ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΩΝ

Το... βιοντίζελ μπουκώνει τους κινητήρες!

* Υπόνοιες για νοθείες Στην αγορά καυσίμων

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2013 2:21 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:15
 Του Δημήτρη Βάλλα
«Είπαμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, αλλά αν με κάθε καινοτομία, γίνεται χειρότερη τότε άστα να πάει...».
Τα ίδια, λίγο πολύ, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, μας λένε οι ιδιοκτήτες και οδηγοί πολλών πετρελαιοκίνητων Ι.Χ. που κυριολεκτικά έχουν βρει τον... μπελά τους και μας δηλώνουν μετανιωμένοι για την αγορά ενός τέτοιου αυτοκινήτου.
Ο λόγος για το πετρέλαιο που πλέον τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης φθάνει στα πρατήρια, αλλά και στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου ανακατεμένο με βιοντίζελ σε ποσοστό που κυμαίνεται από 6 έως 7%.
Οι έχοντες λοιπόν πετρελαιοκίνηση διαμαρτύρονται για τις απανωτές βλάβες στον κινητήρα τους καθώς -όπως μας λένε- βουλώνουν τα φίλτρα, τα σωληνάκια, τα ακροφύσια (μπεκ) και γενικά αναγκάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να καταφεύγουν στα συνεργεία για να επιδιορθώνουν τις ζημιές.
Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον χώρο της διακίνησης των καυσίμων, αλλα και την αγορά γενικότερα των πετρελαιοειδών, θα επισημάνουν στην «Ε» ότι το όλο θέμα έχει να κάνει προφανώς με κάποιου είδους νοθεία στα καύσιμα που έχει σχέση με «μαύρες» προμήθειες βιοντίζελ που αναμιγνύεται σε μεγάλες ποσότητες με το πετρέλαιο με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα στους κινητήρες.
«Υπάρχουν, θα μας πουν, κυκλώματα στο χώρο που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Είναι οι ίδιοι που παλιά αποχρωμάτιζαν το λεγόμενο ναυτιλιακό πετρέλαιο και τώρα προχωρούν σε νοθεία με βιοντίζελ, φθάνοντας ακόμα και σε μίξη σε ποσοστό 50%...»
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ... ΦΘΗΝΟ!
Μιλώντας στην «Ε» η πρόεδρος των Πρατηριούχων (Βενζινοπωλών) νομού Λάρισας, κ. Έλλη Παπαδοπούλου θα μας αναφέρει ότι και η ίδια έχει γίνει δέκτης πολλών παραπόνων από καταναλωτές, αλλά...
«Πρέπει, θα μας πει, όσοι χρησιμοποιούν το πετρέλαιο κίνησης να το προμηθεύονται από αξιόπιστα πρατήρια ζητώντας παράλληλα είτε τιμολόγιο, είτε απόδειξη. Προσοχή όμως στο πολύ φθηνό πετρέλαιο. Το φθηνό είναι και παρακινδυνευμένο, γιατί το πετρέλαιο κίνησης για παράδειγμα δεν μπορεί να πωλείται με ένα ευρώ το λίτρο. Έχουμε δυστυχώς πολλά κρούσματα νοθείας και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτή...».
... Όσο για τα κίνητρα θα προσθέσουμε εμείς πολλά και... κατανοητά καθώς το ένα λίτρο βιοντίζελ κοστίζει μόνο 25 λεπτά.
Ένα εύκολο τεστ που μπορεί να κάνει εύκολα ο καθένας είναι να δοκιμάσει πόσα χιλιόμετρα μπορεί να κάνει με το αυτοκίνητο του, π.χ. με 10 ευρώ πετρέλαιο, αν κάνει λιγότερα από αυτά που συνήθως έκανε, αυτό οφείλεται σε νοθεία, γιατί το βιοντίζελ καίγεται πολύ πιο γρήγορα.
Όμως εκτός από τη νοθεία έχουμε και άλλο πρόβλημα, καθώς με τις κατάλληλες συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία κ.λπ.) το βιοντίζελ δημιουργεί μια πηχτή βιομάζα-μούργα η οποία κάθεται σε όλα τα δύσκολα μέρη του κινητήρα! Αν υπάρχει και η σχετική τύχη και προληφθεί έγκαιρα θα κάτσει στο φίλτρο που απλά αντικαθίσταται, αν οχι θα πάει στην αντλία και τα μπεκ τα οποία θα καταστρέψει.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΒΙΒΕ
Εν τω μεταξύ για το όλο θέμα που αφορά στα βιοκαύσιμα ο Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδος σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει πρόσφατα ανέφερε μεταξύ άλλων:
Το τελευταίο διάστημα γίνεται αρκετός λόγος αναφορικά με την ποιότητα του ντίζελ κίνησης που διατίθεται στην ελληνική αγορά και τα προβλήματα του οποίου αποδίδονται στο βιοντίζελ.
Για τον λόγο αυτό o Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδας εφιστά την προσοχή του κοινού στα εξής:
* «Οι Έλληνες παραγωγοί βιοκαυσίμων είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν το προϊόν τους (βιοντίζελ) στα διυλιστήρια και στις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ14214 το οποίο εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του κινητήρα των αυτοκινήτων, προσδίδοντας μάλιστα καλύτερες ιδιότητες στο ντίζελ κίνησης σε πολλές παραμέτρους,
* Σε περίπτωση που το βιοντίζελ είναι εκτός προδιαγραφών ο αποδέκτης είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου να μην το παραλάβει,
* Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το ντίζελ κίνησης περιέχει συγκεκριμένο ποσοστό βιοκαυσίμου για το οποίο παρέχεται εγγύηση από όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες,
* Η μίξη και διάθεση του βιοντίζελ με το ντίζελ κίνησης είναι αποκλειστική ευθύνη των διυλιστηρίων και τον εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών,
* Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται πολλές εισαγωγές βιοντίζελ αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης.
Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, το μικρό ποσοστό συμμετοχής του βιοντίζελ στο τελικό μείγμα καυσίμου του ντίζελ κίνησης (93% ορυκτό ντίζελ – 7% βιοντίζελ) αλλά και την τήρηση των προδιαγραφών από πλευράς παραγωγών, οι αιτίες για τα όποια προβλήματα δύναται να δημιουργηθούν στους κινητήρες θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού και όχι στην ποιότητα του βιοκαυσίμου».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass