Δωρεάν κεφαλογραβιέρα σε χιλιάδες Λαρισαίους

Δημοσίευση: 29 Νοε 2013 19:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:11
 Της Λένας Κισσάβου

Χιλιάδες πολίτες της Λάρισας, έλαβαν χθες δωρεάν κεφαλογραβιέρα, από φορείς, οργανισμούς και συλλόγους της πόλης, που υλοποιούν  το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διανομής προϊόντων σε απόρους και οικονομικά αδύναμα άτομα στη χώρα.

Στην πόλη μας έχουν εγκριθεί, είκοσι δύο κέντρα διανομής αντίστοιχων φορέων, οργανισμών και συλλόγων, για να προσφέρουν τόσο την κεφαλογραβιέρα σήμερα, όσο όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που προβλέπεται να διανεμηθούν μέσω του προγράμματος το επόμενο χρονικό διάστημα και τα οποία είναι: μακαρόνια, ρύζι, λάδι, φέτα και γραβιέρα.

Ουσιαστικά σήμερα ξεκίνησε η πρώτη φάση της διανομής προϊόντων, με τη κεφαλογραβιέρα και οι δικαιούχοι αριθμούν χιλιάδες και μόνο στην πόλη της Λάρισας και ειδικότερα εξ αυτών: 1.200 άτομα (420 οικογένειες) λαμβάνουν τα τρόφιμα μέσω της Υπηρεσίας Κοινωνικών Δράσεων του Δήμου Λαρισαίων, 165 άτομα μέσω του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, 682 άτομα μέσω του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας και άλλοι πολλοί μέσω εκκλησιαστικών, χριστιανικών συλλόγων, του Συλλόγου Παλιννοστούντων ομογενών Ποντίων, του Δημοτικού Γηροκομείου Λάρισας, του Ιερού ναού Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, του ΜΕΣ Νέας Σμύρνης Νταμαριού,  του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών, του Συλλόγου Γονέων ατόμων με ειδικές ανάγκες ν. Λάρισας, της Ανθρωπιστικής εθελοντικής δράσης «Ανθρωπομανία»,  της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Λάρισας, της Ελληνικής Μέριμνας-Παιδική Στέγη, του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιννοστούντων Ποντίων «Ο Πόντος», του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Ιωάννης ο Χρυσόστομος» κ.α.

Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις δικαιούχων πολιτών, για ένταξή τους στο πρόγραμμα κατατέθηκαν τον περασμένο Μάϊο και ακολούθως εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών όσοι πληρούσαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ατομικό εισόδημα μέχρι και 7.200€.

 Οικογενειακό εισόδημα ως εξής :

  • Για οικογένεια  με 2 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος ή αιτών και ένα προστατευόμενο μέλος) μέχρι και 10.700€.
  • Για οικογένεια με 3 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος μ’ ένα προστατευόμενο μέλος ή αιτών/ούσα και δύο προστατευόμενα μέλη) μέχρι και 11.520€.
  • Για οικογένεια με 4 μέλη (αιτών/ούσα και ο/η σύζυγος με δύο προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τρία προστατευόμενα μέλη) μέχρι και 14.400€.
  • Για οικογένεια με 5 μέλη (αιτών/ούσα και τρία προστατευόμενα μέλη ή αιτών/ούσα και τέσσερα προστατευόμενα μέλη) μέχρι και 17.280€.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους, εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από το 1987 και στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του '90, σε ετήσια βάση. Η συμμετοχή των κρατών μελών είναι εθελοντική.

Τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν, ενημερώνουν εγκαίρως την Επιτροπή, κάθε έτος, για την πρόθεση τους να εφαρμόσουν το καθεστώς αυτό. Για το έτος 2013 δήλωσαν συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα 19 κράτη μέλη.

Αρμόδιες Υπηρεσίες για την εφαρμογή του προγράμματος στη χώρα μας είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και οι Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Στα πλαίσια του εν λόγω προγράμματος διανέμονται βασικά είδη τροφίμων. Φορείς υλοποίησης  ορίζονται:  οι Δήμοι όλης της χώρας , τα ΝΠΔΔ στις αρμοδιότητες των οποίων υπάγεται η παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας (π.χ. Μονάδες Κοινωνικής φροντίδας, Δημοτικά Γηροκομεία, Βρεφοκομεία κ.α.) , Τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τα οποία, είτε βάσει των καταστατικών τους διατάξεων, είτε βάσει των τεκμηριωμένων δράσεων/ενεργειών τους κατά τα δύο τουλάχιστον προηγούμενα έτη να προκύπτει φιλανθρωπική δραστηριότητα (π.χ. Σύλλογοι, Σωματεία, -Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις ΟΤΑ α΄ βαθμού, ΜΚΟ, κ.α.) και οι Ιερείς Μητροπόλεις της χώρας, για την άσκηση του φιλανθρωπικού έργου των ενοριών τους.

Ακολουθεί διανομή λαδιού, ρυζιού…κ.α.

Χθες, κάποιοι φορείς υλοποίησης του προγράμματος, όπως η Υπηρεσία Κοινωνικών Δράσεων του Δήμου Λαρισαίων, διένειμε και μακαρόνια που είχε προμηθευτεί, ενώ ο Σύλλογος Πολυτέκνων Λάρισας θα ορίσει σύντομα ημερομηνία για τη διανομή της κεφαλογραβιέρας μια των μακαρονιών μαζί.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ήδη έχει διανείμει την περασμένη εβδομάδα τα μακαρόνια σε 165 δικαιούχους και χθες διένειμε σε αυτούς και την κεφαλογραβιέρα.

Το επόμενο διάστημα θα προσφερθούν, ανάλογα με την ημερομηνία προμήθειά τους το ρύζι, το λάδι, η φέτα και η γραβιέρα.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass