ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Συγκεντρώσεις και πορείες για απολύσεις και περικοπές

* Στο πλαίσιο κινητοποιήσεων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΕΚΛ

Δημοσίευση: 07 Νοε 2013 1:41 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:44
Του Δημήτρη Βάλλα
Με δυο συγκεντρώσεις και δύο πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι διαδήλωσαν χθες για τους μισθούς πείνας, τις περικοπές αλλά και κατά των μέτρων της τρόικας που έχουν οδηγήσει τους μισθωτούς και τους μεροκαματιάρηδες σε απόγνωση.
Η πρώτη και μεγαλύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το ΠΑΜΕ στην Κεντρική πλατεία με ομιλητή τον γραμματέα του ΕΚΛ κ. Πάρι Λιόλιο.
Ο κ. Λιόλιος στην ομιλία του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες και ζήτησε συνεχή εγρήγορση και αγώνες για την ανατροπή...
«Κανείς εργάτης, είπε, κανείς άνεργος δεν πρέπει να ξεγελιέται από τα ψέματα της κυβέρνησης και των αστών, ότι θα αλλάξει η κατάσταση προς όφελος του λαού, αν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και μια ορισμένη ανάπτυξη. Ακόμα κι αν υπάρχει αυτή, θα πατήσει πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας, θα είναι σύντομη και αναιμική και προπομπός μια νέας πιο βαθιάς κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, που θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά προβλήματα. Κερδισμένοι σε κάθε περίπτωση θα είναι οι καπιταλιστές, που ζουν μέσα σε απίστευτα πλούτη και φέρνουν νέο κύμα βαρβαρότητας στη ζωή των εργαζομένων.
Η πραγματικότητα είναι τραγική αφού χιλιάδες εργατικές-λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν πλέον να καλύψουν βασικές ανάγκες τους σε διατροφή, στέγαση, θέρμανση, ηλεκτρικό, νερό, φάρμακα, σπουδές παιδιών, γιατί η ανεργία και η απλήρωτη εργασία εκτινάχθηκαν στα ύψη, οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν δεχτεί γερά πλήγματα, η ακρίβεια τραβά συνεχώς τον ανήφορο, τα χαράτσια και οι δυσβάσταχτοι φόροι που διαδέχονται το ένα το άλλο, μονιμοποιούνται. Γιατί περικόπτονται δραστικά οι δαπάνες για την δημόσια υγεία-πρόνοια, με αποτέλεσμα να μειώνεται το προσωπικό, να κλείνουν ή να συγχωνεύουν νοσοκομεία, κλινικές, να μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε ακριβό εμπόρευμα με νέα χαράτσια και πληρωμές και να παραδίνονται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων!
Οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τώρα και στο δημόσιο είτε απευθείας, είτε μέσω της διαθεσιμότητας (εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, διοικητικοί ΑΕΙ-ΤΕΙ, κ.ά.), τα κλεισίματα επιχειρήσεων, αυξάνονται συνεχώς, προσθέτοντας χιλιάδες νέους ανέργους...
 Οι εργαζόμενοι δεν χρωστάνε σε κανέναν! Δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος ,κανένα μνημόνιο! Έξω από την Ε.Ε. και από κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό!
Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία που ελπίζει για ένα καλύτερο μέλλον ότι το ξεπέρασμα της κρίσης του συστήματος θα κτιστεί πάνω στα ερείπια των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, πάνω στα κλεμμένα όνειρα της νέας γενιάς.
Τη λύση, τόνισε, θα τη δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με συνειδητά οργανωμένο τρόπο, με την αναζωογόνηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, με συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στα συνδικάτα τους, ξεπερνώντας φόβους και αναστολές με εμπιστοσύνη στη δύναμη και στο δίκιο του αγώνα τους κόντρα στο σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα, όποια μορφή διαχείρισης και αν πάρει!
Αυτοί που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δέχονται, ή θεωρούν νομοτέλεια τα μέσα παραγωγής και ο ορυκτός πλούτος να τον κατέχει μια μικρή μειοψηφία έχουν την ευθύνη για το σημερινό και το μελλοντικό κατάντημα του λαού!
Η απεργία, κατέληξε, πρέπει να δώσει το έναυσμα για τη συνέχεια της πάλης μας. Πρέπει τώρα να ανασυνταχθούμε! Οι δυσκολίες του αγώνα είναι πολλές, αλλά όχι αξεπέραστες. Για να ανασάνουμε σήμερα, χρειάζεται ανατροπή της βαρβαρότητας που ζούμε. Να ξαποστείλουμε όσους κάθονται στο σβέρκο μας. Γρανάζι χωρίς εμάς δεν μπορεί να γυρίσει. Να πιστέψουμε στη δύναμή μας και το δίκιο μας».
Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι με επικεφαλής δύο τρακτέρ από αγρότες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση προχώρησαν σε πορεία με πανό και συνθήματα μέσω των κεντρικών οδών της πόλης.
ΤΟ Ν.Τ. ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
Στην πλατεία Ταχυδρομείου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο κ. Δημ. Παπαποστόλου.
Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθηναν ακόμα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γ. Τσιαπλές και ο πρόεδρος των Συνταξιούχων Δημοσίου κ. Αθ. Γούσιος.
Ο κ. Παπαποστόλου στην ομιλία του, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η καταιγίδα των διαθεσιμοτήτων, των απολύσεων, των νέων φορολογικών μέτρων και επιβαρύνσεων, των νέων μειώσεων σε συντάξεις, σε εφάπαξ, σε ιατροφαρμακευτικές παροχές διαμορφώνουν ένα « εφιαλτικό » τοπίο στην ελληνική κοινωνία .
Άλλη μια φορά η Τρόικα βρίσκεται «σε απόβαση» και η ελληνική κοινωνία σε αναστάτωση.
Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε φορά που η Τρόικα έρχεται η εθνική και κοινωνική αξιοπρέπεια καταρρακώνεται πιο πολύ. Η οικονομική και κοινωνική ζωή «διαλύεται». Το οικονομικό κόστος μεγεθύνεται.
Την ώρα που οι προβλέψεις ανεβάζουν την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη, τα σενάρια για την ανάγκη νέου κουρέματος του χρέους και ταυτόχρονα οι διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, απλώς αναμετρούνται με το χρόνο πριν διαψευστούν για ακόμη μία φορά.
Οι επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική διαρκώς οξύνονται, αφού ακολουθείται πιστά ένα πρόγραμμα καταστροφικό στο οποίο ακόμα και οι ίδιοι οι δημιουργοί του ανακαλύπτουν διαρκώς «λάθη» και «πλάνες». Το κόστος στην ελληνική οικονομία με τη μείωση του ΑΕΠ ξεπερνά τα 60 δισ. Οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρεοκοπούν. Οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμα και ποικιλοτρόπως λοιδορούνται.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα άγριας λιτότητας, ακραίας αναδιανομής εισοδημάτων υπέρ των λίγων και κυρίως του ξένου, πολυεθνικού κεφαλαίου, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας κοινωνίας ακραίων ανισοτήτων, φτώχειας και εξαθλίωσης, γενικευμένης ανασφάλειας και αβεβαιότητας, ολοκαυτώματος των εργασιακών, ασφαλιστικών εγγυήσεων και δικαιωμάτων».
Και κατέληξε:
«Ο αγώνας, για να µην περάσει αυτή η πολιτική και για την ανατροπή της, πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε εργαζόµενου.
Οι µάχες που πρόσφατα δώσαµε και δίνουµε ενάντια στις διαθεσιµότητες τόσο σε πανδηµοσιοϋπαλληλικό επίπεδο όσο και σε διάφορους κλάδους µε τη µεγάλη συµµετοχή και τις πολύµορφες δράσεις, δείχνουν τον δρόµο που πρέπει να ακολουθήσουµε.
Όλοι µαζί µπορούµε να ανατρέψουµε τις µνηµονιακές πολιτικές και να προωθήσουµε µια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τους εργαζόµενους και την κοινωνία και θα βασίζεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας µε την ενίσχυση του Δηµόσιου Τοµέα. Μια πολιτική που θα προστατεύει και θα διευρύνει τα κοινωνικά και συλλογικά δικαιώµατα των εργαζομένων».
Και αυτή η συγκέντρωση κατέληξε σε δυναμική πορεία μέσα από τους δρόμους του Κέντρου.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass