ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ, ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΣΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΚΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

«Κόκκινη γραμμή στην αυθαίρετη δόμηση»

* Ενημερώθηκαν μηχανικοί της Λάρισας για το νομοσχέδιο από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΚΑ

Δημοσίευση: 15 Νοε 2013 1:44 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:54
Της Λένας Κισσάβου
Κόκκινη γραμμή στην αυθαίρετη δόμηση, βάζει το νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπισή της, ενώ παράλληλα «θεραπεύει» χρόνιο πρόβλημα αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων, λύνει το πρόβλημα των ακινήτων εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας και προσφέρει ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής προστίμων, όπως τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης στη διάρκεια της ομιλίας του, σε ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε στη Λάρισα με θέμα «Αποσαφήνιση των διατάξεων του νόμου 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης», στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ».
Την ημερίδα διοργάνωσε από κοινού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Τεχνικό Επιμελητήριο, τμήμα Κεντρ. και Δυτ. Θεσσαλίας, και εντάσσεται στο πλαίσιο ενημερωτικών δράσεων, που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα για την εξοικείωση του τεχνικού κόσμου με το νόμο 4178/2013, για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
«Είναι ένα νομοσχέδιο που για πρώτη φορά προσπαθεί να αντιμετωπίσει ολικά το πολύ μεγάλο σύνθετο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα των αυθαιρέτων» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και επισήμανε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι για πρώτη φορά μπαίνει κόκκινη γραμμή στον φαύλο κύκλο της αυθαίρετης δόμησης και γίνεται για πρώτη φορά κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων ανάλογα με την επιβάρυνση που το κάθε αυθαίρετο επιφέρει στο περιβάλλον. Για πρώτη φορά διευρύνονται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που τυγχάνουν μιας ευνοϊκής μεταχείρισης όσον αφορά στην αποπληρωμή των προστίμων (μονογονεϊκές οικογένειες μακροχρόνια άνεργοι κ.ά.) Η αποπληρωμή μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 102 μηνιαίες δόσεις. Επίσης υπάρχουν ρυθμίσεις αυθαιρέτων με εφάπαξ καταβολή 500 ευρώ, για κτίσματα πριν το 1975.
Είναι μοναδική ευκαιρία για εκείνους που μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου να το κάνουν, να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα.
Νιώθουμε ότι θα μπει τελεία και παύλα στην αυθαίρετη δόμηση και θα αποτρέψουμε την αυθαίρετη δόμηση νέας γενιάς».
Όπως παρατήρησε ο κ. Καλαφάτης, για τον πολίτη ο Νόμος είναι μια μεγάλη ευκαιρία που δίνει η Πολιτεία ώστε να μην χάνει η περιουσία του την αξία της, εξαιτίας μικροαυθαιρεσίων τις περισσότερες φορές. Ενώ τόνισε ότι νέος νόμος για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία των πολιτών να αντιμετωπίσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τις πολεοδομικές εκκρεμότητες του παρελθόντος και πρόσθεσε ότι η προθεσμία για υπαγωγή στο νόμο είναι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.
Εξάλλου, τόνισε ότι ο Νόμος για τα αυθαίρετα, αποτελεί μέρος της μεγάλης εικόνας που έχει να κάνει με την Πολεοδομική και Χωροταξική Μεταρρύθμιση, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η χώρα εθνική πολιτική γης, απαραίτητη για την ανάπτυξη, αλλά και για κάθε στοίχημα προόδου.
Αναλυτικότερα ο αν. υπουργός κατά την ομιλία του όσον αφορά στο θέμα των σταυλικών εγκαταστάσεων ανάφερε ενδεικτικά τις εξής προβλέψεις που αφορούν στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και στην αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας: «Σε ό,τι αφορά στις σταυλικές εγκαταστάσεις θεραπεύεται ένα χρόνιο πρόβλημα. Και για αδειοδότησή τους και για την αδυναμία ένταξής τους σε χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά προγράμματα.
Τακτοποιούνται με την καταβολή μόνο ενός παραβόλου 300 ευρώ, όλες οι σταυλικές εγκαταστάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται κατασκευές όπως, αποθήκες, δωμάτια γεωτρήσεων, μύλοι ζωοτροφών και κάποια ακόμη, αλλά και κτίρια προσωρινής διαμονής μέχρι 35 τ.μ.
Αρκεί να είναι εγγεγραμμένη η μονάδα ως κτηνοτροφική δραστηριότητα στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΟΣΔΕ).
Τώρα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα ακίνητα αυτά έχουν «πρόσωπο» σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή βρίσκονται το πολύ στα διακόσια μέτρα από τον άξονα αυτών των δρόμων, μπορούν να εκδώσουν άδειες δόμησης, άδειες για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό υφισταμένων κτιρίων και εγκαταστάσεων καθώς και εγκρίσεις ανανέωσης περιβαλλοντικών όρων».
Σύμφωνα με τον αν. υπουργό «για πρώτη φορά γίνεται διάκριση ανάμεσα στη μεγάλη παρανομία και στη μικροαυθαιρεσία.
Πλέον θεσπίστηκαν κατηγορίες με πολεοδομικά κριτήρια για την υπαγωγή κτισμάτων και χρήσεων στο πεδίο εφαρμογής του νόμου. Με δύο κυρίως άξονες: τη βαρύτητα της αυθαιρεσίας και την επίπτωσή της στο περιβάλλον και τον χρόνο κατασκευής σύμφωνα και με τις χρονικές γραμμές που τέθηκαν από το Σύνταγμα ή τον τυπικό νομοθέτη».
Σε χαιρετισμό της κατά την ημερίδα η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας κ. Πόπη Γερακούδη
ανάφερε μεταξύ άλλων ότι: «Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την πολιτική βούληση και τη στελέχωση, ώστε από τον Δεκέμβριο του παρόντος έτους να αρχίσει το έργο των κατεδαφίσεων σε εκτέλεση των νόμων της Πολιτείας».
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Ρένα Καραλαριώτου η οποία έθεσε δύο τοπικά θέματα στον αν. υπουργό, ζητώντας τη συνδρομή του για την έκβασή τους και είναι η πράξη εφαρμογής Βελίκας και η εκκρεμότητα του ΣΧΟΑΠ στα παράλια του Δήμου Τεμπών. Τέλος χαιρετισμό απηύθυνε και πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Ντίνος Διαμάντος.
Τους μηχανικούς χθες στην ημερίδα ενημέρωσαν ο εμπειρογνώμονας νομικός σύμβουλος Πολεοδομικού και Χωροταξικού Δικαίου του αν. υπουργού κ. Κ. Καρατσώλης και η προϊσταμένη της ΔΟΚ κ. Ευρυδίκη Γαρδίκη του ΥΠΕΚΑ.
ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Εξάλλου χθες τον αν. υπουργό κ. Καλαφάτη, συνάντησαν λίγο πριν την έναρξη της ημερίδας οι σχολικοί σύμβουλοι, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την απόλυσή τους και την κατάργηση του θεσμού. Ο κ. Καλαφάτης υποστήριξε ότι θα μεταφέρει τις θέσεις τους στους αρμόδιους.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass