ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΒΓΗΚΑΝ ΓΙΑ ΒΟΛΤΑ, ΚΑΦΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΨΩΝΙΑ

Αλαλούμ στην αγορά!

* Κλειστά αλλά και –αρκετά- ανοιχτά μαγαζιά, «μπλόκο» συνδικαλιστών σε πολυεθνικές επιχειρήσεις

Δημοσίευση: 04 Νοε 2013 1:27 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:40
Της Νατάσας Πολυγένη
Κυριακή που δίχασε η χθεσινή. Έμποροι και καταναλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που προκάλεσε αναστάτωση και αντιδράσεις. Πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου νόμου που επιτρέπει στα εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν και Κυριακές, το κέντρο της Λάρισας είχε διαφορετική όψη.
Καταστήματα ένδυσης και υπόδησης που λειτουργούσαν κανονικά, καταναλωτές που κατέκλυσαν την αγορά είτε για μια βόλτα από περιέργεια, είτε για ψώνια εκμεταλλευόμενοι τις μίνι εκπτώσεις που ξεκίνησαν ήδη από την περασμένη Παρασκευή, αλλά και ομάδες νέων και εμποροϋπάλληλων που διαμαρτύρονταν για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Με συνθήματα όπως «Ποτέ την Κυριακή», «Οι Κυριακές κερδίσθηκαν με αίμα και αγώνες δεν θα μας γυρίσετε πίσω δυο αιώνες» οι διαδηλωτές περιφέρονταν στο κέντρο της πόλης από το πρωί έως και αργά το μεσημέρι μοιράζοντας φυλλάδια διαμαρτυρίας.
Το κλίμα πυροδοτήθηκε όταν ομάδα νέων προχώρησε σε συμβολικούς αποκλεισμούς καταστημάτων που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες όπως το «Ζara», «Η&Μ» κ.α., προκαλώντας αναταραχή τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους καταναλωτές που ήθελαν είτε να μπουν είτε να βγουν από το κατάστημα. Η συγκεκριμένη ομάδα που υπογράφει ως «Ομάδα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό και την αταξική κοινωνία» αποδοκίμαζε όσους καταναλωτές επιχειρούσαν να εισέλθουν σε κάποιο κατάστημα. Τα οξυμένα πνεύματα ηρέμησαν με την εμφάνιση των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν διακριτική παρουσία σε όλο το κέντρο της πόλης για την αποφυγή επεισοδίων.
Έντονη ήταν και η παρουσία των νέων του ΣΥΡΙΖΑ που ανήρτησαν πανό στη συμβολή των πεζοδρόμων Κούμα και Ρούσβελτ, διαδηλώνοντας ενάντια στο «Success story» της Κυριακής και καλώντας ταυτόχρονα τον κόσμο να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της πανεργατικής απεργίας την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Ταχυδρομείου.
Στο κέντρο της πόλης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιώργος Τσιαπλές ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το 90% των μελών του συλλόγου δεν άνοιξαν τα καταστήματα τους. «Η Κυριακή είναι μια μέρα για να δουλέψουν ακόμη περισσότερο τα μεγάλα καταστήματα. Ο νόμος είναι κομμένος και ραμμένος στα συμφέροντα των πολυεθνικών» δήλωσε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Νίκος Τζίκας, υποστήριξε ότι όσοι άνοιξαν τα καταστήματα τους κλέβουν από τους συναδέλφους τους, για να προσθέσει ότι ο κόσμος έχει ώρες για να ψωνίσει, λεφτά δεν υπάρχουν.
Την ώρα που όλα αυτά εκτυλίσσονταν στο κέντρο της πόλης, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά στο «Praktiker» τα μέλη του συλλόγου υπαλλήλων-εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας, συνδικάτων της πόλης αλλά και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας απέκλεισαν για 3 ώρες την είσοδο στους εργαζόμενους αλλά και στους καταναλωτές. Χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος στους εργαζομένους.
Η ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ...
-Τα καταστήματα που άνοιξαν αφορούσαν κυρίως το κέντρο της πόλης(Ρούσβελτ, Ασκληπιού, Κούμα), ελάχιστα λειτούργησαν στην οδό Βενιζέλου ενώ η αγορά παρέμεινε κλειστή πέριξ του κέντρου (οδοί Ολύμπου, Δήμητρας, 23ης Οκτωβρίου). Έτσι ενώ όλη η υπόλοιπη πόλη είχε την εικόνα μιας τυπικής χαλαρής Κυριακής, το κέντρο της πόλης παρουσίασε τον συνωστισμό μιας καθημερινής ημέρας.
-Άνετα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι μεγάλοι ωφελημένοι της χθεσινής Κυριακής ήταν οι καφετεριούχοι, αφού το άνοιγμα της αγοράς κράτησε τον κόσμο έξω μέχρι αργά εν αντιθέσει με άλλες Κυριακές, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι και η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της πόλης ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass