ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «Ε» ΤΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ κ. JAMES SOUTH

«Κλειδί» ο δικηγόρος στη διαμεσολάβηση

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2013 21:58 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:31
 
«Συχνά οι δικηγόροι, θεωρούν τη διαμεσολάβηση απειλή, γιατί θεωρούν ότι θα χάσουν κομμάτι της δουλειάς τους. Οι δικηγόροι είναι απαραίτητο να εμπλέκονται στη διαμεσολάβηση και ειδικά στην Ελλάδα. Ο δικηγόρος θα βοηθά, θα είναι παρών για τα δύο μέρη, αλλά και ως διαμεσολαβητής. Γενικά θα έχει ρόλο κλειδί. Συνεπώς, αντί να μειώνεται η ύλη των δικηγόρων, τουναντίον αυξάνεται και θα προσφέρουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πελάτες τους...»
Τη βεβαιότητα αυτή εξέφρασε, σε συνέντευξη του στην «Ε», για τον θεσμό της διαμεσολάβησης ο κ. James South, δικηγόρος/ διαπιστευμένος διαμεσολαβητής, γενικός διευθυντής εκπαίδευσης του Centre for Effective Dispute Resolution (CEDR). Ο κ. James South ήταν εκ των βασικών ομιλητών στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και του Επιμελητηρίου Λάρισας, με θέμα τη διαμεσολάβηση, που έγινε στη Λάρισα, προ ημερών.
Στη συζήτηση με την «Ε», ανέφερε τα εξής:
* Τι εισάγει ο θεσμός αυτός κ. South;
- Η διαμεσολάβηση είναι μία διαδικασία που επιτρέπει στα μέλη να επιλύσουν τη διαφορά τους. Αυτό απαιτεί συμμετοχή όχι μόνο των μερών, που θέλουν να επιλύσουν τη διαφορά, αλλά και των δικηγόρων, οι οποίοι θα συμβουλεύσουν τα μέρη τους, για το πώς θα γίνει η διαδικασία επίλυσης της διαφοράς.
Είναι ένας τρόπος που επιτρέπει στους δικηγόρους να συμβουλεύουν τους πελάτες τους, πώς να επιλύουν τις διαφορές, πιο αποτελεσματικά, με πολύ χαμηλότερο κόστος και χωρίς να εξαρτώνται από την απόφαση ενός δικαστηρίου. Υπάρχει ένας νόμος στην Ελλάδα, ο οποίος επιτρέπει αυτή τη διαδικασία, με τη συνεργασία Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και του Επιμελητηρίου, θα αρχίσει η εκπαίδευση των δικηγόρων, ώστε να είναι μεσολαβητές και αν παρίστανται στις διαμεσολαβήσεις.
* Είναι ένας καινούριος θεσμός, τουλάχιστον στην Ελλάδα... Υπάρχουν στοιχεία από την εφαρμογή του σε άλλες χώρες;
- Διεθνώς δεν είναι νέος θεσμός, ξεκίνησε από καιρό, από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο κλπ. και προσφάτως έχει αναπτυχθεί σε όλη την Ευρώπη. Αναπτύσσεται συνεχώς σε Ελλάδα, Ιταλία, Βαλκάνια, Ισπανία κλπ. Δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία, μπορώ να πω όμως ότι άλλαξε στην Αγγλία, γιατί μειώθηκαν σημαντικά οι υποθέσεις, που απασχόλησαν τα δικαστήρια.
- Ο ρόλος του δικηγόρου πλέον, μειώνεται;
- Συχνά οι δικηγόροι θεωρούν τη διαμεσολάβηση απειλή, γιατί θεωρούν ότι θα χάσουν κομμάτι της δουλειάς τους. Το φοβούνται, γιατί είναι κάτι καινούριο. Η διαμεσολάβηση είναι ο καινούριος ρόλος που μπορεί να παίξει ο δικηγόρος και κάτι νέο το φοβάσαι. Οι δικηγόροι είναι απαραίτητο να εμπλέκονται στη διαμεσολάβηση και ειδικά στην Ελλάδα. Ο δικηγόρος θα βοηθά, θα είναι παρών για τα δύο μέρη, αλλά και ως διαμεσολαβητής. Γενικά θα έχει ρόλο κλειδί. Συνεπώς, αντί να μειώνεται η ύλη, τουναντίον αυξάνεται και θα προσφέρουν ποιητικότερες υπηρεσίες στους πελάτες τους.
Όπως συμβαίνει συνήθως λέει η μία πλευρά, για παράδειγμα, «θα ζητήσουμε τόσα, θα κάνουμε αυτό κλπ». Ο διαμεσολαβητής που είναι παρών του λέει: «Πόσο πραγματικό είναι αυτό που λες τώρα; Τι πιθανότητες έχεις να τα κάνεις, όλα αυτά;» Ο διαμεσολαβητής λοιπόν, που είναι εκεί, βοηθάει να δώσει τη ρεαλιστική διάσταση της υπόθεσης. Τι δηλαδή μπορεί να γίνει στην πράξη. Ώστε να καταλάβει και ο πελάτης, πού θα κινηθεί και πού θα κλείσει μια συμφωνία.
* Ποιες περιπτώσεις διαμεσολάβησης είναι συνήθεις;
- Όλες οι εμπορικές και αστικές υποθέσεις, εταιρικές διαφορές, θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, βιομηχανικής ιδιοκτησίας, διεθνείς συμβάσεις, ασφαλιστικές διαφορές, κατασκευές, διαζύγια και πολλά άλλα...
* Ο κ. James South είναι δικηγόρος στη Νέα Ζηλανδία και την Αγγλία και εργάζεται στο Λονδίνο για εταιρία εξειδικευμένη, που προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης στη διαμεσολάβηση, αλλά παράλληλα και διαμεσολαβήσεις. Μέρος της δουλειάς του είναι να ταξιδεύει και να εκπαιδεύει ανθρώπους για τη διαμεσολάβηση.
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass