν άγονοι.
Το ζητούμενο από τους πολίτες όμως είναι ένα! Να γίνουν άμεσα οι επισκευές των ζημιών, για να μπορούν οι ηλικιωμένοι και όσοι άνθρωποι έχουν κινητικά προβλήματα, να χρησιμοποιούν τη μοναδική πρόσβαση που έχουν για να περάσουν από τη μια πλευρά των διαβάσεων στην άλλη. Μέχρι όμως να γίνουν αυτές η ταλαιπωρία τους θα συνεχίζεται...
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass