ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ικανή ηγεσία βοήθησε τη χώρα να «ανανήψει»

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2013 0:49 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:14
 
Η συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αποτελεί μια ιστορική καμπή που σηματοδότησε και συνεχίζει να χαράζει τη πορεία της χώρας μας στο σήμερα και το αύριο του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Την επέτειο των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα γιόρτασε ο Σύλλογος Κρητών Λάρισας «Ο Ψηλορείτης» χθες το πρωί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν o αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής ιστορίας του ΑΠΘ Σπυρίδωνας Σφέτας ο οποίος αναφέρθηκε στους παράγοντες που βοήθησαν ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να αναρρώσει από τη χρεοκοπία και να κάνει την εθνική εξόρμηση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή των Βαλκανικών Πολέμων αλλά και στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε με την έλευση του Βενιζέλου. Όπως τόνισε ο κ. Σφέτας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν το κατάλληλο πρόσωπο αφού αγωνίστηκε σκληρά και επιτάχυνε τις διαδικασίες για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, κατορθώνοντας να βάλει τη χώρα στη βαλκανική συμμαχία. Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 έγινε η τυπική πια ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, σε ένα περιβάλλον αισιοδοξίας γεγονός που απέδειξε ότι όταν η Ελλάδα έχει την κατάλληλη ηγεσία είναι ικανή να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη και φυσικά να ανανήψει γρήγορα. «Τέτοιοι ηγέτες δεν υπάρχουν σήμερα» είπε ο κ. Σφέτας ενώ πριν κλείσει την ομιλία του αναφέρθηκε στη σημερινή πολιτική σκηνή και σε χειρισμούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε έξοδο από την κρίση.
Εν τω μεταξύ νωρίτερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Λάρισα «Ο Ψηλορείτης» κ. Ανδρέας Καψωριτάκης αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου. « Πάνε 100 χρόνια από τότε που ο Αναγνώστης Μάντακας και ο Χατζημιχάλης Γιάνναρης πήραν τη σημαία, με συγκίνηση ανέβηκαν στον πυργίσκο στο ιστορικό φρούριο Φιρκά των Χανίων και την ύψωσαν στον ιστό.
Παρουσία του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α' και του Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της ανύψωσης της ελληνικής σημαίας ως επισφράγιση της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου στέλνουν το μήνυμα ότι όλα κατακτώνται με αγώνες του λαού και άξιους ηγέτες» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προβολή ταινίας με θέμα «Κρήτη, πορεία προς την ένωση 1821-1913».
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass