ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΚΚΕ-ΠΕΑΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Η Εθνική Αντίσταση, το αποτύπωμα του γίγαντα λαού

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2013 2:27 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:27
 
 
«Αυτή η ιστορία είναι αποδεικτική για τη δύναμη που κρύβει μέσα του το λαϊκό κίνημα. Την δύναμη που μπορεί να απελευθερώσει ο λαός όταν το πιστέψει. Γι’ αυτό ακριβώς προσπαθούν να σβήσουν όλα αυτά τα ιδανικά και οράματα την Αντίστασης, όλα αυτά τα «αποτυπώματα του γίγαντα λαού». Προσπαθούν να τα θάψουν είτε με τη σιωπή είτε διαστρεβλώνοντας το νόημα και τον χαρακτήρα του έπους της Εθνικής Αντίστασης. Δουλεύουν συστηματικά για τον αποχρωματισμό της, την απόκρυψη του ταξικού περιεχομένου αυτού του ηρωικού αγώνα, απαλείφοντας φυσικά το μοναδικό πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ και των κομμουνιστών». Αυτό υπογράμμισε ο Γιάννης Σκόκας γραμματέας του Τομέα Εργατών Λάρισας του ΚΚΕ, μιλώντας χθες στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Απελευθέρωση της Λάρισας από τα ναζιστικά στρατεύματα που οργάνωσε το ΚΚΕ και το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
«Απευθύνουμε περήφανο χαιρετισμό στην ηρωική γενιά της αθάνατης Εθνικής μας Αντίστασης, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, στους αλύγιστους των πέτρινων χρόνια του ναζισμού - φασισμού, του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που έδωσαν τη μάχη στις πόλεις και τα χωριά, στα άπαρτα βουνά με το όπλο στο χέρι, όπως και στα χρόνια της ένοπλης ταξικής πάλης ενάντια στην επίθεση που εξαπέλυσαν συντονισμένες όλες οι εγχώριες αντιδραστικές δυνάμεις, μαζί με τη βρετανική και αμερικάνικη ιμπεριαλιστική συμμαχία τους, ενάντια στο εργατικό και λαϊκό κίνημα», τόνισε ο Γ. Σκόκας συνεχίζοντας: «Δεν στεκόμαστε και δεν βλέπουμε την ιστορία μας ως κόμμα για να κουβεντιάζουμε απλά για το παρελθόν. Μελετάμε για να διδασκόμαστε εμείς οι ίδιοι, συλλογικά το κόμμα, για να αφήσουμε καλή κληρονομιά στη νέα γενιά, στις επόμενες γενιές. Την εξετάζουμε μέσα από το πρίσμα των στρατηγικών επιλογών μας, βλέποντας πού οδήγησε η μια ή η άλλη επιλογή θετική ή αρνητική. Για να δυναμώνει, να γίνεται ακλόνητη, η πίστη για την αναγκαιότητα και την επικαιρότητα του αγώνα για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, ως τη ρεαλιστική και αντικειμενικά ώριμη διέξοδο απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, την καπιταλιστική κρίση και τα μεγάλα βάσανα που βιώνει ο λαός μας.
Μέσα από τη μελέτη αυτής της ιστορίας βλέπουμε το παρόν και το μέλλον του επαναστατικού κινήματος. Αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος του κομμουνιστικού κόμματος. Την ανάγκη συνεχώς το κόμμα μας να σφυρηλατεί τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά, την πειθαρχία του στις αρχές λειτουργίας του, την ετοιμότητας δράσης σε οποιεσδήποτε συνθήκες. «Κόμμα παντός καιρού». Σήμερα όμως είναι ανάγκη κι ο ίδιος ο λαός να εξετάσει τη δική του πείρα. Να αναμοχλεύσει από τη μνήμη του, τι του έλεγε το ΚΚΕ, εδώ και χρόνια, για το μέλλον του. Έγκαιρα τον προειδοποιήσαμε, είπαμε την αλήθεια για ό,τι σήμερα αντιμετωπίζει. Σήμερα όλα αυτά αποτελούν μια πραγματικότητα που τον πνίγει θανάσιμα. Τα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, δεν είναι ούτε προσωρινά, ούτε για λίγο. Είναι μέτρα που ήρθαν για στηρίξουν την καπιταλιστική κερδοφορία. Έχουν κοινό τόπο την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, την εξασφάλιση νέων κερδοφόρων πεδίων για επενδύσεις, τις παραχωρήσεις πλουτοπαραγωγικών πηγών, την αναβάθμιση του ρόλου του ελληνικού καπιταλισμού σε διεθνές επίπεδο με την συμμετοχή του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολεμικές επεμβάσεις.
Και το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε: «Γι’ αυτό ο λαός μας δεν μπορεί να στοιχίζεται πίσω από αυτά τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις. Να βάζει ως όριο για τη ζωή του τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Να κάνει θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας ελπίζοντας πως έτσι θα δει μια άσπρη ημέρα. Δεν πρέπει να παρασύρεται από τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Να παρασύρεται από τα συνθήματα τους περί «εθνική συναίνεσης» κι «ομοψυχίας». Να παγιδεύεται από το παιχνίδι της συσκότισης και του αποπροσανατολισμού που έχουν μπει, τα τελευταία χρόνια, διάφορες πολιτικές δυνάμεις, που μιλάνε για «νέα κατοχή», για «εξάρτηση» από τη γερμανική μπότα ή τους Αμερικάνους κ.λπ., αθωώνοντας έτσι τους Έλληνες εταίρους και συνεργάτες τους, την ελληνική αστική τάξη, τμήματα του κεφαλαίου που η κερδοφορία και το μέλλον τους είναι συνυφασμένο με τους ίδιους μονοπωλιακούς ομίλους που υπηρετεί είτε η πολιτική Μέρκελ, είτε η πολιτική Ολάντ, είτε η πολιτική Ομπάμα και το κακό συναπάντημα.
Ο λαός μας μεγαλούργησε μόνο σε μια περίπτωση: Όταν πίστεψε στη δύναμή του, πάλεψε και υπερασπίστηκε τα δικά του συμφέροντα, έγινε πρωταγωνιστής κι όχι ουρά στις εξελίξεις που δρομολογεί η αστική τάξη και τα κόμματά της. Από αυτή τη θέση υπερασπίστηκε την δική του πατρίδα όταν κινδύνευε, απέναντι στους Ιταλούς φασίστες, τους Γερμανούς ναζιστές, τους Βρετανούς και Αμερικανούς ιμπεριαλιστές αργότερα αλλά κι απέναντι στους ντόπιους κεφαλαιοκράτες. Αυτή την αλήθεια που φοβάται η αστική τάξη. Να συνειδητοποιήσει η εργατική τάξη ότι η μόνη σταθερή και με αξία για τον λαό λύση είναι η ανατροπή του σάπιου καπιταλισμού και η ανατολή του νέου κοινωνικού συστήματος, του σοσιαλισμού.
Χρειάζεται επομένως να δυναμώσει μέσα και από τον αγώνα για τα καθημερινά του προβλήματα, ενάντια στην πολιτική που οδηγεί στον θάνατο ακόμα και σε καιρό ειρήνης. Να μεγαλώσει η οργάνωσή του στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές της πόλης, στο χωριό. Ο κάθε λαϊκός άνθρωπος να υψωθεί, να προβάλλει το ανάστημά του, αποκτώντας πείρα από την καθημερινή πάλη, να ανακαλύπτει τη δύναμή του μέσα από αυτή την αδιάκοπη αναμέτρηση, να ανακαλύπτει πραγματικά «αυτό τον άνθρωπο τον γίγα». Να βρει μέσα του αυτό που γέννησε το έπος της Εθνικής Αντίστασης. Όρος απαράβατος για όλα αυτά είναι να συμβάλει ο καθένας να δυναμώσει το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ είναι και θέλει να παραμείνει εγγύηση για την εργατική τάξη, τον λαό, τη νεολαία και το κίνημά τους. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να υποχωρήσει, να συναινέσει στο τσάκισμα του κινήματος, στην ενσωμάτωση και τον παροπλισμό του, συμμετέχοντας και σαλιαρίζοντας με αναξιόπιστους καιροσκόπους, συμβιβασμένους διαχειριστές αντιλαϊκών πολιτικών σε όφελος τμημάτων της αστικής τάξης, εντός των τειχών της καπιταλιστικής ΕΕ».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass