Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΟΡΑΣΕ «ΣΤΙΚΑΚΙ» ΑΠO ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Λίστα Λαγκάρντ» στη Λάρισα!

Δημοσίευση: 09 Νοε 2013 21:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:48
  
Ποσό 300.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε οφειλόμενο από πενταετίας δημοτικό φόρο, φιλοδοξεί να εισπράξει ο Δήμος Λαρισαίων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης. Τα μπιλιετάκια στάλθηκαν στους οφειλέτες, που φυσικά εξεπλάγησαν αφού ήλπιζαν ότι δεν θα έβρισκαν ξανά μπροστά τους υποθέσεις του 2008 και μάλιστα δύο μήνες πριν την παραγραφή τους η οποία επέρχεται με την παρέλευση πενταετίας. Αυτό ήθελε άλλωστε να αποφύγει και ο Δήμος επισπεύδοντας τη διαδικασία και αξιοποιώντας μια ιδιότυπη «λίστα Λαγκάρντ»- αφού πλήρωσε στο υπουργείο Οικονομικών για να αγοράσει «στικάκι» με τα πραγματικά φορολογικά στοιχεία των οφειλετών.
Το «στικάκι», που δεν μπήκε εν προκειμένω σε κάποιο «συρταράκι», απέδωσε. Οι δημοτικές υπηρεσίες αντιπαρέβαλαν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών με τις δηλώσεις που είχαν υποβάλει τα καταστήματα (καφετέριες, ταβέρνες, φαστφούντ κλπ) τα οποία υποχρεούνται να καταβάλλουν δημοτικό φόρο 2%, με εκείνα που είχαν δηλώσει για την ίδια χρονιά στον Δήμο. Για να διαπιστώσουν αναντιστοιχία σε πολλές περιπτώσεις, με μικρότερη ή και καθόλου δήλωση στις δημοτικές υπηρεσίες. Ο Δήμος πλήρωσε 1.500 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών για να λάβει τη λίστα με τις φορολογικές δηλώσεις των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
Από τον έλεγχο και τη διασταύρωση των στοιχείων, προέκυψαν οφειλές για 300 περίπου καταστηματάρχες, οι οποίοι δεν απέδωσαν τον αναλογούντα δημοτικό φόρο 2%. Τον οποίο είχαν όμως εισπράξει, σύμφωνα με όσα οι ίδιοι είχαν δηλώσει στην Εφορία. Μαζί με το επιβαλλόμενο πρόστιμο, το συνολικό ποσό που απαιτεί ο Δήμος, μαζί με τα προστιθέμενα αντιστοιχούντα πρόστιμα που δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 100% της οφειλής, φτάνει τις 300.000 ευρώ. Τα μπιλιετάκια με τις βεβαιωθείσες οφειλές ξεκινούν από 27 ευρώ και φτάνουν σε μία περίπτωση ιδιοκτήτη φαστφούντ της πόλης μέχρι και τα 70.000 ευρώ. Σε πολλές περιπτώσεις η οφειλή ανέρχεται σε 5, 10 και 15 χιλιάδες ευρώ.
Οι καταστηματάρχες που έπεσαν στην τσιμπίδα του Δήμου, ενοχλήθηκαν φυσικά, ορισμένοι οργίστηκαν, αντέδρασαν επικαλούμενοι την παρέλευση τόσων ετών αλλά και τη δύσκολη οικονομική περίοδο που περνούν οι επιχειρήσεις τους. Όπως αναφέρει όμως ο αντιδήμαρχος Θαν. Μαμάκος, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση ως αρμόδιος επί των Οικονομικών, αρκετοί οφειλέτες έχουν έρθει σε επαφή με τις δημοτικές υπηρεσίες και αναμένεται να δρομολογήσουν την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία προσφεύγοντας στο Πρωτοδικείο και διεκδικώντας συμβιβασμό με τον Δήμο. Έτσι μπορούν να επωφεληθούν μειώνοντας το ύψος του επιβληθέντος προστίμου ακόμη και στο 50%.
Για τα υπόλοιπα έτη που ακολουθούν το 2008, δεν φαίνεται να υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα δημοτικής φοροδιαφυγής από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Και τούτο διότι από το 2009 ο δημοτικός φόρος μειώθηκε από 2% σε 0,5% και κατόπιν αυτού οι καταστηματάρχες εμφανίζονται πιο ειλικρινείς στις δηλώσεις τους και πιο συνεπείς στις πληρωμές τους.
Σωτ. Ζαχαριάς
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass