ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Πολίτες β΄ κατηγορίας;

Δημοσίευση: 09 Νοε 2013 21:11 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:48
 
 
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτηρίζουν την οικονομική που πλήττει βάναυσα τα τελευταία χρόνια τους πολίτες όλης της χώρας, οι ανάπηροι της Θεσσαλίας. Καθώς, σε πολλές περιπτώσεις τα χρόνια προβλήματα υγείας που έχουν, αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν όχι απλά να ζήσουν, αλλά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Πριν από λίγες ημέρες σε ογκώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στην Αθήνα, οι ανάπηροι ένωσαν τις φωνές τους και διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.
Η υπό συζήτηση κατάργηση του ΕΚΑΣ σε άτομα με αναπηρία κάτω των 65 ετών, αλλά και η καθυστέρηση της σύστασης υγειονομικών επιτροπών από το ΚΕΠΑ για αρκετούς μήνες, ειδικά όταν αφορά σε άτομα που είναι ανασφάλιστα και χωρίς την υποτυπώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι δύο μόνο από μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που θέτουν επιτακτικά οι ανάπηροι όλης της χώρας στα αρμόδια υπουργεία ζητώντας την επίλυσή τους.
«Μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχουν κοπεί τα προνοιακά επιδόματα αλλά όταν το κόστος ζωής έχει ανέβει δραματικά, μπορεί να καταλάβει ο κάθε πολίτης τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζει στην καθημερινή του ζωή, ένας άνθρωπος που δεν είναι αρτιμελής και ζει με μια σοβαρή πάθηση», σημειώνει ο πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών κ. Αθανάσιος Πατσιούρας.
Και την απάντηση σε αυτό δίνει η α’ αντιπρόεδρος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών κ. Νικολέττα Τριζόγλου, η οποία είναι παραπληγική και στα 41 της χρόνια προσπαθεί να ζήσει με 890 ευρώ το μήνα, όταν μια απλή αλλαγή μπαταρίας στο αναπηρικό καροτσάκι θα της κοστίσει 500 ευρώ!
«Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει αναμφίβολα τη ζωή μας, διότι στην περίπτωση που κάποιος δεν εργάζεται και χρειάζεται φροντίδα στο σπίτι, μπορεί εύκολα να καταλάβει οποιοσδήποτε, πόσα πρέπει να δαπανήσει το μήνα ένα άτομο με ειδικές ανάγκες για να συντηρηθεί.
Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να θεσπίσει αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων, σύμφωνα με τα οποία αυτά θα δίδονται βάσει της φορολογικής δήλωσης, σκόρπισε απογοήτευση στους συλλόγους των αναπήρων που ζητούν τη μη εφαρμογή αυτής της απόφασης.
Θετική εξέλιξη για τους αναπήρους και τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, αποτελεί η τροποποίηση του ΚΕΒΑ (Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας), ο οποίος βελτιώνει τα ποσοστά αναπηρίας σε μόνιμες και βαριές ασθένειες. Μάλιστα την αναμόρφωση του πίνακα με τις 43 παθήσεις, διεκδικούσε όλο το προηγούμενο διάστημα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, και όπως φαίνεται οι συνεχείς πιέσεις προς το υπουργείο Εργασίας και τη Διεύθυνση Αναπηρίας του ΙΚΑ, έφεραν σημαντικά αποτελέσματα.
ΑΝΑΠΗΡΟΙ – «ΜΑΪΜΟΥ»
Αν και στο νομό Λάρισας δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα αναπήρων «μαϊμού», ωστόσο ο κ. Πατσιούρας, ζητά να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι έλεγχοι από τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) να είναι πιο ενδελεχείς, να γίνονται με μεγαλύτερη συχνότητα και να μην ξεπερνά τους έξι μήνες η σύσταση υγειονομικής επιτροπής, για να μην λαμβάνουν τα χρήματα τους με καθυστέρηση οι πραγματικοί δικαιούχοι.
ΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΤΑΞΙ
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου παραμένει ακινητοποιημένο-έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Αναπήρων πολιτών στη Λάρισα-λόγω οικονομικής αδυναμίας να συντηρηθεί το αναπηρικό ταξί, ένα κατάλληλα διασκευασμένο «βαν», που χρησιμοποιείτο σε καθημερινή βάση για τις μετακινήσεις των παιδιών του ειδικού σχολείου, αλλά και των μεγάλων ατόμων. Τα μηνιαία έξοδά του ήταν 1.420 ευρώ, τα χρήματα δεν υπάρχουν σύμφωνα με τον κ. Πατσιούρα και έτσι οι γονείς έχουν αναλάβει πια τη μετακίνηση των παιδιών τους στο σχολείο.
Τι διεκδικούν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις:
* Να μην υπάρξει καμία περικοπή σε προνοιακά, αναπηρικά επιδόματα.
* Να μην μείνει ανασφάλιστος με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση, και κανένας ανασφάλιστος γονέας με ανήλικο παιδί ή που προστατεύει άτομο με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ. χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
* Να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, να μην γίνει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνταξιούχων με αναπηρία και γονέων που προστατεύουν άτομα με χρόνιες παθήσεις.
* Να παραταθεί η χορήγηση της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, επί μήνες χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
* Να γίνει αμέσως αξιολόγηση της λειτουργίας του ΚΕΠΑ, των υγειονομικών του επιτροπών και όλου του θεσμού, ώστε να λειτουργεί δίκαια, αντικειμενικά και να σταματήσει η κατάσταση εκείνη που ταλαιπωρεί τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, που περιμένουν μήνες στην αναμονή, που υφίστανται αδικαιολόγητες μειώσεις στα ποσοστά αναπηρίας και προσέρχονται σε μη προσβάσιμους χώρους.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass