ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ

Με την αστυνομία έκοψαν το νερό στην …Καρίτσα!

*Βγήκαν με τις μαγκούρες οι παππούδες που είχαν φτιάξει εθελοντικά το δίκτυο στο χωριό αλλά η ΔΕΥΑ Αγιάς δεν συγκινήθηκε

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2013 0:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:17
 
Με την καθοριστική συμβολή της αστυνομίας, οι δυνάμεις της ΔΕΥΑ Αγιάς κατήγαγαν τελικά λαμπρή νίκη στην Καρίτσα! Επιτυγχάνοντας να κόψουν το νερό σε πάνω από σαράντα παροχές του χωριού. Απέναντί τους σκληροτράχηλοι υπερήλικες κάτοικοι με τα μπαστουνάκια τους που υπερασπίζονταν την ύδρευση των σπιτιών τους. Οι κακοπληρωτές ηττήθηκαν, τάξη και ηθική επιβλήθηκαν.
- Εμένα θα με κόψεις το νερό; Αρά εγώ τόφερα στο χωριό... Οι φωνές του 85χρονου δεν συγκίνησαν κανέναν. Ούτε η μαγκούρα που κράδαινε. Έφτασε η αστυνομία και το συνεργείο της ΔΕΥΑ Αγιάς έκανε τη δουλειά του.
Μέχρι πρόσφατα πολύ λίγο πλήρωναν για νερό στην Καρίτσα. Άλλωστε η ύδρευση δεν στοίχιζε και τίποτε. Με νερό προερχόμενο από τα σπλάχνα του Κισσάβου, από φυσικές πηγές, που έφτανε τζάμπα στο χωριό και με δίκτυο που είχαν κατασκευάσει πριν δεκαετίες οι ίδιοι οι κάτοικοι με προσωπική εργασία, το κόστος της ύδρευσης ήταν από ελάχιστο έως μηδενικό. Κι ο κόσμος πλήρωνε αναλόγως.
Τώρα έφτασε όμως το πλήρωμα του χρόνου κι αυτοί που έσκαβαν εθελοντικά για να φτιαχτεί το δίκτυο ύδρευσης βρίσκονται με κομμένο το νερό. Τα πράγματα άλλαξαν όταν ανέλαβε η ΔΕΥΑ Αγιάς, τα τιμολόγια έγιναν δυσβάσταχτα. Ιδίως για συνταξιούχους του ΟΓΑ που καλούνται να πληρώσουν λογαριασμούς εφάμιλλους της Λάρισας. Αλλά και για άλλους που θα μπορούσαν μεν να πληρώσουν αλλά αρνούνται να χαρατσωθούν.
Ο κόσμος λέει στο χωριό υπέβαλε ενστάσεις στους λογαριασμούς. Απάντηση δεν πήραν ποτέ. Κανένας δεν εξέτασε αν και ποιος μπορεί να πληρώσει. Αντ΄ αυτού μια ωραία πρωία ανηφόρισαν στην Καρίτσα τα συνεργεία της δημοτικής επιχείρησης Αγιάς. Κι όταν δυσκολεύτηκαν να επιτελέσουν την αποστολή τους, καθώς αντέδρασαν οι παππούδες που ζουν τον χειμώνα στο χωριό, εκλήθη η αστυνομία. Στο τέλος έφυγαν με λάφυρα ξηλωμένα ρολόγια νερού από σπίτια κακοπληρωτών.
ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ...
Έντονη ήταν η αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του επικεφαλής της Ρίζου Μαρούδα που καταγγέλλει με σχετική ανακοίνωση: «Η Δημοτική Αρχή Αγιάς υλοποιεί τις βασικές κατευθύνσεις της αντιλαϊκής πολιτικής, δίνει συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για τις άγριες περικοπές στη χρηματοδότηση των Δήμων με το πρόσχημα της κρίσης, δεν διεκδικεί από την κεντρική εξουσία και σαν συνέπεια φορτώνει νέα επιπλέον βάρη στον λαό όπως η υπέρογκη τιμή του νερού στον Δήμο Αγιάς.
Ειδικά η Καρίτσα είναι ένα χωριό που υδρεύεται από πηγαίο νερό, δηλαδή νερό της φύσης και καλούνται οι κάτοικοί της να το πληρώσουν σαν να είναι πετρέλαιο. Το κόστος ύδρευσης και συντήρησης είναι ελάχιστο. Ανάλογα ισχύει για όλα τα χωριά που απαρτίζουν τον Δήμο Αγιάς, η τιμή του νερού θα έπρεπε να είναι πολύ μικρότερη.
Στο σαθρό επιχείρημα ότι με τα χρήματα της ΔΕΥΑ γίνονται έργα και ότι πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα των πολιτών για τα έργα, απαντάμε ότι η Τοπική Διοίκηση Αγιάς και οι άλλες Τοπικές Διοικήσεις που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ συμφώνησαν στο να μην αποδοθούν παρακρατηθέντα χρήματα στους Δήμους που παράνομα είχαν ιδιοποιηθεί για να καλύψουν άλλες τρύπες οι κυβερνήσεις αυτών των κομμάτων. Χρήματα που αντιστοιχούν σε 1000 ευρώ ανά κάτοικο, περίπου 11 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Αγιάς και χάθηκαν. Προτίμησαν και προτιμούν να καλούν τα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν τα σπασμένα παρά να συγκρουστούν με τα κόμματά τους και χάσουν τη στήριξή τους, που αν σήμερα δεν τους «φτάνει», το 2010 και νωρίτερα με τους συσχετισμούς που υπήρχαν τους «περίσσευε».
Καλούμε τον λαό του Δήμου Αγιάς να αντισταθεί. Δεν υπάρχουν «σωτήρες», μπορούμε με την συλλογική δράση, την αντίσταση, την ανυπακοή, τον αγώνα μας να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες ζωής κόντρα σε αυτές τις πολιτικές, στη βαρβαρότητα που μας οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Υλοποιούμε στην πράξη το σύνθημα «ένας για όλους και όλοι για έναν». Να μην επιτρέψουμε καμιά διακοπή νερού από τη ΔΕΥΑ, καμία διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ, καμιά κατάσχεση χωραφιών και σπιτιών από την Τράπεζα και την εφορία που το επόμενο διάστημα θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας. Με οργανωμένο μαζικό τρόπο μέσα από τη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα και τις μαζικές οργανώσεις, αγροτικούς συλλόγους, πολιτιστικούς συλλόγους κλπ. στα χωριά να αντισταθούμε συνολικά στα χαράτσια είτε αυτά προέρχονται από την κυβέρνηση είτε από τη Δημοτική Αρχή.
Έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το νερό και διεκδικούμε: Ενιαίο Κρατικό Φορέα Διαχείρισης Υδάτων. Τιμή πόσιμου νερού στο ύψος του κόστους για κάθε χωριό. Το κόστος έργων και συντήρησης να το αναλάβει το κράτος από τους έμμεσους και άμεσους φόρους που εμείς οι ίδιοι πληρώνουμε».
 Σωτ. Ζαχαριάς
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass