Αύξηση τιμών στα ΚΤΕΟ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2013 14:03 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:46
 Της Λένας Κισσάβου

Αυξημένες εμφανίζονται οι τιμές του τεχνικού ελέγχου οχημάτων σε ΚΤΕΟ της Λάρισας, τόσο για τα ιδιωτικής χρήσης όσο και για τα επαγγελματικής χρήσης οχήματα, σε σχέση με αυτές που ίσχυαν μέχρι και το καλοκαίρι, επιβαρύνοντας περισσότερο την τσέπη των πολιτών, ιδιοκτητών αυτοκινήτων.

Βέβαια οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, όσο αφορά στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, με αποτέλεσμα μεταξύ τους να υπάρχουν αποκλίσεις και με τη μορφή προσφορών, στο πλαίσιο ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, αλλά στο σύνολό τους διαπιστώνεται αύξηση.

Απ την άλλη, δεν υπάρχει σήμερα ως αντίβαρο, ένα δημόσιο ΚΤΕΟ στη Λάρισα, αν και η επαναλειτουργία του προβλέπεται αρχές του 2014, καθώς προσεχώς αναμένεται να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού του.

Πάντως μέχρι και πρότινος οι τιμές στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ της πόλης για τεχνικό έλεγχο οχημάτων επιβατικών ιδιωτικής χρήσης, κυμαινόταν από 29 έως και 35 ευρώ και σήμερα έφτασαν τα 45 ευρώ. Παράλληλα διπλάσιες παρουσιάζονται οι τιμές για έλεγχο επαγγελματικών αυτοκινήτων, σε ορισμένα ΚΤΕΟ, καθιστώντας δυσβάσταχτο το έξοδο αυτής της υποχρέωσης των ιδιοκτητών τους.

Να σημειωθεί ότι με απόφασή του το Υπουργείο Μεταφορών, τον περασμένο Απρίλιο, κοστολογεί 40 ευρώ τον τεχνικό έλεγχο οχημάτων, επιβατικών ιδιωτικής χρήσης, στα δημόσια ΚΤΕΟ της χώρας.

Με την εν λόγω απόφαση, από τις 8 Απριλίου 2013, τέθηκαν σε ισχύ τα νέα τέλη διενέργειας τεχνικών ελέγχων οχημάτων και γίνεται ο καταλογισμός των αντιστοίχων προστίμων (από τα ΚΤΕΟ που πραγματοποιούν τον αντίστοιχο έλεγχο και από τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ), για τις περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης προσκόμισης των οχημάτων προς έλεγχο, μέσα στην προκαθορισμένη προθεσμία.

Οι νέα τιμές για τα τέλη τεχνικού ελέγχου, έχουν ως εξής:

Ενδεικτικά για τα επιβατικά οχήματα η τιμή για αρχικό έλεγχο ανέρχεται σε 32,52 ευρώ (συν ΦΠΑ) και για επανέλεγχο σε 4,07 ευρώ (συν ΦΠΑ). Για δημόσια χρήσης για αρχικό έλεγχο σε 30,89 ευρώ (συν ΦΠΑ) και για επανέλεγχο σε 3,25 ευρώ (συν ΦΠΑ).

Άρα με βάση το ΦΠΑ 23%, οι τιμές για τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα διαμορφώνονται σε 40 ευρώ για αρχικό έλεγχο και σε 5€ για επανέλεγχο και για τα δημόσιας χρήσης σε 38 ευρώ για αρχικό και 4 ευρώ για επανέλεγχο.

Με την ίδια Κ.Υ.Α. καθιερώνονται εκπτώσεις για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που προσκομίζουν προς έλεγχο μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων των οποίων είναι κύριοι. Συγκεκριμένα για δέκα μέχρι 50 οχήματα η έκπτωση είναι 10% και για περισσότερα το ποσό μείωσης διπλασιάζεται. Επίσης οι τιμές μειώνονται κατά 25% για οχήματα φυσικών προσώπων κατόχων ισχύοντος δελτίου ανεργίας του ΟΑΕΔ και κατά 15% για οχήματα του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Επίσης η τιμή έκδοσης της κάρτας καυσαερίων ανέρχεται στα 10 ευρώ για επιβατικό Ι.Χ. και στα 9 ευρώ για δημοσίας χρήσης και ιδιωτικής χρήσης εκπαιδευτικά.

Αναλυτικότερα οι τιμές του τεχνικού ελέγχου οχημάτων, στα δημόσια ΚΤΕΟ, σύμφωνα με τον πίνακα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, διαμορφώνονται ως εξής:

-Εκπρόθεσμα= Για τα Ε.Ι.Χ.: 40 ευρώ, για τα ΕΔΧ: 38 ευρώ, για τα ΕΙΧ εκπαιδευτικά: 38 ευρώ, νεκροφόρες: 45 ευρώ, τροχόσπιτα: 52 ευρώ, φορτηγά μέχρι 3,5 Τ : 48 ευρώ, φορτηγα  < Τ < 12:  68 ευρώ, φορτηγά  >  12 Τ : 76 ευρώ, λεωφορεία  ≤ 10 μ: 65 ευρώ, λεωφορεία > 10 μ: 75 ευρώ

αρθρωτα διώροφα:  80 ευρώ, ρυμουλκούμενα  ημιρυμουλκοέμενα 3,5 <   μβ < 10 τα:50 ευρώ, ρυμουλκούμενα  ημιρυμουλκούμενα  > 10 τα: 60 ευρώ, συρμοί: 85 ευρώ, τρενάκια: 75 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass