ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ένα το Πολυτεχνείο, πολλές οι συγκεντρώσεις

Δημοσίευση: 16 Νοε 2013 20:47 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:55
 
Με ξεχωριστές συγκεντρώσεις, κόμματα, συνδικαλιστικοί φορείς και συλλογικότητες της Λάρισας τιμούν σήμερα την 40ή επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του ‘73. Η μια συγκέντρωση θα γίνει, στις 5.30 σήμερα το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία, διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΕΑΕΑ και την Ένωση Γυναικών.
Την ίδια ώρα αλλά στην πλατεία Νομαρχίας, θα γίνει άλλη συγκέντρωση, από το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΕΛΜΕ και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ
Τρίτη συγκέντρωση, στην πλατεία Ταχυδρομείου στις 6 σήμερα το απόγευμα, διοργανώνει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας, σε κάλεσμα της οποίας, μεταξύ άλλων σημειώνεται πως η σημερινή επέτειος «στην καλύτερη περίπτωση γίνεται νοσταλγική επέτειος, με διθυραμβικά τραγούδια, που με τον εκκωφαντικό τους ήχο καλύπτουν τις αιτίες της, τους πρωταγωνιστές αλλά και τους αντιπάλους της.
Για να ξεχαστεί ότι η χούντα ήταν ένα αυταρχικό καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» που επιβλήθηκε, με τις ευλογίες της αστικής τάξης, για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που προέκυψε από την πάλη του λαού στα Ιουλιανά.
Για να ξεχαστεί ότι η ακροδεξιά και οι εθνικόφρονες ταγματασφαλίτες μαζί με τις παρακρατικές συμμορίες τους, όχι μόνο αγκαλιαστήκαν από το μετεμφυλιακό κράτος, αλλά αποτελούσαν βραχίονα του .
Για να ξεχαστεί ο αυταρχισμός, η ανελευθερία, η βία του καθεστώτος , οι φυλακές και οι βασανισμοί των αντιφρονούντων «αναρχοκομμουνιστών».
Για να ξεχαστεί πως η εξέγερση δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά σαν αποτέλεσμα της ειρηνικής και ένοπλης αντίστασης στο καθεστώς της χούντας όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Για να ξεχαστεί πως αρχικά η εξέγερση αντιμετωπίστηκε καχύποπτα ή και συκοφαντήθηκε, σαν προβοκατόρικη, από τις ηγεσίες μέρους της Αριστεράς (ΚΚΕ , ΚΚΕ εσωτ.), ευτυχώς όμως όχι και από τα μέλη της, που δεν μπορούσαν να ελέγξουν την νεολαία που έμπαινε στο προσκήνιο δυναμικά με αυτενέργεια και αυτοοργάνωση.
Γιατί αν γνωρίζουμε αυτά, βρίσκουμε τις αναλογίες με το σήμερα, με το σημερινό καθεστώς και κράτος έκτακτης ανάγκης, με τον εκφασισμό που προωθείται από το «συνταγματικό τόξο», την καταστολή και βία σε όσους αντιστέκονται, τη αξιοποίηση των νεοφασιστών της Χ.Α
Μπορεί η εξέγερση αυτή να μην έριξε την χούντα, άνοιξε όμως το δρόμο γι’ αυτό και κυρίως άνοιξε το δρόμο για μια δεκαετία έντονων εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων μέσα από τα πρωτοεμφανιζόμενα εργοστασιακά σωματεία, το κίνημα των οικοδόμων κ.ά. Πέρα και μακριά από τα παχιά λόγια των ημερών, εμείς ένα κρατάμε: την εξέγερση ως δυνατότητα. Την εξέγερση, που δεν άργησε 40 χρόνια, αλλά είχε και τον ενδιάμεσο σταθμό της τον Δεκέμβρη του 2008, που σκοπίμως αποσιωπάται».
Η Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η Δημοτική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Λάρισας σε ανακοίνωσή της για την επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρει:
«Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από την μεγαλειώδη εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στις 17 Νοέμβρη 1973 οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, όλοι οι Έλληνες Δημοκράτες έστειλαν με τον αγώνα και τη θυσία τους το ισχυρό μήνυμα ότι η Πατρίδα μας δεν μπορούσε να ζει άλλο κάτω από το ζυγό της χούντας των συνταγματαρχών και των εγχώριων και ξένων συμφερόντων που τη στήριζαν. Στο χώρο του Πολυτεχνείου την ημέρα εκείνη, με σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», γράφτηκε μία από τις ενδοξότερες
σελίδες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε.
Η 17η του Νοέμβρη είναι μια μέρα βαθειά χαραγμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ως η κορυφαία πράξη της αντίστασης κατά του φασισμού.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ιστορική αλήθεια, να προσβάλλει την μνήμη των θυμάτων του αντιδικτατορικού αγώνα και τη συλλογική ιστορική συνείδηση του ελληνικού λαού που σαν μια γροθιά δώσανε και κέρδισαν την μάχη ενάντια στην χούντα. Σε αυτούς λοιπόν που προσπαθούν να την αμφισβητήσουν απαντάμε με την πλέον ιστορική φράση-ρήση του ιδρυτή μας Ανδρέα Γ. Παπανδρέου: «Η δημοκρατία, η ελευθερία, η εθνική υπερηφάνια δεν είναι ποτέ δώρο. Είναι απόκτημα και αποκτάται με αγώνα κάθε μέρα. Είναι θέμα Μόνιμου Αγώνα».
Η Μεταπολίτευση και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στα 40 αυτά χρόνια έφεραν στην χώρα μας μεγάλη πρόοδο. Ανεξάρτητα από τις όποιες δυσλειτουργίες και παραλείψεις. Η Δημοκρατία, η Μεταπολίτευση και η Ελευθερία δεν μπορούν να φαλκιδεύονται από ακραία μορφώματα και αντιλήψεις είτε νεοναζιστικού, είτε φασιστικού είτε άλλου τύπου ούτε και από νοσταλγούς του χουντικού καθεστώτος ακόμα και αν αυτοί είναι σήμερα δημοκρατικά εκλεγμένοι. Η ελευθερία της πατρίδας μας από το σύγχρονο ιμπεριαλιστικό οικονομικό πόλεμο περνάει μόνο μέσα από την δική μας προσπάθεια οικονομικής αυτοδυναμίας και αυτοτέλειας.
Τιμή και δόξα στους πεσόντες του Πολυτεχνείου».
ΟΙ «ΑΝ.ΕΛΛ.» ΛΑΡΙΣΑΣ
Σε μήνυμά του το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μιχάλης Σακελάρης αναφέρει:
«Η πραγματική διάσταση της σημερινής επετείου διδάσκει στον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα πως στην αληθινή δημοκρατία δεν υπάρχουν ούτε μονόδρομοι ούτε αδιέξοδα.
Στην σημερινή Ελλάδα των μνημονίων, των δύο εκατομμυρίων ανέργων, των τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας, των ατελείωτων φόρων, των κατασχέσεων σπιτιών, των μειώσεων των συντάξεων και των μισθών, όλοι μας αντλούμε έμπνευση, κουράγιο και ελπίδα από μία επέτειο που ιδιαίτερα στα χρόνια που ζούμε δεν έχει μόνο ιστορικό χαρακτήρα αλλά συμβολίζει και σηματοδοτεί την ανάγκη της νεολαίας και της κάθε Ελληνικής οικογένειας για ανατροπή και αναγέννηση.
Στην εμμονή των ξένων και ντόπιων εμπνευστών των μνημονίων και της φτώχειας να σπείρουν ξανά τον διχασμό και τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος αντιπαρατάσσεται σήμερα ο δυναμισμός και η επιθυμία των Ελλήνων, ανεξάρτητα και πέρα από την ιδεολογική αφετηρία του καθένα για πρόοδο, ευημερία και κοινωνική ειρήνη».
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λάρισας σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η επέτειος των 40 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου συμπίπτει με μια περίοδο στην οποία οι εργαζόμενοι και η νεολαία καλούνται ξανά να επιλέξουν σε ποιο δρόμο θα βαδίσει η ιστορία. Θα δεχτούμε την βάρβαρη πολιτική που θέλουν να μας επιβάλλουν το κεφάλαιο και οι μηχανισμοί του, ζώντας χωρίς δικαιώματα και ελευθερίες, σε μια σύγχρονη δικτατορία διαρκείας; Ή το εργατικό, το νεολαιίστικο κίνημα θα ανασυγκροτηθούν ριζικά και ποιοτικά, ώστε να ανατραπεί η σύγχρονη δικτατορία του κεφαλαίου και να ζήσουμε μια ζωή αξιοβίωτη, με βάση τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας; Σήμερα καλούμαστε να γράψουμε στις πύλες των δικών μας Πολυτεχνείων τα σύγχρονα κάτω, τα σύγχρονα έξω, όπως έκαναν οι εξεγερμένοι εκείνου το Νοέμβρη». Για να καταλήξει απευθύνοντας κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στην Κεντρική πλατεία.
Με αφορμή την επέτειο ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης το ΚΚΕ (μ- λ) και η Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass