ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΕΚΠΟΝΕΙΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟΨΕΩΝ , ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Σχέδιο για το μέλλον της Λάρισας

Συνεργασία Δήμου, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ΔΕΥΑΛ

Δημοσίευση: 16 Νοε 2013 22:01 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:56
 
 
Της Λένας Κισσάβου
Με στόχο η πόλη της Λάρισας, να δημιουργήσει, να ισχυροποιήσει και να διατηρήσει ένα υψηλής ποιότητας ελκυστικό και ανταγωνιστικό προφίλ,
αναβαθμίζοντας την εικόνα της, δρομολογήθηκε η σύνταξη ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την επίτευξή του.
Οι φορείς που το υλοποιούν είναι ο Δήμος Λαρισαίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εργαστήριο Τουριστικού Σχεδιασμού, Έρευνας και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και η ΔΕΥΑΛ, οι οποίοι υπέγραψαν πρόσφατα την ανάλογη προγραμματική σύμβαση.
Για το εν λόγω Στρατηγικό Σχέδιο (του οποίου επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο αναπλ. καθηγητής κ. Αλέξης Δέφνερ), τις δράσεις που περιλαμβάνει, αλλά και το τι επιδιώκεται με την εφαρμογή του, μας μίλησε ο δρ. Θεόδωρος Μεταξάς, Οικονομολόγος ΑΠΘ, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικής Ανάπτυξης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Ουσιαστικά πρόκειται για έναν σχεδιασμό μάρκετινγκ προβολής και ανάπτυξης της Λάρισας. Μια διαδικασία που ήδη έχουν υλοποιήσει άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με επιτυχή αποτελέσματα, στην οικονομία τους, στον τουρισμό τους, κ.ά.
Το ότι η Λάρισα προχωρά σήμερα σε έναν τέτοιο σχεδιασμό, αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον της, με τη προϋπόθεση βέβαια ότι αυτός ο σχεδιασμός θα εφαρμοστεί στην πράξη μετά τη θεωρία.
Ο κ. Μεταξάς, μας εξηγεί: « Το νέο διεθνοποιημένο περιβάλλον, αποτέλεσε την αφετηρία οι πόλεις και κυρίως οι ευρωπαϊκές, να αναζητήσουν νέους τρόπους και στρατηγικές προκειμένου να τονώσουν την οικονομική τους ανάπτυξη, να αναδιαμορφώσουν την εικόνα τους, να υποστηρίξουν την τοπική τους ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα μεταξύ τους. Το «Μάρκετινγκ των Πόλεων», αποτέλεσε και συνεχίζει να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανταγωνιστικότητας πολλών ευρωπαϊκών πόλεων κυρίως από το 1980 και μετά.
Στην Ελλάδα έγινε γνωστό την τελευταία δεκαετία, ενώ να σημειωθεί ότι το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ήταν το πρώτο τμήμα στην Ελλάδα που συμπεριέλαβε για πρώτη φορά το Μάρκετινγκ Πόλεων ως αντικείμενο διδασκαλίας, στο πρόγραμμα σπουδών του το 2004 και συνεχίζει έως σήμερα.
Η λειτουργία του Μάρκετινγκ της Πόλης, βασίζεται στον στρατηγικό σχεδιασμό. Οι αρχές που το διέπουν είναι οι ίδιες όπως του παραδοσιακού επιχειρησιακού μάρκετινγκ.
Η εικόνα της πόλης/ περιοχής, με βάση τα χαρακτηριστικά της, την ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα που έχει είναι το τελικό διαμορφωμένο αγαθό, που η διαδικασία του place/city marketing έρχεται να υποστηρίξει και να προωθήσει αποτελεσματικά προς τις δυνητικές αγορές στόχους, τις αγορές δηλαδή που η κάθε πόλη/περιοχή επιθυμεί να προσελκύσει (π.χ. επενδύσεις, εξειδικευμένο δυναμικό, επισκέπτες, μεγάλα γεγονότα κ.ά).
Η αποτελεσματικότητα του βασίζεται στην αρχή της συμμετοχικής διαδικασίας. Η επιτυχής εφαρμογή του φέρει την ευθύνη των Τοπικών Αρχών και Αυτοδιοικήσεων των περιοχών αλλά και όλων των ομάδων που δραστηριοποιούνται στο περιβάλλον των πόλεων (π.χ. επιχειρήσεις, κάτοικοι, οργανισμοί κ.ά).
Η υλοποίηση του Σ.Σ.Μ. στοχεύει στην ικανοποίηση ενός κοινού οράματος, για την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της πόλης, αλλά και στην κατανόηση ότι το όραμα αυτό δεν είναι κάτι βραχυπρόθεσμο, επιφανειακό ή ευκαιριακό.
Είναι ένα όραμα ανάπτυξης, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που για να υλοποιηθεί απαιτείται κοινή αποδοχή του και συμμετοχή από όλους, αλλά και συνεχής και σταθερή υποστήριξη της προσπάθειας αυτής.
Τα οφέλη είναι πολλαπλά και σχετίζονται πάντα με τους στόχους που θέτει η κάθε περιοχή, τις ανάγκες ανάπτυξης που έχει και το σημαντικότερο το κοινό όραμα ανάπτυξης, που πρέπει να ασπάζονται όλες οι ομάδες που ζουν και λειτουργούν στο περιβάλλον της πόλης.
Μέσα στα πλαίσια της επιτυχούς εφαρμογής του, οι πόλεις αποκτούν μια ιδιαίτερη δυναμική προβάλλοντας και υποστηρίζοντας την εικόνα τους σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα για τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο καθώς εστιάζει καθαρά στο περιβάλλον των πόλεων, ενισχύοντας την εικόνα της κάθε περιοχής και τα ειδικά χαρακτηριστικά που θέλει να επιδείξει».
ΣΤΟΧΟΙ
Όσο αφορά στους στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου ο κ. Μεταξάς αναφέρει:
«Ο κύριος στόχος του Σ.Σ.Μ. είναι η υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της.
Λόγω των πολυποίκιλων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της Λάρισας, η επίτευξη της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας απαιτεί τον συνδυασμό πολλών στοιχείων και αντανακλάται στην προώθηση της εικόνας της πόλης σε διαφορετικούς τομείς ανάπτυξης, π.χ επενδύσεις, πολιτισμός, τουρισμός ή έρευνα. Το τελικό μίγμα θα προκύψει εφόσον συλλεχθούν, αξιολογηθούν και καταγραφούν τα απαραίτητα δεδομένα.
Αυτό που είναι σημαντικό να συμβεί είναι η υποστήριξη της εξωστρέφειας της πόλης. Η οικονομική ανάπτυξη σε ειδικούς τομείς, προϋποθέτει την ύπαρξη συγκεκριμένων πολιτικών και δράσεων, οι οποίες θα αποτυπωθούν, θα ερμηνευτούν και θα πρέπει να εφαρμοστούν. Κατά συνέπεια στόχοι όπως η αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων ή του τζίρου των επιχειρήσεων, αύξηση της απασχόλησης ή της τουριστικής ζήτησης, συνδέονται άμεσα με το τι μπορεί να προσφέρει η Λάρισα, αν αυτό που προσφέρει είναι ποιοτικό και ανταγωνιστικό και σε ποιους το προσφέρει. Η όλη αυτή διαδικασία δεν είναι τίποτε άλλο από τον παραδοσιακό νόμο της αγοράς: της προσφοράς και της αντίστοιχης ζήτησης. Ακριβώς σε αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει το Στρατηγικό Σχέδιο Μάρκετινγκ της πόλης».
ΕΡΕΥΝΕΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο των δράσεων, του σχεδίου, περιλαμβάνονται και έρευνες καταγραφής των απόψεων, των εκτιμήσεων, των σκέψεων και των προσδοκιών που έχουν οι κάτοικοι της πόλης για τη Λάρισα, αλλά και οι επισκέπτες – τουρίστες της πόλης.
Η πρώτη έρευνα των κατοίκων ήδη έχει αρχίσει στις 5 Νοεμβρίου, με πρώτο γεωγραφικό τομέα τη Νέα Σμύρνη. Αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές Δεκεμβρίου και πραγματοποιείται από ειδική ομάδα ερευνητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στις επόμενες μέρες θα αρχίσουν έρευνες, σε επιχειρήσεις και σε επισκέπτες-τουρίστες της πόλης, με την βοήθεια των επιχειρησιακών/ εμπορικών συλλόγων, συνδέσμων και σωματείων της πόλης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass