ΤΟ 2017 ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΔΙΠΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Λάρισα – Αθήνα σε 2 με 2,5 ώρες με τρένο

* Υπογειοποίηση των γραμμών μέσα στη Λάρισα ζήτησε εκ νέου ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2013 2:16 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:19
Του Γιώργου Μακρή
Σε μόλις δύο με δυόμισι ώρες θα διανύουν τη διαδρομή Λάρισα – Αθήνα τα τρένα του ΟΣΕ από το 2017, καθώς τη χρονιά εκείνη πρόκειται να ολοκληρωθεί πλήρως η διπλή ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης.
Στο νέο σιδηροδρομικό δίκτυο και με τα καινούργια προηγμένα συστήματα ασφαλείας τα τρένα του ΟΣΕ θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες έως 200 χιλιόμετρα την ώρα εκτός από κάποια τμήματα στα οποία δεν το επιτρέπει η γεωμορφολογία του εδάφους. Στο απώτερο μέλλον η ταχύτητα πρόκειται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στα 300 χλμ. την ώρα, όσο τρέχουν ήδη τα τρένα στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης.
Χαρακτηριστικά είναι όσα ανέφερε σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΑ ΟΣΕ (ΕΡΓΟΣΕ) ΑΕ κ. Κώστας Σπηλιόπουλος: «Τα τρένα τώρα στην Ευρώπη λειτουργούν με ταχύτητες 300 χλμ. την ώρα. Πριν από μία εβδομάδα είμαστε σε μια επίσκεψη για να δούμε κάποιο καινούργιο σύστημα, το οποίο κατασκευάζουμε και εδώ και σας ενημερώνω ότι το τρένο έτρεχε με 303 χιλιόμετρα την ώρα από τη Νάπολη στη Ρώμη.
Εδώ – συνέχισε - θα τρέχουμε με 200 χιλιόμετρα την ώρα και στο μέλλον μπορεί να αυξηθεί στην υπάρχουσα υποδομή η ταχύτητα, αλλά θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές στα συστήματα ασφαλείας. Άρα και στην Ελλάδα πολύ σύντομα θα έχουμε γρήγορα και καλής ποιότητος τρένα, τα οποία θα απολαμβάνει και ο πολίτης και βεβαίως, θα λειτουργούν και υπέρ της οικονομίας».
ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ
Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το νέο έργο προϋπολογισμού 415 εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο ολοκληρώνεται η κατασκευή της νέας ηλεκτροκινούμενης Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων στο τμήμα Τιθορέας – Δομοκού, μήκους 106 χιλιομέτρων, η οποία θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη μόνη ορεινή γραμμή μήκους 122 χλμ.
«Μ’ αυτή τη σύμβαση κλείνουμε μια τρύπα που υπήρχε στο δίκτυό μας», εξήγησε ο κ. Κ. Σπηλιόπουλος κι επισήμανε ότι ο σχεδιασμός είναι μέχρι το 2017 να έχει ολοκληρωθεί ο ΠΑΘΕ, ο σιδηροδρομικός άξονας από την Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη – Ειδομένη και Προμαχώνα, δηλαδή με διεξόδους προς το εξωτερικό και ταυτόχρονα να ενωθούν τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.
Για το συγκεκριμένο έργο στο τμήμα Τιθορέα – Δομοκός ο κ. Κ. Σπηλιόπουλος ανέφερε ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης για τη νέα εργολαβία είναι 32 μήνες, ενώ η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη καθώς:
-το τμήμα από την Τιθορέα μέχρι το Λιανοκλάδι, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, «πατάει» στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ,
-ενώ το τμήμα από το Λιανοκλάδι μέχρι τον Δομοκό θα «πατήσει» στην επόμενη προγραμματική περίοδο (ΣΕΣ), είναι ήδη συμφωνημένο και από την αρχή του χρόνου θα αρχίσει να απορροφά και πόρους.
«Η σήραγγα του Καλλιδρόμου είναι η μεγαλύτερη στη χώρα, από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και είναι βέβαιο ότι είναι η δυσκολότερη σήραγγα που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην Ευρώπη», εξήγησε ο κ. Κ. Σπηλιόπουλος αναδεικνύοντας το γεγονός ότι την εν λόγω σήραγγα επισκέπτονται ήδη επιστήμονες από πανεπιστήμια και πολυτεχνεία του εξωτερικού.
«Όταν ολοκληρωθεί το έργο – υπογράμμισε - και κυκλοφορούμε με το τρένο και θα περνάμε από τεράστιες σήραγγες και από πολύ μεγάλες κοιλαδογέφυρες, που τέτοιες δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα μας παρά μόνο στο εξωτερικό και σε φωτογραφίες, θα πιστοποιήσουμε όλοι ότι πράγματι έγινε κάτι πολύ σπουδαίο στη χώρα μας. Θα ήθελα να τονίσω ότι τα έργα του σιδηροδρόμου είναι πολύ πιο δύσκολα από τα έργα της οδοποιίας, γιατί έχουν δυσκολότερα τεχνικά χαρακτηριστικά και είμαστε αναγκασμένοι να περνάμε πολύ μεγάλες δυσκολίες, όπως μικρότερες κλίσεις, πολύ μεγαλύτερες καμπυλότητες στις στροφές κ.λπ. Βεβαίως, είναι και σύνθετα έργα, γιατί συνδυάζονται με τα σύγχρονα δίκτυα τώρα, με ηλεκτροκίνηση, τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση, για να έχει ασφάλεια το δίκτυο, για να έχει μεγάλη χωρητικότητα, για να μπορεί να λειτουργήσει ένα σύγχρονο τρένο», διευκρίνισε.
ΤΡΕΝΟ - ΠΛΟΙΟ
«Στους στόχους μας εντάσσονται η σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τα βασικά εμπορευματικά κέντρα και τους κύριους λιμένες της χώρας, με σκοπό την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών, τρένο-πλοίο, δηλαδή και την ενίσχυση της διατροπικότητας του συστήματος μεταφορών, που θα συντελέσει στην ανάδειξη της χώρας ως κέντρο διακίνησης εμπορευματικών μεταφορών και επιβατικών μετακινήσεων μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, της Άπω Ανατολής με τις χώρες της Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας», επισήμανε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Όπως είπε, παράλληλα με τα έργα ολοκλήρωσης της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη, «βρίσκονται σε φάση υλοποίησης η νέα διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή Κιάτου-Ρίου-Πάτρας με προοπτική ολοκλήρωσης το 2017, η σιδηροδρομική σύνδεση με το τέρμιναλ των εμπορευμάτων στο Λιμένα Αλεξανδρουπόλεως, με ολοκλήρωση στο τέλος του 2014 και η αποπεράτωση του εμπορευματικού σταθμού Θριασίου Πεδίου με εκτιμώμενη ολοκλήρωση περίπου στο τέλος του 2015. Ήδη από τον Απρίλιο του 2013, όπως είναι γνωστό, ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε εμπορική χρήση η σιδηροδρομική σύνδεση του εμπορευματικού λιμένα Ικονίου του Πειραιά. Το συνολικό ανεκτέλεστο φυσικό αντικείμενο των μεγάλων έργων εκσυγχρονισμού που είτε εκτελούνται, είτε βρίσκονται σε φάση ανάθεσης, όπως το συγκεκριμένο είτε σε φάση δημοπράτησης, με προοπτική τη συμβασιοποίησή τους εντός του 2014, ανέρχεται σε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ».
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ
Στο νέο ΕΣΠΑ θα ενταχθεί η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκα, ενώ η ηλεκτροκίνηση στη γραμμή Λάρισα – Βόλος είναι ήδη ενταγμένη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (το έργο έχει προκηρυχθεί), ανέφερε ο κ. Κ. Σπηλιόπουλος απαντώντας σε σχετικές επισημάνσεις του βουλευτή Μαγνησίας κ. Π. Μουτσινά.
ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ
Από την πλευρά του ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λαμπρούλης ζήτησε να πληροφορηθεί αν με την ολοκλήρωση των έργων ο σιδηρόδρομος πέρα γρήγορος θα είναι και φθηνός για τον λαό: «Θα είναι φθηνό το εισιτήριο; Θα φθηνύνει το εισιτήριο για τον λαό που μετακινείται και βεβαίως, δείχνει εμπιστοσύνη και στο τρένο; Βεβαίως και θα το προτιμάει και για γρήγορη και ασφαλή, ενδεχομένως, μετακίνηση. Όλα αυτά τα θετικά που έχει ο σιδηρόδρομος».
Παράλληλα, έθεσε το πάγιο αίτημα (δεκαετιών) της Λάρισας: «Στην προοπτική της αυξημένης κίνησης του σιδηροδρόμου, δηλαδή να γίνει γραμμή ταχείας κίνησης, τι θα γίνει με το κομμάτι του άξονα της σιδηροδρομικής γραμμής που κόβει τη Λάρισα στα δύο; Πέρασαν πρωθυπουργοί, ανέβηκαν στα τρένα, πέρασαν οι υπουργοί Μεταφορών - υπουργοί και υπουργοί - ανεβαίνοντας στις μηχανές των τρένων, κοιτάζοντας υπογειώσεις και βελτιώσεις και τα λοιπά. Τίποτα δεν έγινε. Έκαναν την απόσταση και είπαν και δεσμεύτηκαν για έργα, τα οποία ακόμα δεν τα βλέπει η πόλη. Και είναι καρμανιόλα για την πόλη. Είναι τεράστιοι οι κίνδυνοι, με συχνά θανατηφόρα ατυχήματα», ανέφερε ο κ. Γ. Λαμπρούλης.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass